Proč Češi nevěří, že můžou být bohatí? Neumí počítat.

Proč Češi nevěří, že můžou být bohatí? Neumí počítat.
Bohatý je podle poloviny Čechů ten, kdo má majetek větší než milion korun. Tedy v podstatě každý vlastník nemovitosti. Tu má v Česku 47 procent domácností. Za bohaté se přitom považuje jen šest procent rodin.

Češi neumějí počítat. Jinak si nelze vysvětlit výsledek průzkumu, který si od agentury GfK nechala zpracovat společnost Sazka. Dvě třetiny Čechů si podle něj myslí, že je pravděpodobnější milion korun vyhrát v loterii, než si ho během života vydělat. U částky pět milionů korun ve vlastní síly věří jen šest procent dotázaných. Přitom při průměrném platu si člověk milion vydělá za necelých pět let.

„Lidé svou situaci často vnímají přes výši měsíčního příjmu. Takže když berou 17 tisíc čistého, vydělaný milion si představit nedovedou. Částka, kterou si umí představit je zhruba 300 tisíc. Proto dokážou uvěřit, že si ji v životě vydělají,“ vysvětluje Ondřej Tomas z agentury GfK. Velký rozdíl ve vnímání možného výdělku je mezi Prahou a zbytkem republiky. „V Praze je bohatství vidět všude, takže místní si umí snadněji představit, že ho dosáhnou,“ míní Tomas.

Je pravděpodobnější tuto částku vyhrát, nebo v životě vydělat?


Pokud by se bohatství měřilo jen hodnotou majetku, patřili by mezi bohaté všichni, jejichž hmotný majetek se pohybuje mezi jedním a pěti miliony korun. To si myslí téměř polovina Čechů. Více než třetina obyvatel za bohatého považuje člověka s majetkem nad deset milionů.

Nicméně obecné vnímání bohatství zdaleka neodpovídá tomu, jak bohatí se Češi cítí. Dubnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění odhalil, že 29 procent českých domácností se považuje za chudé a 65 procent ani za chudé, ani za bohaté. Za bohaté se označilo jen šest procent rodin. Přitom 47 procent českých domácností bydlí podle údajů Českého statistického úřaduve vlastních domech či bytech, které zpravidla mají hodnotu přesahující milion korun. O této skupině by tedy polovina Čechů prohlásila, že jde o bohaté rodiny. Ony samy se přitom za bohaté nepovažují.

Co byste udělal/a s následující vyhranou částkou?


„Důvod je patrně v tom, že Češi nemají představu o hodnotě vlastního majetku. Buď ho nabývají postupně, a tak ztrácí povědomí o jeho celkové hodnotě, nebo si vybavují jen jeho nominální a nikoli reálnou cenu,“ říká Tomas z agentury GfK. Příkladem může být třeba nákup obecního bytu v privatizaci. Za něj jeho noví vlastníci dali několik set tisíc korun, zatímco jeho reálná hodnota může přesáhnout milion. „Oni ale pořád počítají s tím, že má hodnotu těch pár se tisíc. Proto se necítí bohatí,“ dodává Tomas a připomíná další číslo: 72 procent Čechů by chtělo být bohatých.

Anketa

Považujete se za bohaté?

Na druhou stranu Češi neměří bohatství jen penězi. Takto ho vnímají spíše muži, mladí lidé a lidé se základním vzděláním. Naopak ženy, starší lidé či vysokoškoláci si s bohatstvím častěji spojují pojmy jako zdraví, fungující rodina, přátelé, uznání či osobní pocit spokojenosti. Toto nehmotné bohatství je nejvýše na žebříčku obyvatel jižních Čech a severní Moravy, zjistil průzkum GfK.

Nejlépe hodnocenými zdroji bohatství jsou v Česku vynálezy (97 %), dědictví (96 %) a podnikání (95 %). Naopak zbohatnutí působením ve státních společnostech či veřejných funkcích schvaluje 48, resp. 36 procent Čechů.

K bohatství se lze dopracovat poctivou prací a podnikáním, věří 54 procent dotázaných Čechů. Jenže 51 procent respondentů uvedlo, že k bohatství může vést i nelegální činnost jako jsou krádeže, podvody či korupce. To je podle Tomase částečně ovlivněno i dobou, kdy GfK průzkum uskutečňovala. Na přelomu června a července se v médiích propíraly majetkové poměry politiků a spřátelených podnikatelů. To může v lidech vyvolat dojem, že k bohatství se dá ve spoustě případů přijít podivnými způsoby, dodává Tomas.

