Za Vánoce utratí každý Čech přes 11 tisíc korun

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 19. 11. 2008 | 5 komentářů
Za Vánoce utratí každý Čech přes 11 tisíc korun
Letošní Vánoce přijdou průměrného Čecha na 11 260 korun. Domácnosti s malými dětmi utratí dvojnásobek. Honbou za vánočními dárky stráví Češi zhruba 14 hodin. Třetina lidí se kvůli Vánocům zadluží.

Kolik se v průměru utratí celkem za Vánoce

Kolik v průměru utratíme celkem za Vánoce

Na letošních Vánocích se nejspíš šetřit nebude, i když to některé průzkumy naznačovaly. Za vánoční svátky plánují Češi utratit v průměru 11 260 korun, což je o 290 korun více než loni.Za dárky vydáme zhruba 7 850 korun a dalších 3 410 korun za jídlo, pití, vánoční stromek, ozdoby a další vánoční zboží. Mladé rodiny se dvěma malými dětmi chtějí utratit přibližně 22 520 korun. Vyplývá to z říjnového výzkumu společnosti TNS AISA pro GE Money Multiservis, který se uskutečnil v České republice, v Maďarsku, Polsku, Lotyšsku, Rumunsku a Rusku.

„V porovnání s ostatními zeměmi východní Evropy utrácejí Češi za Vánoce nejvíce. Například Lotyši plánují utratit třikrát méně, a to 2650 korun,“ přibližuje Viktor Houška z GE Money Multiservis.

Vánoce v Česku patří k nejoblíbenějším svátkům v roce a Češi si podle průzkumu vánoční nákupy užívají. „Přestože běžné nákupy Češi v oblibě příliš nemají a měsíčně jim věnují zhruba 6 hodin, Vánoce si chtějí užít a rádi do nich investují peníze i čas,“ dodává Houška.

Kolik času se stráví nakupováním dárků

Kolik času stojí nakupování dárků

Třetina Čechů začíná shánět dárky měsíc před Vánocemi a honbou za nimi stráví v průměru 14 hodin. Více času v obchodech stráví ženy. „Téměř čtvrtina žen k tomu potřebuje přes 20 hodin. Muži zpravidla nechávají nákupy až na poslední chvíli a na Štědrý den kupuje poslední dárky téměř třetina z nich,“ říká Viktor Houška.

Každý Čech v průměru potěší dárkem pod stromečkem sedm blízkých a průměrná cena dárků na osobu dosahuje 1 120 korun. Výsledky průzkumu zároveň naznačují, že třetina Čechů se snaží šetřit a nakupuje vánoční dárky i za hranicemi. „Levnější dárky kupují lidí nejen během pobytu v cizině, ale čím dál častěji i prostřednictvím internetu. Internetové nakupování v zahraničí upřednostňují zejména mladí lidé do 29 let,“ říká Viktor Houška.

Tipy jak ušetřit za Vánoce

  1. Začněte nakupovat vánoční dárky dříve. Vyvarujte se nákupní paniky a najděte pravý dárek za lepší cenu.
  2. Zvažte nákup neznačkových výrobků. Velmi často je to stejně dobrá, ale levnější volba.
  3. Část nákupů odložte na povánoční a novoroční slevy.

Na vánoční svátky se Češi připravují dlouho dopředu a na dárky šetří i několik měsíců. Proto je také financují převážně z úspor. „Nicméně stále častěji jsme ochotni se kvůli Vánocům zadlužit. Půjčit si na dárky letos plánují tři s deseti Čechů. Nejčastěji uvažují o krátkodobém úvěru z kreditní karty. Tu hodlá použít téměř čtvrtina z nás. Dalších 8 procent lidí si chce sjednat spotřebitelskou půjčku,“ přibližuje Viktor Houška. Půjčit si lidé chtějí zhruba 9600 korun a jsou připraveni splácet měsíčně okolo 1300 až 1400 korun. Zatímco Rusové dávají přednost úvěru na sedm měsíců, Češi by raději volili půjčku na jeden rok.

„Při nakupování na poslední chvíli polovina Čechů vůbec neporovnává ceny u jednotlivých prodejců. Nakupujeme nejčastěji to, co se dá zabalit a položit pod stromeček. Tedy kosmetiku, oblečení, knihy nebo CD a DVD. Pro děti hlavně hračky. Tradiční jsou v Česku dárkové koše,“ přibližuje Viktor Houška.

Kromě Vánoc jsou dalším náporem na peněženku také novoroční slevy. Ty plánuje využít šest z deseti Čechů, což je téměř dvakrát více než v ostatních sledovaných zemích.

Je vhodné si půjčovat na vánoční dárky a pak je rok splácet? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

Vánoce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nízkými příjmy je ohrožen téměř milion Čechů

12. 11. 2008 | Eva Sovová | 14 komentářů

Nízkými příjmy je ohrožen téměř milion Čechů

Chudobou trpí v Česku přes 280 tisíc lidí. Potíže vyjít s příjmy má každý měsíc zhruba 7,5 procenta českých rodin. Největší zátěží domácností jsou výdaje na bydlení, splácení hypoték... celý článek

Češi jsou prý na peníze machři

8. 10. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Češi jsou prý na peníze machři

Češi v porovnání s některými východními národy umí s penězi zacházet a nechávají své úspory i více zhodnocovat. Více než třetina Čechů spravuje své peníze aktivně, devět lidí ze sta... celý článek

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

15. 8. 2008 | Eva Sovová | 23 komentářů

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

Čtvrtina lidí v Česku nešetří. Pětina utrácí, dokud to jde, a neplánuje rodinné výdaje. Toto chování se nemění již přes deset let. Se splácením jsou v Česku potíže u jednoho až dvou... celý článek

Zájem o dluhové poradenství roste

8. 8. 2008 | Eva Sovová

Zájem o dluhové poradenství roste

O pětinu vzrostl zájem lidí o informace, co dělat v případě dluhů. V síti občanských poraden a Poradně při finanční tísni se dají získat odborné rady zcela zdarma. Síť občanských poraden... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Partners Financial Services