Černé pondělí: Prudký pád akcií, koruna klesá pod 27 za euro

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 16. 3. 2020 10:30 aktualizováno 16. 3. 2020 22:11 | 7 komentářů
Aktuální dění na finančních trzích jsme sledovali online.
Černé pondělí: Prudký pád akcií, koruna klesá pod 27 za euro

Světové burzy zažily další černé pondělí. Trhy reagují na očekávaný propad ekonomiky. Státy v Evropě i Americe přijímají stále přísnější opatření s cílem omezit dopady koronaviru. Nařizují karantény i zavřené hranice, což má velký vliv na firmy i zaměstnance.

Akcie opět výrazně padaly po celém světě. Když to vezmeme z východu: hlavní australský index skončil minus 9,5 procenta, čínské akcie ztratily víc jak čtyři procenta a Evropa i Spojené státy doslova krvácely. Například akcie ČEZu jsou nejlevnější od roku 2005. Německý DAX index ztratil od začátku roku zhruba 35 procent. A Wall Street zaznamenal nejvyšší denní ztrátu od roku 1987.

Výrazně oslabovala také česká koruna. Její kurz se dostal na intervenční úroveň kolem 27 korun za euro.

K propadům došlo přesto, že centrální banky po celém světě zahájily záchranné akce.

Americký Fed v neděli večer středoevropského času přišel s historickým krokem, kdy snížil základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod do pásma 0 až 0,25 procenta. Naposledy došlo ke snížení v takovém rozsahu ze dne na den před takřka čtyřiceti lety, v srpnu roku 1982. Zároveň Fed zahájil masivní program kvantitativního uvolňování ve výši 700 miliard dolarů, v přepočtu zhruba 16,5 bilionu korun.

Nové peníze do ekonomiky dodají také například centrální banky v Austrálii či Japonsku. Už v minulém týdnu rozhodla o rozšíření programu kvantitativního uvolňování také Evropská centrální banka.

Na aktuální vývoj zareagovala také Česká národní banka, když na mimořádném jednání snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta.

Aktuální dění na finančních trzích jsme sledovali online:

22:10 Akciové indexy ve Spojených státech skončily obchodování nejhorším výsledkem od roku 1987. Všechny tři hlavní indexy odepsaly mezi dvanácti až třinácti procenty. Většinu dne se pohybovaly v jednociferných ztrátách, jednu dobu kolem minus šesti procent, do totální deprese ale investory poslal Donald Trump. Podle něj může koronavirus svět výrazně omezovat až do července či srpna, což je výrazně déle, než si investoři dokázali představit.


18:00 Burzy v Evropě zavřely s těmito výsledky hlavních indexů: Německo -5,31 %, Francie -5,75 %, Itálie -5,91 % a Španělsko -7,83 %. Německý deník FAZ dnešní vývoj na burzách shrnul titulkem, podle kterého bazuka minula cíl. Bazukou jsou myšlena mimořádná opatření centrálních bank po celém světě v čele s historickým krokem Fedu, která podle dění na burzách investory neuklidnila, naopak je spíše přesvědčila, že situace je velmi vážná.


17:45 Už teď je jasné, že ekonomiku na celém světě čeká velký propad, když se postupně minimálně na několik týdnů z velké části zastaví. Například Evropská komise nyní očekává, že ekonomika EU letos v důsledku koronaviru klesne o procento. Před virovým šílenstvím čekala nárůst o 1,4 procenta.


17:33 Pražská burza skončila dnešní obchodování s propadem o téměř osm procent. Index PX je na úrovni 761,12 bodu, níž byl naposledy na jaře roku 2009.



17:09 Komentář Víta Hradila, analytika Raiffeisenbank k rozhodnutí ČNB:

Rozhodnutí bylo přijato jednomyslně a jedná se o přímou reakci na probíhající epidemii koronaviru a opatření s ní spojená. Bankovní rada signalizuje i připravenost přikročit k dalším opatřením na základě vývoje situace.

Zároveň dala banka najevo, že se nebude zdráhat zasáhnout proti nadměrným výkyvům kurzu české měny, což si lze vykládat jako deklarovanou připravenost použít devizové rezervy proti spekulativním útokům proti koruně.

ČNB konstatuje, že je z jejího pohledu český finanční a bankovní systém na turbulentní vývoj posledních dní připraven.

ČNB se tak v souladu s naším odhadem zřejmě rozhodla bojovat s koronavirem šokovou terapií, což podle nás bude znamenat i další brzké snížení sazeb o dodatečných 50 bazických bodů.


16:40 Rada ČNB na mimořádném jednání snížila jednomyslně základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Podrobnosti čtěte v textu ČNB snižuje úroky. Splátky klidně odložte, ale dividendy také, vzkazuje bankám.


16:21 Jak vypadá ekonomika zasažená koronavirem? Čínská průmyslová produkce se za první dva měsíce roku 2020 meziročně propadla o 13,5 procenta. Maloobchodní tržby poklesly o více než pětinu. Obojí je hlubší propad, než čekal trh.

„Čísla signalizují, že epidemie nemoci největší asijskou ekonomiku doslova paralyzovala. Na druhou stranu se však tamním autoritám podařilo prakticky zastavit šíření nových infekcí. Okolo 80 procent velkých firem již obnovilo produkci. Rovněž dochází k hromadnému návratu pracovníků, kteří migrují za prací. Očekáváme proto, že se data za březen oproti původním dvěma měsícům, dramaticky zlepší,“ říká Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.


