Jak se daří třem největším tuzemským bankám

Věra Tůmová | rubrika: Příloha | 10. 11. 2008

ČESKÁ SPOŘITELNA

Za prvních devět měsíců letošního roku dokázala vytvořit čistý zisk se 73procentním růstem, tedy 14,08 miliard korun. Bez vlivu prodeje Pojišťovny České spořitelny se čistý zisk zvýšil o 21 procent na 9,82 miliard korun.

Čistý úrokový výnos se oproti loňsku zvýšil o 23,3 % na 22,01 miliardy korun. Čisté příjmy z provizí a poplatků, které banka vysvětluje primárně zvýšeným počtem klientských operací, vzrostly o 13,7 % a dosáhly výše 8,11 miliardy korun. Provozní zisk udávající sílu a obchodní úspěch meziročně vzrostl o 32,3 % na 16,6 miliard korun zásluhou pokračujícího rychlého růstu všech výnosových položek. Celkové klientské úvěry meziročně vzrostly o 14 %, zvláště díky spotřebitelským úvěrům, úvěrům na bydlení a nemovitostním úvěrům (a to navzdory zpřísněným podmínkám pro poskytování hypoték). Poměr nákladů a výnosů se meziročně zlepšil na 47,2 %. Likvidita České spořitelny je velmi dobrá, vklady v mateřské bance meziročně vzrostly o 13 % (bez repo operací), poměr úvěrů k vkladům dosahuje nízké hodnoty 67,5 %.

Do nejnovějších výsledků České spořitelny se projevil nejen prodej pojišťovny, ale současně negativně také přecenění finančních aktiv v objemu 0,75 miliard korun, což byly podle vyjádření ČS vlastní investice uskutečněné již před dlouhou dobou (výsledek portfolia finančních aktiv na prodej –AFS portfolio- je negativně ovlivněn přeceněním dluhopisů Lehman Brothers ve výši 301 milionu korun; výsledek portfolia finančních aktiv v reálné hodnotě –FV portfolio- obsahuje ztrátu z přecenění strukturovaných kreditních produktů v celkové výši 445 milionů korun). Pro další čtvrtletí bude mít pak negativní dopad na dlouhodobé investiční portfolio ČS i vývoj na Islandu. Celková výše angažovanosti ČS vůči tamním bankám je 2 miliardy korun, míra návratnosti nebyla dosud stanovená bude se ale částečně kompenzovat výnosem z prodeje majetkové účasti ČS v Burze cenných papírů Praha.

Rakouská Erste Bank, většinový vlastník České spořitelny, zvýšila tři čtvrtletí roku 2008 čistý zisk o 74,6 procenta na 1,46 miliardy euro (cca 34,75 miliardy korun). Bez zahrnutí výnosů z prodeje pojišťoven by její čistý zisk po menšinových podílech meziročně narostl o 2,8 % na 861,7 milionu euro (cca 20,5 miliard korun).

KOMERČNÍ BANKA

Od ledna do září se Komerční bance podařilo zvýšit meziročně konsolidovaný čistý zisk o 21,6% na 9,94 miliardy korun oproti loňským 8,14 miliardám. Čtvrtletně tento zisk zvedla banka o dvě procenta na 3,46 miliardy korun. Takový výsledek překonal odhad řady analytiků. Patria například očekávala zisk 3,26 miliard korun, konsensuální odhad pak byl 3,16 miliard korun (respektive expertní odhady se podle agentury Reuters pohybovaly mezi 2,97 mld. Kč – 3,32 mld. Kč).

Čisté úrokové výnosy (+0,8 % čtvrtletně a +12,9% meziročně), čistý zisk z poplatků (-5,5 % čtvrtletně) byly mírně nižší, než se očekávalo, a náklady na riziko a tvorba rezerv (61,3 % čtvrtletně) byly výrazně vyšší, než se očekávalo, avšak provozní náklady (-0,5 %) byly nižší a zisk z finančních operací (-0,2 %) zůstal i nadále silný.

Podle společnosti Patria Komerční banka vykázala netypický pozitivní zisk účastníků penzijního připojištění. Dobrý výsledek v oblasti nákladů lze podle nich rovněž připsat nižším výdajům na marketing a rozpuštění odpisů z nemovitosti po úspěšném prodeji. Čistý zisk z finančních operací pozitivně ovlivnil netypicky silný zisk z kurzových plateb a konverzí a rovněž zisk z cenných papírů. „Stoupající náklady na riziko jdou především na vrub několika velkých korporátních klientů. Celkově očekáváme, že jakákoli prvotní pozitivní reakce na výsledek posléze odezní, neboť tržby dosáhly horšího výsledku, než se očekávalo, když byly podpořeny ziskem z obchodování a jednorázovými ziskovými položkami u penzijního připojištění a nákladů,“ uvádí analytici společnosti Patria.

Francouzská bankovní skupina Société Générale, vlastník Komerční banky, vykázala ve třetím čtvrtletí propad zisku o 84 % na 183 milionu euro (cca 4,4 miliardy korun).

ČSOB

Československá obchodní banka hospodařila za letošní tři čtvrtletí s čistým ziskem 2,776 miliardy korun, což znamenalo meziroční pokles o 62,7 procenta z loňských 7,444 miliardy korun. Bez vlivu finanční krize by čistý zisk převýšil 8,9 miliardy korun a meziroční růst by byl více než 15procentní. Jedná se o konsolidované a neauditované výsledky.

Čistý výnos z úroků narostl meziročně o 14,7 % na 15,769 miliardy korun, čistý výnos z poplatků a provizí pak o 2,5 procenta na téměř pět miliard korun (4,967 mld.). Celkové provozní náklady dosáhly za tři čtvrtě roku 10 720 milionů korun, tedy 6% nárůst. Banka zvýšila rovněž počet zaměstnanců i základní platy, takže náklady na zaměstnance za letošních devět měsíců v ČSOB narostly o osm procent.

Celkové úvěry v portfoliu celé skupiny vzrostly meziročně o 20 procent na 387,2 miliardy korun, přičemž všechny poskytované úvěry rostly velmi rychlým tempem. Hypotéky a úvěry ze stavebního spoření fyzickým osobám vykázaly 30procentní růst, spotřebitelské úvěry zhruba 28procentní. Úvěrové portfolio si podle vyjádření banky drží stále vysokou kvalitu, když podíl úvěrů po splatnosti delší než 90 dní činí jen 2,02 % hrubého objemu úvěrů. Poměr úvěrů ke vkladům se oproti stejnému období vloni zvýšil. Nyní činí 71,4 %, vloni 63,8 %.

Kvůli finanční krizi musela ČSOB přecenit portfolio strukturovaných cenných papírů CDO a vytvořit opravné položky vůči zkrachovalé americké bance Lehman Brothers. Skupina ČSOB drží CDO v celkové nominální hodnotě zhruba 424,3 milionu eur (asi deset miliard korun). "ČSOB nadále hodlá držet portfolio CDO do splatnosti, takže veškeré ztráty z přecenění jsou pouze nerealizované účetní, nikoliv reálné ztráty," uvedla banka.

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC, vlastník ČSOB, hospodařila ve třetím čtvrtletí se ztrátou 906 milionů euro (cca 22 miliard korun) oproti zisku 639 milionů euro před rokem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services