Až dvě třetiny Čechů prý nevyjdou s penězi

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 31. 3. 2008 | 12 komentářů
Až dvě třetiny Čechů prý nevyjdou s penězi
V Česku se 35 procent rodin považuje za chudé. Dvě třetiny lidí přiznávají, že mají problém vyjít se svým příjmem. To vše v době, kdy česká ekonomika chvátá kupředu rekordním tempem, koruna je nejsilnější v historii a nezaměstnanost dlouhodobě klesá.

Co Čech to pesimista, dalo by se říci na základě nejnovějších průzkumů veřejného mínění. Češi podle nich sice čím dál více důvěřují vývoji tuzemské ekonomiky, ve zlepšení vlastní finanční situace ale už tak moc nevěří. Optimistů, kteří budoucí ekonomický vývoj země i vlastní rodiny vidí růžově, je mezi Čechy málo. Vyplývá to z reprezentativního výzkumu, který počátkem března uskutečnila mezi 1320 respondenty agentura STEM.

Ačkoli česká ekonomika loni rostla rekordním tempem, nezaměstnanost byla na desetiletém minimu a i většina analytiků hodnotila ekonomický vývoj Česka jako velmi úspěšný, Češi jsou ve svém hodnocení rezervovanější. Kladně hodnotí loňský výkon ekonomiky zhruba 27 procent, záporně 36 procent a stejně je i těch opatrných, kteří se domnívají, že ekonomická situace zůstala stejná. Stále více respondentů je ale podle výzkumníků pozitivněji naladěných. Od poslední vlny výzkumu v roce 2005 je sice pesimistů zhruba stejně, optimistů však přibývá.

Všeobecná ekonomická situace v Česku se podle vás...

Před rokem
Za rok

„V uplynulých 15 letech bylo pozitivní hodnocení vývoje ekonomiky vždy v menšině a jeho průběh se měnil poměrně málo. Názory opatrné a pesimistické však procházely značnými výkyvy. Například v letech 1997-1999 zcela převládali pesimisté. Celkově je však vývoj posledních třech let pozitivní, protože ubylo opatrných a výrazně se zvýšil podíl těch, kteří jsou přesvědčeni, že se ekonomika zlepšuje,“ uvádí zpráva z výzkumu. Mezi relativně stabilní skupinu negativně smýšlejících lidí, kteří ekonomický růst země příliš nevnímají, patří častěji důchodci a nezaměstnaní, dále také dělníci a lidé nad 45 let. Pesimisté jsou také nejvíce mezi přívrženci KSČM a ČSSD. Naopak ti, co vidí situaci země pozitivně, jsou častěji pravicově zaměření, mají zpravidla vyšší úroveň vzdělání, bývají mladší a dobře materiálně zajištění a sami sebe řadí k vyšší střední vrstvě. Bývají to také podnikatelé a studenti.

Když ovšem Češi hodnotí vlastní finanční situaci, jejich názory se nemění tak často jako u hodnocení situace státu. Ve většině opakovaných výzkumů agentury STEM je pesimistů zhruba třetina, optimistů však už jen pětina. Zbývající asi polovinu populace tvoří podle výzkumu ti opatrní, kteří nezaznamenávají žádné zlepšení. Těch, co si myslí, že se situace u nich doma zhoršila, je ovšem čím dále více.

V roce 2005 zhoršení domácí finanční situace zmiňovalo asi 28 procent respondentů, letos jich bylo už 42 procent. S tím souvisí nepochybně i fakt, že až 35 procent lidí považuje svou rodinu za chudou. To přitom nemusí podle výzkumníků odrážet reálnou situaci, tedy skutečnou míru chudoby, která se vyjadřuje například počtem domácností s příjmem nižším než je životní minimum (dle ČSÚ tvořily „chudé domácnosti“ v r. 2006 jen 2,5% ze všech v ČR). Vnímání chudoby je totiž subjektivní. Příjmová hranice, kdy rodina přestává být v očích svých členů chudou, se prý nejčastěji pohybuje mezi 25 až 30 tisíci korunami na domácnost.

