ČNB nařídila Bance Creditas vyměnit dozorčí radu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 12. 4. 2021
ČNB nařídila Bance Creditas vyměnit dozorčí radu

Zdroj: yingko/Shutterstock

Banka Creditas musí do necelého půl roku vyměnit všechny tři členy své dozorčí rady. Vyplývá to z pravomocných rozhodnutí České národní banky, které jsou k dispozici na jejím webu. Na výsledek kontroly  jako první upozornil deník E15. V dozorčí radě dosud zasedají Alena Sikorová (předsedkyně), Kamila Valštýnová a Jitka Plášilová.

Podle ČNB „nedosahovala činnost dozorčí rady takové intenzity či kvality, aby ji bylo možné hodnotit tak, že vyhovuje požadavkům zákona o bankách“. Dozorčí rada mimo jiné „nepřijala za situace, kdy jí předložené a na pořad jednání zařazené informace vykazovaly mezerovitost či neúplnost, žádné usnesení, kterým by mohla přispět ke změně tohoto stavu“.

Creditas zároveň musí pověřit vedením funkce řízení rizik jiného člena představenstva. V rozhodnutí ČNB je jméno začerněno, podle webu Banky Creditas je členem představenstva a současně ředitelem úseku řízení rizik Miroslav Morháč. Banka také musí vyměnit osobu odpovědnou za vnitřní audit, a to už do čtyř měsíců ode dne právní moci rozhodnutí.

Mezi zjištěnými nedostatky ČNB uvádí, že „v oblasti úvěrového rizika se jednalo o selhání při vyhodnocování a omezování úvěrového rizika několika objemově významných úvěrů.“

„Jde o změnu projednanou s ČNB, kterou dle dohody postupně realizujeme. Žádný problém to ve fungování banky nepředstavuje,“ řekla deníku E15 mluvčí Banky Creditas Lucie Brunclíková.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banka, Creditas

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondee dostalo pokutu od ČNB, překračuje licenci

31. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 7 komentářů

Fondee dostalo pokutu od ČNB, překračuje licenci

Investiční platforma Fondee dostala od České národní banky (ČNB) pokutu ve výši 150 tisíc korun. Fondee podle rozhodnutí centrální banky chybovala, když jako investiční zprostředkovatel... celý článek

Směnárny se domlouvaly na kurzech, za kartel zaplatí

22. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

Směnárny se domlouvaly na kurzech, za kartel zaplatí

Čtyři směnárenské firmy z Olomouce dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokuty v souhrnné výši dva miliony korun za kartelovou dohodu.

Expobank dostala obří pokutu, hrozila ztráta licence

1. 12. 2020 | Petr Kučera | 2 komentáře

Expobank dostala obří pokutu, hrozila ztráta licence

Česká národní banka uložila pokutu 20 milionů korun Expobank, spojované s ruským finančníkem Igorem Kimem, který ji koupil v roce 2014. Jde o jednu z nejvyšších pokut na tuzemském finančním... celý článek

ČNB vzala licenci směnárnám z centra Prahy

8. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 7 komentářů

ČNB vzala licenci směnárnám z centra Prahy

Česká národní banka odňala licenci směnárenské firmě Changer, která měla více provozoven v centru Prahy a současně jí uložila pokutu ve výši 1,5 milionu korun. Firma podle centrální... celý článek

ČSOB dostala pokutu, neměnila poškozené peníze

2. 9. 2020 | Jiří Hovorka | 1 komentář

ČSOB dostala pokutu, neměnila poškozené peníze

ČSOB dostala od České národní banky pokutu ve výši 1,5 milionu korun za opakovaná pochybení na pobočkových pokladnách.