Má stát seškrtat platy manažerů státních podniků?

Má stát seškrtat platy manažerů státních podniků?
Platy šéfů státních firem se musí snížit, tvrdí Jiří Paroubek. U ztrátových podniků to je rozumné. V úspěšných firmách to mohou manažeři cítit jako křivdu. Možná pak budou hledat lépe placené místo. Má stát škrtat platy manažerů? Napište, co si o tom myslíte.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek chce snižovat platy manažerů státních firem. Prý ho k tomu dovedlo také nedávné přiznání šéfa Českých drah Petra Žaludy, že měsíčně pobírá půl milionu korun. Sociální demokraté tvrdí, že jde o úsporné opatření v krizi, nikoli o líbivý předvolební tah.

Debatu o odměnách manažerů státních firem rozpoutal už dříve případ šéfa ČEZu Martina Romana, který na akciových opcích vydělal desítky milionů korun. Konkrétně ČEZu se týká návrh sociální demokracie na zrušení tohoto opčního programu. Jenže osekávání platů šéfů může být dvojsečné. Asi je na místě ve firmách, které stabilně prodělávají, jako třeba v Českých drahách. Nicméně šéfové podniků, které jsou ziskové, na svůj plat i odměny nárok mají. A pokud bude chtít stát získat pro své firmy ty nejlepší lidi, bude je muset adekvátně zaplatit. S platovými stropy to může jít těžko.

Je správné snižovat platy manažerů státních firem? Mají podle vás na vysoké odměny nárok třeba šéfové gigantů typu ČEZ s dominantním postavením na trhu? Jde jen o předvolební gesto, které hraje na kartu lidské závisti?

NAPIŠTE,CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

26. 5. 2009 8:26 | Jirka

Víš, že jsem si také dřív myslel, že regulace platů a odměn je nesmysl? A kdy jsem to přehodnotil? No, když začali státy cpát prachy do krachujících bank a podniků. Tzn. začali tam cpát naše peníze. A myslíš, že management těchto podniků a bank musel vrátit své odměny a výplaty? Těžko. Asi mu patřily za "dobře vykonanou práci". Tak takhle teda ne. Pokud chce stát dotovat soukromé firmy, když se dostanou do úzklých, tak ať zároveň dohlíží i na výši jejich platu a odměn. Jinak, ať si v případě problémů zkrachují bez koruny od státu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2009 14:50 | Lagarto

Samozrejme ze plat neodpovida vykonane praci jako takove. Ve smyslu hodin stravenych "v praci" apod. Ale jde o zodpovednost, jde o neustale napeti a vypeti - ti lide pracuji de facto nonstop. Navic nejvic se plati zkusenost, schopnost, komunikativnost, analyticke mysleni, jazyky, apod. Kupodivu nejde ani o top vzdelani... To jsou tezko meritelne, resp. porovnatelne parametry. Navic clovek jako CEO ci Generaln ireditel neni placeny aby vykonal, ale aby ridlil, vybrat tym lidi, ten koordinoval a kontroloval, atd...

V privatni sfere jsou platy vyssi. Jestli ma reditel CD jen 500.000.- mesicne, je mi ho lito. Za tu makacku a za ten medialni nevdek bych to nedelal. Za stejne penize se v privatni sfere jede druha ci treti linie managementu ! A snizit o 5 nebo 10 procent? Pcha! Co se tim usetri? A kolik bude toto administrativni opatreni stat? Vytvorit na to novy statni organ pro kontrolu platu manageru a sefovi tohoto uradu se da plat 250 tisic a premio pul mega k tomu :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 5. 2009 23:23 | Tom