Co podle vás znamená bohatství a chudoba? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2009 11:25, Tom Silver

pokud mluvime o penezich a majetku obecne, tak bohatych muze byt jen omezene mnozstvi a tito jsou bohati proto, protoze nasli zpusob jak primet ty chude aby pracovali pro ne a ne pro sebe. Lidi co chodi do fachy makaj ve skutecnosti vice na sny svych sefu nez na svoje vlastni. Mozna ze po rodicich zdedili domecek/byt ale bohatymi se neciti prave pro ten rozdil ktery vidi mezi sebou a vedenim podniku. Nekde sem cetl ze u nas to neni tak hrozne, ze senior manazer bere "jen" 16x vic nez jeho podrizeni. Nevim zda je to pravda, ale zkusenost mi rika ze muj sef bere aspon 2x tolik co ja a sef myho sefa zase 2x tolik co muj sef :-) Takze kdyz premyslite jak splatit hypoteky zatimco vas sef si koupi dalsi nove auto nebo motorku, tak vas k pocitu vlastniho bohatstvi NIC nemotivuje. Na druhou stranu sme bohati vsichni vcetne nasich bezdomovcu .. vetsinou mame co jist, kde spat, a mame i obleceni a boty. Nasi menu mozna nevnimame nejlip ale uvedomte si co vsechno si muzete za par korun koupit v zemich jako indie,vietnam, laos .. tam jsou i nasi bezdomovci krali. Bohatstvi je totiz velmi relativni pojem. Muzete totiz byt napr. sefem CEZu a mozna presto nebudete mit dost a jako on podvadet pri s akciema vlastni firmy (ano mam na mysli jejich insider-trading). Mozna budete mit tolik penez ze si poridite vlastni letadlo, ale kdyz budete workoholici stale jen hledajici skulinku jak ostatni odrbat a ziskat vice penez, tak si toho letadla stejne neuzijete :-D Malokdo totiz vlastne chce byt bohaty, amlokdo chce haldu penez, VSICHNI totiz chteji byt STASTNI a vetsina si mysli ze penize potrebuje k tomu aby si stesti mohla koupit prostrednictvim novych veci. Je to omyl. Stesti neni vlastnictvim ale stavem vas samych. Kdo chce byt stastny, dokaze byt stastny i bez letadla a haldy penez. Naopak cim vic toho mate tim vic se o to vse bojite a tim mene jste schopni byt stastni.
Ne, nejsem 'stastny' bezdomovec. Nejsem sefem CEZu a chvilema se ani sam necitim stastny, ale snazim se s tim neco delat :-D

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 10. 2009 13:31, Olda

Bohatství je jistě velice krásná věc.Ale jenom člověk příliš nepřemýšlející může usuzovat z toho,kolik lidí ve státě má ve vlastnictví bytovou jednotku,která má dnes tržní hodnotu přes milion korun,je vlastně bohatý,aniž si to uvědomuje.I kdyby měla bytová jednotka cenu 5 milionů korun,je to úplně k ničemu,protože pokud člověk nechce skončit mezi bezdomovci nebo pod mostem, někde bydlet musí!!!Pokud by bytovou jednotku prodal,může si sice koupit solidní automobil,značkové oblečení a jiné vymoženosti dnešní doby,ale bohužel musí bydlet pod tím mostem nebo na nádraží.Tomu neříkám bohatství.Přitom většina bytových jednotek v panelových domech (tzv."Králíkárnách")byla postavena za minulého režimu,nynějším režimem rozprodána za částky od 60 000,-Kč do 300 000,-Kč,ale dnes má tržní hodnotu přes milion korun.Přitom skutečná hodnota bytů se příliš nezměnila,vylepšení o plastová okna,plovoucí podlahy nic nemění na tom,že byt slouží ve většině případů k přespání.A lidé byli přinuceni si byty koupit,jinak by museli bydlet v nájemních bytech s předraženým nájemným.K tomu jak hodní podnikatelé pro to něco udělali,aby zbohatli a Ti chudí jsou prostě líní něco podnikat a proto jsou chudí by se dalo diskutovat.Ne každý měl možnost začít podnikat a i kdyby tomu tak bylo,kdo by potom byl zaměstnancem těch podnikavých a pracoval na ně a vydělával na jejich bohatství?Zeptejte se zaměstnanců v soukromém sektoru,kolik jich bere v poměru k dnešním cenám spravedlivou odměnu za jejich práci.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

bohatství, chudoba, majetek

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na kult spotřeby doplácejí ti nejméně majetní

2. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Na kult spotřeby doplácejí ti nejméně majetní

Spoření je pro trpělivé, dnes ale chtějí všichni všechno hned a na dluh. Této logice podléhají v Evropě i Americe čím dál víc lidé s nízkými příjmy. Díky úvěrům si mohou aspoň chvíli... celý článek

Jak chudý (bohatý) je chudý Čech

9. 6. 2009 | Petr Čermák | 16 komentářů

Jak chudý (bohatý) je chudý Čech

Chudý Čech je zhruba patnáctkrát bohatší než chudý Afričan, ale dvakrát chudší než chudý Ital. Vyplývá to z metodik měření chudoby. Podle různých způsobů výpočtu totiž chudoba pokaždé... celý článek

Češi bohatnou rychleji než Rakušané

7. 7. 2008 | Eva Sovová | 13 komentářů

Češi bohatnou rychleji než Rakušané

Češi budou mít za dvanáct let stejný majetek jako Rakušané. Aktiva domácností střední Evropy porostou v nejbližších letech o čtyři procenta rychleji než ve zbytku Evropy. Vyplývá to... celý článek

Češi se zadlužují rádi a rychle

22. 2. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Češi se zadlužují rádi a rychle

Zadlužování prý v Česku není stále tak vysoké jako jinde v EU. Češi si ale na dluhy zvykají čím dál více a i tempo jejich zadlužování se zrychluje. Už teď jejich dluhy dosahují skoro... celý článek

Partners Financial Services