ČNB dostane novou možnost, jak pomoct vládě s krizí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 24. 3. 2020 11:45 aktualizováno 24. 3. 2020 20:40 | 4 komentáře

Česká národní banka pomůže české vládě s krytím ekonomických dopadů současné epidemie koronaviru. Vláda na mimořádném jednání schválila změnu zákona, která umožní centrální bance kupovat víc státních dluhopisů než doteď.

Novela, na jejímž znění se dohodla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem, expresně mířila na úterní mimořádnou schůzi poslanců, ale nakonec se na ni z procesních důvodů nedostalo. Sněmovna bude předlohu projednávat v obvyklém režimu, nikoli ve stavu vyhlášené legislativní nouze. Úvodní kolo debaty se tak uskuteční zřejmě na příští řádné sněmovní schůzi, jejíž zahájení je plánováno na polovinu dubna.

„Je zřejmé, že ČNB se brzy vydá cestou kvantitativního uvolňování formou nákupu státních dluhopisů,“ říká Jakub Seidler, ekonom ING Bank.

Centrální banka by tímto krokem mohla vládě pomoci k levnějšímu půjčování peněz na trhu. Zůsatne ale na ní, jak, a zda vůbec nové možnosti využije. Stát bude potřebovat zřejmě stovky miliard nových dluhů na to, aby nenechal těžce zkoušenou ekonomiku padnout na dno. Vláda už oznámila první záchranné programy pro firmy, zaměstnance i živnostníky.

V současnosti může ČNB obchodovat pouze s nástroji se splatností do jednoho roku, a to pouze s bankami a záložnami. Novela toto omezení ruší, takže centrální banka bude moci obchodovat s cennými papíry s delší splatností a také s více subjekty – tedy například s pojišťovnami, penzijními společnostmi nebo dalšími investory, kteří jsou běžnými držiteli státních dluhopisů.

Virus v peněžence

Kdy vám pojištění pomůže? A má smysl si ho teď narychlo sjednat? Projděte si odpovědi na nejčastější otázky.

Koronavirus a životní pojištění: Co kryje a kdy máte smůlu


Zájem o odklad splátek kvůli koronaviru je obrovský, hlásí banky. Kdo má šanci, na jak dlouho a jaké jsou podmínky?

První banky řekly, jak odloží splátky. Řeší i paušál za účet

Letošní deficit státního rozpočtu by se měl podle současných očekávání ministerstva financí zvýšit ze 40 na 200 miliard korun, a to kvůli růstu výdajů o 90 miliard a propadu příjmů o 70 miliard. „V tuto chvíli je však příliš mnoho neznámých ohledně dopadu šíření Covid-19 na tuzemskou, respektive světovou ekonomiku a finální deficit tak může být dle našeho názoru vyšší,“ říká Seidler.

Podle Schillerové má Česko v současné krizi, co se ekonomiky týče, výbornou výchozí pozici. Máme nízké zadlužení, zdravý finanční sektor nebo momentálně přebytkový systém zdravotní pojištění. Dobré je podle ministryně i to, že na letošní rok byly původně naplánované nízké splátky starých dluhopisů. Konkrétně to mělo být 200 miliard korun, což mělo být nejméně za posledních deset let.

„Záměr na nákupy dluhopisů ze strany ČNB hodnotím pozitivně. Nákupy vládních dluhopisů pomohou stabilizovat situaci na tomto trhu. V reakci na sílící averzi k riziku totiž výnosy českých vládních bondů prudce vzrostly,“ říká Tomáš Pfeiler, portfolio manažer Cyrrus.

„Aktuálně nese desetiletá splatnost okolo 1,8 procenta, zatímco před 14 dni se stejný papír obchodoval s výnosem okolo jednoho procenta. Intervence ČNB by pomohly úroky na státních obligacích opět stlačit. Nákupy dluhopisů by přispěly k uvolnění měnových podmínek a v konečném důsledku i k oživení tuzemské ekonomické aktivity,“ dodává Pfeiler.

Seidler si myslí, že pokud centrální banka na trh vládních dluhopisů skutečně vstoupí, výnosy dluhopisů sníží, a tím vládě zmenší náklady na krytí státního dluhu, jen na kratší dobu. „Schopnost ČNB dlouhodobě tlačit výnosy státních dluhopisů směrem dolů může být vzhledem k malé tuzemské ekonomice, která přebírá globální vlivy, omezena, pokud ČNB nepřistoupí jako například japonská centrální banka ke kvantitavnímu uvolňování ve stylu cílování výnosové křivky,“ říká ekonom.

Jak bude ČNB detailně postupovat, by mělo být jasné nejpozději zřejmě ve čtvrtek, kdy jedná bankovní rada centrální banky.

V posledních dnech k obdobným krokům přistoupily centrální banky po celém světě. Například Evropská centrální banka nakoupí do konce roku vládní a korporátní dluhopisy za více než bilion eur. Americký Fed oznámil neomezené nákupy státních obligací a dluhopisů krytých hypotékami. Ke stejnému kroku v posledních dnech přistoupily například i centrální banky Polska či Rumunska.

Případné zahájení kvantitavního uvolňování ze strany ČNB bude mít podle Seidlerra negativní vliv na českou měnu. „Nelze vyloučit oslabení nad hranici 28 korun za euro, kterou ale považujeme za úroveň, kdy bude mít ČNB větší ochotu vstoupit na trh a oslabení koruny mírnit,“ říká ekonom.

Připomíná také, že ČNB v roce 2013 nepovažovala zahájení kvantitativního uvolňování za dostatečně účinný nástroj, protože banky mají přebytek likvidity (volných peněz).

„Tato situace se nezměnila, spíše naopak, likvidity je v bankovním sektoru po kurzovém závazku (měnových intervencích – pozn. red.) násobně více. ČNB se však chce zapojit všemi dostupnými nástroji do boje s následky šíření koronaviru, a nákup státních dluhopisů centrálními bankami začal být již standardním nástrojem měnové politiky,“ dodává Seidler.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services