Přední ekonomové chtějí pomoct vládě, zakládají KoroNERV-20

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 1. 4. 2020 | 12 komentářů
Mezi iniciátory projektu patří Danuše Nerudová, Petr Stuchlík, Mojmír Hampl, Tomáš Sedláček nebo Mariana Čapková.
Přední ekonomové chtějí pomoct vládě, zakládají KoroNERV-20

Zdroj: Shutterstock

Přední čeští ekonomové a další zástupci finanční i akademické sféry zakládají think tank nazvaný KoroNERV-20. Chtějí posuzovat kroky veřejných institucí a hledat krátkodobá řešení, jak kormidlovat tuzemské hospodářství v krizi způsobené dopady koronaviru, ale i přijít s dlouhodobými návrhy, jak vrátit Česko k prosperitě.

„Jde o neformální iniciativu, širokou expertní platformu, spojující osobnosti z různých sfér činnosti – ekonomika, veřejné finance, bankovnictví, společnost, školství a tak dále. Scházíme se pravidelně prostřednictvím videokonference a sdílíme své zkušenosti a názory, jak rychle překonat dopady pandemie viru na českou společnost a její hospodářství,“ vysvětluje Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity a předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody.

Vedle Nerudové patří mezi iniciátory projektu například investor Petr Stuchlík, ekonomové Mojmír Hampl a Tomáš Sedláček nebo Mariana Čapková, předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělání pražského zastupitelstva.

Co radí odborníci

Strach z koronaviru zastavil běžný život a ochromil ekonomiku. Co teď musí stát udělat, aby se nezhroutila? Zeptali jsme se expertů.

Mezi dalšími členy jsou třeba šéf EGAP Jan Procházka, expert na vzdělávání Bohumil Kartous, epidemiolog Petr Smejkal (IKEM). Podle zatím nepotvrzených informací webu Peníze.cz se na projektu mají podílet třeba i ekonomové Michal Mejstřík, Petr Zahradník či Daniel Münich, daňový poradce Jiří Nekovář nebo Marta Gellová, šéfka organizace EFPA ČR zaměřující se na vzdělávání finančních poradců.

„Motivace je jasná – přežít s co nejmenšími škodami. Po zdravotní stránce je kompetence na státu a vede si – pokud mohu soudit – snad docela dobře. Ale pokud jde o ekonomiku a byznys, je situace k dnešnímu dni poměrně chaotická, podnikatelé kolem mne tápou a narážejí na byrokracii a nedotaženost,“ říká Petr Stuchlík.

„Vláda musí rozhodovat rychle, budeme se proto snažit sdílet nápad napříč profesemi a životními zkušenostmi. Setkáváme se, či spíše svoláváme, dvakrát do týdne. Vládě chceme přinášet čerstvou perspektivu. Nechceme na ni ale nijak zásadně tlačit, cílem je pomoci české ekonomice,“ dodává Stuchlík.

„Think-thank je apolitický, nekonfliktní a cílem je přispět inovativními řešeními k znovu nastartování české ekonomiky. Ambicí je především pomoci. Pokud bude zájem, podělíme se o naše poznatky s kýmkoliv,“ zdůrazňuje Nerudová.

„Chceme pracovat pro občany, dávat k dispozici všechny své znalosti a zkušenosti a především – bez ohledu na ideologické pohledy či zájmy jednotlivých sektorů ekonomiky – hledat a formulovat nejefektivnější cesty, jež České republice pomohou znovu naskočit do dynamického rozvoje společnosti a růstu blahobytu,“ říká Mariana Čapková z pražského magistrátu.

Podobný ekonomický tým expertů se dnes poprvé sešel i v rámci Ústředního krizového štábu řízeného Janem Hamáčkem z ČSSD. Vede ho ředitel Centra pro globální a hospodářskou politiku Jan Švejnar, dalšími členy jsou ekonomové Danuše Nerudová, Tomáš Sedláček, Daniel Münich, Ilona Švihlíková, Petr Zahradník, Martin Fassmann, Michal Mejstřík, Filip Matějka, Štěpán Jurajda, Jan Mládek a Jan Drahokoupil.

Vládní opatření, která mají za cíl zamezit dalšímu šíření nákazy, zasáhla velkou část tuzemského hospodářství. S výraznými ztrátami počítají velké průmyslové firmy, malé a střední podniky, drobní živnostníci, ale i běžné domácností. A světlo na konci tunelu není zatím na dohled.

Vláda sice – nejčastěji prostřednictvím ministerstev financí, práce a sociálních věcí nebo průmyslu a obchodu – postupně přichází s návrhy a opatřeními, která mají mírnit dopady ekonomického zamrznutí, často je ale kritizována, že k jednotlivým krokům přistupuje příliš pomalu nebo nekoncepčně.

Nejvíc jsou zatím ve veřejné debatě slyšet zástupci zájmových sdružení, jako jsou například Českomoravská konfederace odborových svazů, Hospodářská komora, Asociace malých a středních podniků či Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1519
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 4. 2020 13:55, pag

Když tam není Singer a Rusnok, další exemplární škůdci,tak to není pro mě směroplatný.

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services