Kam tečou miliardy dolarů za drahou ropu

Petr Sklenář | rubrika: Sloupek | 28. 2. 2008 | 3 komentáře
Kam tečou miliardy dolarů za drahou ropu
Díky drahé ropě zbohatly ropné státy od roku 2001 o tři biliony dolarů. I proto dnes stojí v Dubaji a jeho okolí čtvrtina všech stavebních jeřábů ve světě. Kromě stavby mrakodrapů ovšem ropní magnáti vracejí vydělané peníze zpět do americké a evropské ekonomiky.

Druhá polovina února přinesla nové rekordní ceny ropy. Ty opět prolomily stodolarovou hranici za barel. Navíc Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) plánuje na příštím zasedání 5. března snížit produkci. Kartel sice obvykle snižuje těžbu ropy kvůli ukončení topné sezóny na severní polokouli, ale při nynějším napětí na trzích působí tyto úvahy výbušně.

Ovšem tím pravým důvodem, který cenu ropy vyhnal ze 17 až 18 dolarů na konci roku 2001 na nynější pětinásobek, je vývoj globální poptávky po ropě. Ta se za sedm let zvýšila asi o 14 procent. Těžba, tedy nabídka, přitom vzrostla „jen“ o 10 procent. Poptávku výrazně tlačí vzhůru asijské ekonomiky, které na jedné straně rostou dvojcifernými tempy a na druhé straně kvůli nízké efektivitě spotřebují pět až šestkrát více ropy na jednotku HDP, než je průměr západních ekonomik. Například Čína od roku 2001 zvýšila spotřebu o více než polovinu, a stala se tak druhým největším konzumentem ropy po USA. Téměř třetina celosvětového nárůstu spotřeby ropy je přímo vyvolána pouze Čínou.

Ropa vyšroubovaná nad 100 dolarů je nejen nominálně rekordní úrovní, ale i po očištění o inflaci je cena jen dva nynější dolary pod hodnotou absolutního rekordu z přelomu 70. a 80. let minulého století. Světová ekonomika za posledních třicet let sice podstatně snížila svou závislost na ropě, ale i tak je „ropné břemeno“ stále těžší a těžší.

Investiční banka Goldman Sachs odhaduje, že ropní producenti od roku 2001 díky zvýšení ceny ropy nad 20 dolarů získali kumulativně navíc asi tři biliony dolarů.Tato suma má samozřejmě ekonomické dopady. Ruskou ekonomiku petrodolary postavily na nohy, a i proto česká obchodní bilance loni zaznamenala největší zlepšení právě v obchodu s Ruskem. Ovšem dolary z ropy přinášejí i bizarnější případy, jako jsou nákupy fotbalových klubů v Anglii ropnými magnáty z Ruska či arabského světa. Perský záliv se stal stavebním centrem světa, v poušti vznikají kryté lyžařské sjezdovky, v moři se budují umělé pohádkové ostrovy a na pobřeží se tyčí největší mrakodrapy světa. Podle stavební firmy Conmex stojí v Dubaji a okolí asi čtvrtina ze všech stavebních jeřábů na světě. Pro představu, v absolutních číslech je to asi 30 tisíc jeřábů.

Pro západní ekonomiky je nejdůležitější, že velká část petrodolarů se do těchto ekonomik vrací prostřednictví investic. V poslední době jsou to injekce do investičních bank vyčerpaných hypoteční krizí. Takové jednání je totiž výhodné pro obě strany. Ropní magnáti se snaží diverzifikovat svá aktiva a snížit vlastní závislost na ropě, a současně pomáhají západní ekonomice se vypořádat s drahou ropou, protože vracejí peníze zpět do tamního hospodářství.

Tento koloběh se pravděpodobně zastaví, teprve až lidstvo začne využívat jiný zdroj energie než ropu. A pravě vysoká cena ropy hledání nového zdroje energie pomáhá nejvíce. Historie nebyla jiná. Na konci století páry si také nikdo nedovedl představit, že uhlí nebude hlavním zdrojem energie a uhlobaroni si údajně zkoušeli „přivydělávat jako finanční magnáti“.

Autor je hlavní ekonom Atlantik FT.

 

Je na čase, aby ropu nahradil jiný zdroj energie? Nebo bude svět na ropě závislý ještě několik desítek let? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obchodní velmoc jménem Česko

7. 2. 2008 | Petr Sklenář | 2 komentáře

Obchodní velmoc jménem Česko

Česko se stává středoevropskou obchodní velmocí. Paradoxně i kvůli drahé ropě, díky níž bohatne Rusko, a stává se tak lukrativním partnerem českých firem. Ty už to, zdá se, pochopily.... celý článek

Ropa na bodu varu

7. 1. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Ropa na bodu varu

Cena barelu ropy se 3. ledna přehoupla přes psychologickou hranici 100 dolarů. Od začátku roku 2007 se tak zvedla zhruba o 60 procent. Trend je postupný a dlouhodobý, takže se nedá... celý článek

Do čeho investovat v roce 2008

28. 12. 2007 | Petr Čermák | 4 komentáře

Do čeho investovat v roce 2008

V roce 2008 si užijí lidé milující riziko. Ti ostatní mohou zvolit konzervativnější investiční strategie. Třeba investice do zajištěných fondů, dluhopisů či akcií firem, které vyplácejí... celý článek

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

30. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

Hrozivý růst cen ropy Čechy zatím děsit nemusí. V korunách se díky oslabujícímu dolaru cena ropy zdaleka nezvyšuje tak rychle jako na světových trzích.

Partners Financial Services