Varování třetí: maloobchodní tržby

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 21. 5. 2008 | 8 komentářů
Varování třetí: maloobchodní tržby
Průmysl a stavebnictví připravily analytikům nepříjemné překvapení. Inflace se drží výše a déle, než se očekávalo, a zahraničněobchodní bilance byla studenou sprchou. Dalším z makroekonomických údajů v řadě, které jsou výrazně horší, než očekávané, jsou březnové maloobchodní tržby.

Finanční analytici očekávali čtyřprocentní růst, největší pesimisté dvouprocentní. Ve skutečnosti však maloobchodní tržby bez sezónního očištění klesly v březnu o 2,1 procenta, včetně motoristického segmentu činil propad pak 2,9 procenta. „To je již opravdu velké zklamání,“ komentovala nejnovější údaje Českého statistického úřadu Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské firmy Next Finance.

Příčiny zúžení soukromé spotřeby jsou statistické (vyšší základna loňského roku, tj. loňské maloobchodní prodeje byly mimořádně vysoké třeba i kvůli teplejšímu počasí než letos v březnu. Vloni bylo rovněž o dva pracovní dny více), ale také reálně-ekonomické: vysoká inflace, nové daně i poplatky a nejistoty spotřebitelů ohledně dalšího vývoje. „Je možné, že březnový propad maloobchodu mimo jiné souvisí také se zpomalením růstu mezd v březnu (v průmyslu růst reálných mezd zpomalil z 5,2 procenta na 1,6 procenta) a s odloženým nárůstem mezd, který by měl zaměstnancům kompenzovat vysokou inflaci v prvních měsících roku,“ dodává Helena Horská, analytička Raiffeisenbank.

Méně se v březnu prodávaly nejen potraviny (tržby za ně klesly o 3 %), ale i nepotravinářské zboží. Nejhlubší propad poptávky pak zaznamenalo farmaceutické zboží, drogerie a kosmetika. O tom, že zdražení nebylo jediným důvodem zúžení soukromé spotřeby, svědčí i zpomalení tempa růstu prodejů právě v těch segmentech, kde k růstu cen nedochází, například u textilu a obuvi, nebo v internetových a zásilkových obchodech.

Co se motorových vozidel týče, méně se jezdilo, nakupovalo a opravovalo. Prodeje se v motoristickém segmentu snížily meziročně o 4,4 procenta. Přičemž tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly o 5,3 procent a za prodej pohonných hmot o 2,5 procenta.

Březnový pokles maloobchodních tržeb byl prvním měsíčním propadem za více než čtyři roky. Přesto, že byl výrazně hlubší, než ekonomové očekávali, a navzdory tomu, že to byl již několikátý makroekonomický ukazatel, jenž byl horší než původně předpovídaný, zapadá nicméně do celkového scénáře očekávaného letošního zpomalování hospodářského růstu. „Lednová a únorová čísla byla naopak lepší než očekávaná, takže se to nyní vzájemně vyrovnává,“ uklidňuje Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

Na pokles hospodářského výkonu stále působí dva hlavní vlivy: úvěrová krize v USA, která enormně zvedá úrokové sazby a tím podvazuje průmyslovou výrobu a zvyšuje inflaci, a odbytová krize, která se již docela citelně projevuje v některých odvětvích, například v dřevařství.

„Průmyslovým podnikům klesají zakázky, výroba klesá také v Polsku, Německu nebo na Slovensku, nejen u nás,“ připomíná Pavel Mertlík a dodává: „Pokles ekonomiky je znát a ve druhém čtvrtletí bude prudší než v prvním kvartálu, trend je zhoršující. Dokud ale neznáme strukturu růstu HDP (Hrubého domácího produktu) v prvních třech měsících, držíme naši původní předpověď celoročního růstu hrubého domácího produktu o 4,9 procenta.“

Za první letošní čtvrtletí podle předběžného odhadu ČSÚ stoupl HDP meziročně o 5,4 %, zatímco ekonomové předpovídali většinou 5,6 procenta. Proti posledním čtvrtletí 2007 se tempo růstu zpomalilo o 1,2 procentního bodu. Revizi (podrobnější údaje) o HDP zveřejní ČSÚ počátkem června.

Ekonomové očekávají, že maloobchodní tržby ještě klesnou a za celý tento rok se zvýší zhruba o 4 procenta, když loni vzrostly o 7,7 procenta.

Plánujete také, že se letos budete více uskrovňovat? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 5. 2008 14:21, milburg

Stále se divící nic neprodukující parta různých analytiků na všech stupních. Postavte se konečně na zem a vemte svůj rozum do hrsti. Kde má průměrný občan s průměrným platem nechtíce si brát půjčky na vše to zlodějčení v této zemi brát? A k tomu údivy přituplých analytiků kam že to ekonomika směřuje? Tam, kam to vedete idio.ti. Všemocná ruka trhu vše nevyřeší - to ví dnes každý občan a takový mumraj už dlouho nepama-tuji. A bude hůř !!!!!!

+47
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ekonomika slábne a s ní i reformy

19. 5. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Ekonomika slábne a s ní i reformy

České hospodářství slábne, upozornil ve čtvrtek Český statistický úřad. Stále je však růst silně nadprůměrný, chlácholí ekonomové a zůstávají v klidu. To vše v době, kdy OSN varuje,... celý článek

Další varování: českému průmyslu dochází dech

13. 5. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Další varování: českému průmyslu dochází dech

Po pěti a půl letech nepřetržitého růstu průmyslová produkce v Česku klesla. Po sérii rekordů z předchozích měsíců sice nejde o žádnou tragédii, ale po propadu v zahraničním obchodě... celý článek

Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle

7. 5. 2008 | Jan Pekař | 4 komentáře

Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle

Výdaje českého státního rozpočtu rostou rychleji než příjmy a takřka dvakrát rychleji než celá ekonomika. Tento trend je dlouhodobý a nebezpečný.

Česko může ekonomicky dohnat EU za deset let

28. 4. 2008 | Jan Pekař | 5 komentářů

Česko může ekonomicky dohnat EU za deset let

Česká republika by mohla do deseti let dohnat země Evropské měnové unie v tvorbě hrubého domácího produktu na obyvatele. Tak soudí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD),... celý článek

Obchodu se daří, přestože koruna sílí

9. 4. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Obchodu se daří, přestože koruna sílí

Ohlašované zpomalení hospodářského růstu v Evropské unii, která je stále největším obchodním partnerem EU, ani silný kurz české koruny zatím českým vývozcům zjevně moc nevadí. Obchodní... celý článek

Partners Financial Services