Pro všechny, kteří závidí a také by chtěli vydělávat 10 a více milionů Kč ročně mám jednoduchou radu: Vytipujte si pět významných zahraničních firem s aktivitami v ČR (VW, Foxconn, IBM, Siemens, Microsoft, Sanofi,....), oslovte jejich zahraniční management a přesvědčte je, že máte vizi, jak během tří let zdvojásobit jejich obrat či zisk na českém trhu. Pokud je přesvědčíte, místo generálního ředitel vás nemine. Pokud to ale neumíte, vraťte se zpátky ke svému psacímu stolu, volantu či soustruhu, buďte vděčni za práci, kterou máte, a nevyjadřujte se k věcem, kterým nerozumíte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 5. 2009 23:12 | Tomas

Řídit státní podnik je neskonale složitější než standardní komerční firmu. V komerčních firmách jde "pouze" o zisk, někdy i o obrat nebo tržní podíl. naproti tomu takové České dráhy:
1) Mají být ziskové, volají ti, kterým se nelíbí státní dotace.
2) Mají zajišťovat co nejširší a nejevnější dopravní obslužnost, chtěji cestující a regionální samospráva.
3) Mají zajistit vysokou zaměstnanost, režijní jízdenky a deputátní uhlí, jinak stávkují odboráři.
4) Jejich management musí být za dobře s politiky, jinak bude odvolán či ostouzen v tisku.

Pěkně děkuju za takové podmínky, většina generálních ředitelů soukromých či zahraničních firem by do takového podniku nikdy nešla. A po zkušenosti z posledních týdnů, by do toho nešel - soudím - ani stávající GŘ p. Žaluda.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 5. 2009 20:46 | Petr S.

Regulace manažerských platů je projevem socialistické ideologie a české závisti a nepovede ke zlepšení situace méně pracovitých lidí.

Naopak - odejdou-li ze státních firem špičkoví manažeři a firmy následně přestanou být úspěšné, nejvíc to odnesou ti lidé, co žijí z daní těch druhých, tj. rodiny z dětmi a socky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 5. 2009 15:09 | milan

vzhledem k tomu, že každý pracující člověk by měl dostávat odměnu za svoji práci, tak si myslím, že tito lidé kteří okrádají ostatní (150x průměrný plat!!!!!), by měli také platit a to právě těm , co okrádají, tzn. všem nám ostatním. Měli by tedy vrátit tyto amorálně získané peníze státu a stát by měl tyto získané peníze investovat do vzdělání aby se tato situace nemohla nikdy více opakovat.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 5. 2009 22:48 | RPSN

Nevěřím, že by manažeři státních firem donesli celou výplatu domů. Ten, kdo je tam posadil a určil plat, chce z toho také něco mít! To by špatně placení politici, pracující pro blaho vlasti, nesnesli, aby nějaký bílý kůň měl víc než oni. Jak to funguje, objasňuje v posledním čísle REFLEX.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 5. 2009 13:22 | EP

Oprava: místo ..."zvlášť atrofovanou mutací"... má být ... "zvlášť zduřelou mutací"...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 5. 2009 13:19 | EP

