Uniqa má nové představenstvo pro penze a investice

pk | rubrika: Aktuality | 26. 2. 2021 | 2 komentáře
Uniqa má nové představenstvo pro penze a investice

Zdroj: josefkubes/Shutterstock

Uniqa penzijní společnost a Uniqa investiční společnost mají od poloviny února nové představenstvo. V obou společnostech jsou jeho členy Martin Žáček, Lucie Urválková, Peter Socha a Rastislav Havran, v představenstvu investiční společnosti je pátým členem Jan Vinter. Rozhodla o tom dozorčí rada.

Obě společnosti dříve patřily do skupiny Axa, od 15. října jsou součástí skupiny Uniqa Insurance Group. Axa penzijní společnost a Axa investiční společnost mají nový název od poloviny ledna.

Martin Žáček, Lucie Urválková, Peter Socha a Rastislav Havran pracují současně v představenstvu Uniqa pojišťovny a obou převzatých Axa pojišťoven v České republice. Ty mají nové sedmičlenné představenstvo od ledna. V čele všech tří společností stojí předseda představenstva a generální ředitel Martin Žáček, jenž vede českou Uniqa od roku 2008 a od roku 2014 také sesterskou Uniqa na Slovensku.

Přehled: Nové složení představenstva Uniqa penzijní společnosti a Uniqa investiční společnosti

Martin Žáček (55) zahájil profesní dráhu jako vědecký pracovník. V roce 1994 vstoupil do pojišťovnictví, nejprve jako šéf oddělení controllingu, protože čísla byla a jsou jeho svět. Strávil celou svoji kariéru v našem odvětví v jednom dresu: nejprve Česko-rakouské pojišťovny (1994-2001) a po jejím přejmenování Uniqa (od 2001). Martin Žáček zastával v průběhu let různé top manažerské pozice v představenstvu společnosti, mimo jiné jako CITO a CFO.  Generálním ředitelem (CEO) se stal v české Uniqa v roce 2008. V roce 2014 byl jmenován do stejné funkce i pro sesterskou Uniqa na Slovensku. Kromě toho je činný i v prezídiu České i Slovenské asociace pojišťoven. Několikrát obdržel ocenění Pojišťovák roku v Česku i na Slovensku. Je ženatý a má dvě dcery. rovněž je hrdým dědečkem tří vnuček. Ve volném čase je vášnivým běžcem a triatlonistou (v dorostenecké kategorii byl držitelem československého mistrovského titulu v atletice). Mluví čtyřmi jazyky a zajímá se o historii a geografii.

Lucie Urválková (48) absolvovala Slezskou univerzitu v Karviné, poté spojila kariéru na řadu let s auditem a poradenstvím. Působila v konzultačních firmách „velké čtyřky“ a kromě jiného se specializovala na pojišťovnictví. Propracovala se až na pozici manažerky finančního poradenství pro střední a východní Evropu, kde pomáhala českým i zahraničním korporátním klientům. O roku 2007 pracuje v představenstvu nejprve české a od roku 2014 i slovenské Uniqa pojišťovny. V uplynulých letech byla opakovaně zvolena mezi nejvýznamnější manažerky (Top ženy Česka, Nejvlivnější ženy Česka). Koncernem Uniqa je pravidelně pověřována i vedením různých strategických mezinárodních projektů; v současné době řídí celý integrační proces s Axa. Angažuje se na půdě České asociace pojišťoven i jako mentorka juniornějších kolegyní nebo mluvčí na různých konferencích na podporu kariérního rozvoje žen. Je maminkou sedmiletého syna. Ve volném čase sportuje a cestuje. Stále si rozšiřuje svůj obzor, v poslední době mimo jiné i v kurzech tvůrčího psaní.

Peter Socha (51) zahájil svoji kariéru po studiu zahraničního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Bratislavě v sektoru bankovnictví, kde v oblasti obchodování na mezibankovním trhu strávil na různých pozicích osm roků. V roce 2000 nastoupil do DDP Lipa, společnosti zaměřené na třetí penzijní pilíř. Její akvizice společností Winterthur, spolu s postupným přidáním druhého pilíře – životního a neživotního pojištění a investic, byla základem vzniku finanční skupiny převzaté v roce 2008 společností Axa, která se nyní stává součástí Uniqa Group. Během tohoto období prošel Peter Socha různými manažerskými pozicemi. Začal jako CFO, pokračoval jako COO a následně mu byla svěřena odpovědnost za kompletní řízení segmentu Life&Savings. Peter Socha žije v Bratislavě. Je ženatý a má dvě děti. Mezi jeho záliby patří například cestování, kulturní akce a návštěvy uměleckých galerií. Snaží se aktivně věnovat sportu; momentálně si jeho srdce plně získal badminton.

Nejmladší člen nového představenstva Rastislav Havran má 38 let. Po studiu politologie na Univerzitě Komenského v Bratislavě a na univerzitě v Salcburku zahájil profesní život ve slovenské Uniqa poisťovni jako člen mezinárodního trainee programu v roce 2006. Postupně byl koncernem Uniqa International nasazen jako manažer různých rozvojových projektů v sesterských společnostech v Rumunsku, Srbsku, Bulharsku, Chorvatsku a dalších zemích. Mimo jiné vedl i program Target Operating Model zaměřený na vzájemné využití synergií pro Uniqa Česko a Uniqa Slovensko. Od roku 2014 pracoval jako ředitel operací pro Uniqa ČR a SR, a od roku 2016 je činný jako člen představenstva ve funkci COO. Dres Uniqa tak nyní hájí už patnáctý rok. Jeho volný čas aktuálně konzumují hlavně synek-předškolák a loni narozená dcerka. Rád cestuje a sportuje. Aktivně se věnuje fotbalu, lyžování, golfu a tenisu, jako fanoušek podporuje celý život FC Liverpool. Rád čte životopisy význačných osobností.

Jan Vinter (43) studoval Vysokou školu finanční a správní v Praze a Investment Management School v Londýně. V oblasti investic a Asset Managementu se pohybuje přes 20 let. Začínal v oboru audit, daně a poradenství v malé americké firmě Mc Dowell. Koncem 90. let nastoupil do Credit Suisse Asset Management jako administrátor podílových fondů a analytik. Od roku 2004 byl ve funkci Portfolio Manager zodpovědný za správu majetku penzijního fondu a pojišťovny Winterthur, a o dva roky později získal pozici Portfolio Managera v rámci Axa investiční společnosti. Do jeho odpovědnosti spadaly správa majetku, alokace aktiv institucionálních klientů v ČR i SR. Posledních pět let pracoval jako vedoucí Asset Managementu Axa investiční společnosti pro Česko i Slovensko a od roku 2017 je členem jejího představenstva.
Volný čas nejraději tráví se svými dětmi na horách. Sportem číslo jedna je pro něj cyklistika. Relaxuje rovněž četbou a poslechem hudby.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services