Chudé rodiny také podstatně častěji žijí od „výplaty k výplatě“ a jen stěží dokážou spořit. Až dvě třetiny lidí ve výzkumu uvádí, že mají určité potíže vyjít s příjmem domácnosti.

Finanční situace vaší domácnosti se podle vás...

Před rokem
Za rok

Ve zlepšení vlastní finanční situace letos doufá jen 14 procent Čechů a v rozvoj ekonomiky zhruba čtvrtina. Největší skupinu stále tvoří podle výzkumu lidé, kteří nevěří ani letošnímu zlepšení ekonomiky (39 %) ani tomu, že se budou mít letos finančně lépe (44 %). Bezmála 71 procent dotázaných si navíc myslí, že životní úrovně Západu nejspíše Češi nedosáhnou, nebo jim to bude trvat déle než deset let. Třetina se dokonce domnívá, že Češi se na úroveň západních států nedostanou nikdy. Těchto pesimistů je za posledních pět let také stále více. Mírně se zvyšuje i počet optimistů, kteří Česko vidí na úrovni Západu do deseti let.

Rozpor v tom, jak hodnotí Češi vlastní finanční situaci a vývoj země vysvětlují výzkumníci jednoduše: „Lidé velmi často neposuzují makroekonomický vývoj země podle objektivních ukazatelů, nýbrž skrze vlastní životní situaci. Platí to zejména pro občany, v jejichž domácnostech se finanční situace v uplynulém roce zhoršila. Dokládá to například zjištění, že 60 procent z nich hodnotí nepříznivě i ekonomický vývoj země,“ upozorňují výzkumníci.

Jak vidíte minulost a budoucnost Česka a vaší domácnosti vy osobně? Jak se projeví vládní reformy na život a finance vaší rodiny?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+85
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2008 18:44, Milan

Nevím,kde jste sebrali 2,5% chudých rodin. Papír asi snese všechno,novináři ať se podívají
mimo Prahu. Uvidí zcela jiný obrázek.! Ono vlastně spotřebu táhne u nás asi 20-30% domácností,jiné jsou rády,že při české drahotě vůbec vyjdou. Nejhůř jsou na tom rodiny s dětmi,
těm stát ubírá a důchodcům stále přidává. Vlastně ,když asi 60% lidí nemá ani ten platový průměr
a soukromé firmy se snaží většinou pracující odřít za pár korun!

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 5. 2008 13:07, Hana Přibylová

Již moje babička říkala, že se můžeme natahovat jen tak, jak nám stačí peřina. Této zásady se držím celý život a proto kupuji jen to, na co stačím. Menší soukromé firmy hledí jern na svůj zisk a zaměstnanci se musí spokojit s málem, protože práce není a toho je právě zneužíváno. V dnešní době mladí lidé většinou si musí vzít hypotéku a do toho děti a při dnešních cenách aby byli kouzelníci.

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

26. 3. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního... celý článek

Češi si myslí, že bohatí by měli mít vyšší daně

21. 3. 2008 | Petr Čermák | 49 komentářů

Češi si myslí, že bohatí by měli mít vyšší daně

Lidé v Česku jsou zastánci vyššího zdanění bohatých. Dlouhodobě si to myslí zhruba sedmdesát procent občanů. Navíc se také většina lidí domnívá, že lidé s vysokým příjmem mají nízkou... celý článek

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

13. 3. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

Mít mnoho půjček se může prodražit. Klient platí poplatky za úvěrové účty, u jednotlivých půjček i různě vysoké úroky. Banky nabízejí možnost takové půjčky sloučit do jedné a ušetřit.... celý článek

Češi se zadlužují rádi a rychle

22. 2. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Češi se zadlužují rádi a rychle

Zadlužování prý v Česku není stále tak vysoké jako jinde v EU. Češi si ale na dluhy zvykají čím dál více a i tempo jejich zadlužování se zrychluje. Už teď jejich dluhy dosahují skoro... celý článek

Partners Financial Services