Domnívám se, že vysoké ohodnocení šéfů úspěšných firem, byť se státní účastí je na místě. Jelikož neznám podmínky opčního programu ČEZ, nemohu tvrdit, zda tento případ zavání nemravnými móresy - i když opticky se to výrazně takto může jevit. V ostatních podobných firmách, např. ČD by měla být výraznou složkou pobídková stránka platu. Pakliže konkrétně ČD požaduje po státním rozpočtu dotace v řádu desítek miliard, jeví se mi plat půl milionu měsíčně pro jejich generálního ředitele nadstandardní. Jako stát bych hledal schopného manažera, nabídl mu tříleté období hájení pro provedení nutných prospěšných změn, požadoval pravidelné a přísné audity hospodaření firmy a nebál se za odměnu dát mu a jeho řekněme padesátičlennému "krizovému" týmu kromě počátečního nástupního platu jednoho až půldruha statisíce korun. A po skončení sledovaného období klidně i 10, 15 a třeba i 25 % z uspořených prostředků. Což by pro stát čítalo v případě 100 % ušetření tří 25miliardových ročních dotací úsporu od 56,25 mld (25 % pobídka) do 67,5 miliard (10 % pobídka) a pro pětičlenný management částku v průměru (přepočtenou na měsíce od po dobu 3 let) od cca 4,167 mil. po 10,417 mil Kč měsíčně (!!!). Úhrnem by každý z oné padesátky krizového týmu dostal pobídku od 50 do 125 mil. Kč. A ještě bych tyhlety peníze nezdanil, případně bych je navýšil o zákonné odvody - stejně jdou státu do kapsy. Výsledkem by byly fungující a prosperující dráhy, olbřímí úspora státní kasy, nepochybně vyšší platy spokojeným a dobře pracujícím zaměstnancům drah a v konečném efektu i umlčení neskutečně dravých železničních odborů (kdoví - možná tady je kořen všeho zla, neb odbory jako každé levičácké hnutí se rády chovají stylem čím hůř, tím líp... A odborářští bossové můžou tak odůvodnit svou existenci, co si budem povídat). Utopie? Nikoliv. Jenže známe naši nesmrtelnou tetu Závist, nenamlouvejme si, že jí je kdokoliv prost. A její zvlášť atrofovanou mutací trpí především politici.Tedy ti, kteří mají v rukou klíč k řešení situace. Konkrétně Paroubek - než by řešil pozitivně celou zapeklitou situaci, raději manažerům "sekne po koulích". Lhostejno zda oprávněně či nikoliv. Bůh ochraňuj naši zem...
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 5. 2009 13:09 | Boris

Provázat výsledky stát. podniků s odměnami manažerů, aby byli skutečně zainteresováni na výsledcích stát.podniků, ne aby pobírali horentní sumy za mizerné výsledky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 5. 2009 8:46 | Golka

Každý podnikatel podniká proto, aby vytvářel zisk nejen pro sebe, ale i pro své zaměstnance a i stát.Kdo to neumí tak nemá podnikat. Dříve, když podnikatel zkrachoval, tak se zastřelil. Nyní na tom ještě vydělá a peníze si odveze za hranice. A stát k tomu přihlíží A JEŠTĚ PODNIKATELŮ SNIŽUJE DANĚ A I JINAK JE PLATÍ.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 4. 2009 20:12 | Poplatník

Jestliže se jedná o podnik státní,znamená to,že vlastně závisí i na daňových poplatnících.Pakliže neprodukuje dostatečný zisk,kterým státu v dividendě odvádí jeho část, a tak vlastně prospívá i daňovým poplatníkům, které jej v případě potřeby sanují svými příspěvky, nevidím důvod k vysokým platům manažerů, které chtějí navíc tajit.Všichni, kdo pobírají státní mzdu,by měli její výši uvádět,aby mohli být veřejností kontrolováni.Pakliže vedou podnik mizerně a nevykazují dostatečný zisk pro stát,nemají právo požadovat vysoké odměny za nic,za špatně odváděnou práci.Veřejnost je klamána uváděním průměrných platů státních zaměstnanců.Bylo by fér uvádět průměrné příjmy jednotlivých skupin srovnatelných příjemců a neschovávat skutečné výše platů.Pokud se jedná o soukromé podniky,budiž, veřejnost v toto případě informována být nemusí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 4. 2009 16:41

Citace - Ondrej / 30.04.2009 12:59

Nezlobte se, ale cítím zde trošku lidskou závist. Pokud pominu aktuální korupci v ČR a budu brát jen "ideální" výchozí situaci, kdy pro korupci není prostor, tak - skutečně si všichni z nás myslí, že mohou a jsou schopni řídit firmy čítající tísíce zaměstnanců, tvořit strategie na 5, 10 let dopředu apod. ? Pokud ano, náležel by jim plat takový, který je konkurence schopný na trhu - tzn. místo soukromé společnosti ČD nebo polosoukromé ČEZ, by měli být schopni řídit i čistě soukromé společnosti např. Microsoft ČR, Pfizer ČR atd. Tam se nad platy nikdo nepodivuje, jelikož je řídí trh (nahoru, ale i dolů). Jakým způsobem chceme obsadit tato místa kvalitními lidmi, pokud jim soukromá sféra nabídne mnohonásobně více ? A pokud bychom již někoho takového našli, kdo by upřednostnil státní sféru před soukromou a přestože by byl velmi schopný - jak zajistíme, aby byl nezkorumpovatelný, pokud bude mít průměrný plat v ČR ? Mě to nedává logiku a přijde mi to čistý populismus. Nechci se tímto nikoho dotknout, omluvte mě.



