Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 8. 4. 2010 | 11 komentářů
Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev
Řecko podráždilo investory, od nichž chce peníze na splátky starých dluhů. Už v květnu bude potřebovat přes deset miliard eur. Ponaučení si z této epizody může vzít i Česko a jeho představitelé.

Pro české politiky to před volbami mohla být zajímavá lekce. Stačí jedno neobratné prohlášení a Česko by se mohlo dostat do slušných problémů. Finanční trhy jsou nyní zjevně na jakékoli negativní informace velmi citlivé a jejich reakce jsou nevyzpytatelné. 

Tak, jako se to stalo Řekům. O Velikonocích nejmenovaný vysoce postavený řecký vládní představitel pro agenturu Market News International prohlásil, že se jeho země bude snažit změnit podmínky společné pomoci, kterou v případě finanční nouze Řecku přislíbily Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF). Pomoc od MMF není podle tohoto zdroje žádoucí, protože by ji podmínil takovými opatřeními, která by vyvolala velké politické a sociální třenice.

Na finanční investory toto prohlášení zapůsobilo jako červený hadr. Ve velkém se začali zbavovat řeckých dluhopisů. Výnos, při němž byli ochotni si dluhopisy nechat, se vyšplhal u desetiletých bondů na více než sedm procent. To bylo o čtyři procentní body více než u německých státních dluhopisů. Takový rozdíl ve výnosnosti těchto dvou dluhopisů eurozóna nepamatuje.

I když si řecká vláda pospíšila s ujištěním, že MMF ze hry vyšoupnout nechce a plně s podmínkami pomoci souhlasí, investory neuklidnila. Výnos u desetiletých dluhopisů se snížil jen na 6,97 procenta. Pro srovnání český desetiletý státní dluhopis nyní nese necelých 4,5 procenta.

Další zprávou, která investory znejistila, byla revize loňského schodku státního rozpočtu. Ten se nevyšplhal na 12,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP), ale na 12,9 procenta HDP, informoval řecký ministr financí George Papaconstantinou. Přitom pro letošek se Řecko zavázalo, že deficit rozpočtu sníží na 8,7 procenta HDP a do roku 2012 se dostane pod tři procenta HDP.

To vše v době, kdy si Řecko hodlá půjčit 11,5 miliardy eur na splacení dluhopisů, kterým vyprší termín splatnosti letos v květnu. Řecko je chce získat vydáním dolarových dluhopisů. Na konci dubna se proto jeho představitelé vydají do USA, kde pro svůj záměr budou chtít získat přízeň zejména investičních fondů, které investují do rozvíjejících se trhů. Podle průzkumu agentury Bloomberg však musí počítat s tím, že i američtí investoři si za koupi dluhopisů řeknou o výnos, který bude přesahovat sedm procent.

Řekové by za dluh rádi platili mnohem méně. Ideálně 4 až 4,5 procenta, jak se nechali slyšet při jednání o podmínkách pomoci ze strany EU a MMF, která by přicházela v úvahu, kdyby Řecko nesehnalo dost peněz na splátky dluhů na finančních trzích.

Jenže v EU se názory na úrokové sazby nouzové půjčky liší, což dál podkopává důvěru investorů v řecké dluhopisy. Zatímco většina zemí Unie by byla ochotna Řecku půjčit za zhruba 4,5 procenta, Německo, které by muselo dát největší sumu, hovoří o úroku kolem 6,5 procenta. To je úrok, který by muselo Řecko zaplatit i finančním investorům. Jakákoli nižší sazba by znamenala, že Němci by v podstatě Řeky dotovali, což by nejspíš nepovolil německý ústavní soud, uvádí důvody německého postoje britský list Financial Times.

Nešťastné řecké prohlášení o změně podmínek pomoci a dohadování uvnitř EU o podobě nouzového balíčku, zastiňují snahu řecké vlády o snižování schodku státního rozpočtu. Řecko zatím plní protideficitní program, jak mu ho stanovila Evropská komise v rámci tzv. řízení o nadměrném deficitu. Parlamentem už prošly zákony o zvýšení DPH a spotřebních daní. Připravuje se daňová reforma, která by měla zabránit daňovým únikům. S bojem proti špatnému výběru daní mají Řecku pomoci i experti MMF, kteří do země přijeli ve středu.

Poslanci už odsouhlasili výrazné škrty v platech státních zaměstnanců. Prošlo i zmrazení náboru nových státních zaměstnanců. Veškeré sociální dávky se přestaly automaticky zvyšovat o inflaci. V dubnu by měli poslanci dostat k projednání změny v důchodovém systému, které sníží objem vyplácených důchodů.

Jde o velmi podobná opatření, která už před dvěma lety naordinoval MMF Maďarsku, které muselo Fond požádat o finanční pomoc, aby se vyhnulo státnímu bankrotu. I proto je sotva pochopitelné, proč nejmenovaný řecký vládní představitel tak podráždil finanční investory spekulací, že MMF by se do pomoci Řecku raději zapojit neměl.

Měl by někdo Řecku pomáhat při financování jeho dluhu? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2010 6:25, r

Nakaslat. Zmeny delat nechteji, tak proc by jim mel nekdo pomahat. Pomuzete pribuznemu, kteri si hned na to vezme dalsi uver u nebankovni spoecnosti?

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 4. 2010 9:38, erika

Kdy skončí podávání poplašných správ a strašení???????

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

19. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Vyšší růst ekonomiky Česku státní rozpočet nespraví

Česko se nemůže spoléhat na to, že jen díky vyššímu růstu ekonomiky se zacelí díra ve státním rozpočtu. Politici se musí zavázat k výrazným změnám ve výdajích státu, říká Kaspar Richter,... celý článek

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

1. 3. 2010 | Roman Stuchlík | 10 komentářů

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

Na případný růst výnosů českých státních dluhopisů z důvodu pokračujícího zadlužování státu by doplatily zejména penzijní fondy, dluhopisové fondy, IŽP a KŽP.

Včasný trest by Řecku pomohl víc než nynější neurčité sliby o pomoci

15. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Včasný trest by Řecku pomohl víc než nynější neurčité sliby o pomoci

Evropská unie nenechá Řecko zbankrotovat, rozhodli prezidenti a premiéři členských států EU. Důležitější ale je, co neřekli. Nikdo z nich nepočítá s tím, že příště by se proti rozhazovačným... celý článek

Předluženost a krach střední a východní Evropy je mýtus

11. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Předluženost a krach střední a východní Evropy je mýtus

Země střední a východní Evropy nejsou zdaleka tak zadlužené, jak varují zahraniční analytici a média. Navíc situace v jednotlivých státech se výrazně liší. Česko proto rozhodně není... celý článek

Partners Financial Services