K první větě: Nezlobíme se, je to pravda.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 4. 2009 14:42 | Pavel

Jednoznačně stanovit cíle a na jejich plnění pak vázat odměny. Jde o činnost a nakládání s velkým majetkem a spojenými riziky a odpovědností, plat by měl tomu odpovídat. Rovnostářský přístup zde nemá co dělat, nebo schopní utečou do soukromé sféry. Na základě předchozích příspěvků očekávám negativní hodnocení svého názoru. Hezký víkend.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 4. 2009 12:59 | Ondrej

Nezlobte se, ale cítím zde trošku lidskou závist. Pokud pominu aktuální korupci v ČR a budu brát jen "ideální" výchozí situaci, kdy pro korupci není prostor, tak - skutečně si všichni z nás myslí, že mohou a jsou schopni řídit firmy čítající tísíce zaměstnanců, tvořit strategie na 5, 10 let dopředu apod. ? Pokud ano, náležel by jim plat takový, který je konkurence schopný na trhu - tzn. místo soukromé společnosti ČD nebo polosoukromé ČEZ, by měli být schopni řídit i čistě soukromé společnosti např. Microsoft ČR, Pfizer ČR atd. Tam se nad platy nikdo nepodivuje, jelikož je řídí trh (nahoru, ale i dolů). Jakým způsobem chceme obsadit tato místa kvalitními lidmi, pokud jim soukromá sféra nabídne mnohonásobně více ? A pokud bychom již někoho takového našli, kdo by upřednostnil státní sféru před soukromou a přestože by byl velmi schopný - jak zajistíme, aby byl nezkorumpovatelný, pokud bude mít průměrný plat v ČR ? Mě to nedává logiku a přijde mi to čistý populismus. Nechci se tímto nikoho dotknout, omluvte mě.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 22 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Oblíbená témata

manažeři, platy, státní podniky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je dobře, že se zpomalí deregulace nájemného?

9. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Je dobře, že se zpomalí deregulace nájemného?

Poslanci zpomalili deregulaci nájemného. Uměle nízké nájmy neskončí už příští rok, ale kvůli nynější recesi až v roce 2012. Pomalejší deregulace se ale týká jen několika větších měst.... celý článek

Zkomplikuje pád vlády cestu Česka z recese?

26. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Zkomplikuje pád vlády cestu Česka z recese?

Úterní pád vlády je signálem pro firmy a podnikatele, že by na pomoc státu raději čekat neměli. Dá se jen těžko odhadnout, jestli se rozhádaní poslanci na nějakých protikrizových opatřeních... celý článek

Úvěrujete také zadarmo plynárny a distributory elektřiny?

26. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Úvěrujete také zadarmo plynárny a distributory elektřiny?

Plynárenská společnost RWE možná bude muset zaplatit pokutu, protože si na zálohách od zákazníků vyinkasovala podstatně více peněz, než měla. K podobným trikům sahají občas i distributoři... celý článek

Dělá vláda správné kroky na podporu ekonomiky v krizi?

12. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Dělá vláda správné kroky na podporu ekonomiky v krizi?

Vláda tvrdí, že krizi jsme si dovezli a moc s ní nenaděláme. Opozice soudí, že stát musí začít utrácet, aby výpadky ve výrobě a spotřebě nahradil. Který z názorů je správný a co by... celý článek

Partners Financial Services