16:05 Americké akcie zhruba hodinu a půl po otevření pondělního obchodování ztrácí v souhrnu téměř osm procent. V zeleném jsou jen tři firmy z indexu S&P 500.


15:40 Analytici posílají první hodnocení dnešního dne. Jan Vejmělek z Komerční banky označil českou korunu za dnešního poraženého. „I když ztrácely i okolní měny z regionu, koruna na tom byla zdaleka nejhůře,“ říká. Koruna dnes oproti pátečnímu zavíracímu kurzu oslabila o dvě a půl procenta, zlotý neoslabil ani o procento, forint ztratil necelé procento a půl.

Poprvé od opuštění režimu kurzového závazku se česká koruna vůči euru podívala nad hladinu 27 korun za euro, krátce kurz vystřelil až ke 27,20.


15:33 Ve Spojených státech mají automatické brzdy investorské paniky. Zafungovaly i krátce po dnešním otevření na Wall Street. Jak fungují? (Momentálně americké indexy odepisují kolem devíti procent.)


15:15 Využije ČNB oslabení koruny k tomu, aby se zbavila alespoň části vysokých devizových rezerv, které jí zbyly po intervencích?


14:50 Cena ropy Brent klesla poprvé od roku 2016 pod třicet dolarů za barel.

14:43 Krátce po otevření bylo obchodování na americké burzy za 15 minut přerušeno kvůli prudkému propadu. Dow Jonesův index po opětovném otevření ztrácí už víc než 12 procent, podle agentury Bloomberg jde o největší pokles od roku 1987.



13:55 „Pro investory je v současné situaci klíčové nepanikařit a nesnažit se časovat trh. Ideální přístupem pro drobné investory zůstávají pravidelné investice do diverzifikovaných podílových fondů. Podstatou pravidelné investice je právě to, že dokáže v průběhu času vyhladit výkyvy cen způsobené kolísavostí kapitálových trhů. Dlouhodobost a pravidelnost investování jsou významnou ochranou drobných investorů nejenom v dobách virové pandemie, ale v případě jakýchkoliv tržních turbulencí,“ vzkazuje Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh.


13:24 Slabá koruna znamená podporu ekonomiky, proto ČNB intervencemi českou měnu v letech 2013 až 2017 oslabovala. Nyní ji na kurz těsně pod hranicí 27 korun za euro poslal sám trh. České firmy nyní v zahraničí dostávají za své výrobky více peněz. Na druhé straně zdražují dovozy, což dále zvyšuje tlak na růst inflace. Slabší koruna znamená také  dražší dovolené a nákupy v cizině, což ale v současné situace - snad s výjimkou nákupů na zahraničních e-shopech - zřejmě nikdo neřeší.


12:26 „Přestože centrální instituce vyhlašují masivní opatření na podporu hospodářství, akciové trhy reagují výraznými propady. Jen za poslední měsíc ztratily klíčové indexy ve Spojených státech zhruba pětinu své hodnoty. Ještě hůře jsou na tom evropské indexy, které ztrácí zhruba třetinu své hodnoty. Pražský index PX za poslední měsíc přišel o více než 30 procent. Během dneška již ztrácí přibližně 8 procent a pohybuje se kolem úrovně 760 bodů,“ komentuje hororovou situaci na burzách Štěpán Křeček, ekonom BH Securities.

Akcie Erste Group se aktuálně obchodují za 515 korun, což je nejméně od roku 2016. Jen během dneška ztrácí více než 11 procent. Společnost ČEZ během dopoledne ztratila více než pět procent své hodnoty. Její akcie se momentálně obchodují za cenu 355 korun za kus, což je nejméně od roku 2005. Podobné propady zažívají i další společnosti obchodované na pražské burze.


12:20 Víc než tisíc slov: pohled na evropské burzy přes mapky webu Patria.cz.


11:58 Také Bitcoin výrazně ztrácí. Podle webu coinmarketcap.com jeho cena klesá o 14 procent na zhruba 4625 dolarů. Podobně se propadá i cena většiny dalších kryptoměn. Před týdnem byla cena Bitcoinu nad hranicí sedmi tisíc dolarů. V pátek ale propadla až ke čtyřem tisícům.



10:55 Výrazně se propadá také cena ropy. Barel Brentu podle dat webu Patria.cz ztrácí více jak desetinu ceny a vyjde zhruba na 31 dolarů. Cena zlata naopak stagnuje kolem úrovně 1526 dolarů za unci.


10:49 Akcie v eurozóně klesly za poslední necelý měsíc téměř o dvě pětiny.


10:27 Termínové kontrakty (futures) na akcie amerických indexů se propadají o víc jak 4,5 procenta.


10:05 Prudce oslabuje také česká koruna. Poprvé od května 2017 se dnes euro prodává za víc než 26,60 koruny. „Kurz obou měn se tak blíží intervenční úrovni kolem 27 korun za euro,“ říká Lukáš Kovanda.

Koruna vůči euru výrazně oslabila už v minulém týdnu, kdy začínala na kurzu zhruba 25,43 a končila zhruba na 26,25. Proti dolaru koruna v minulém týdnu oslabila z 22,49 na 23,57.


10:02 „Historický tah americké centrální banky zatím nedochází svého cíle. Naopak. Děje se to, co při nouzovém snížení základní sazby o týden dříve. Vlastně nyní je to ještě horší, neboť akciové propady jsou ještě výraznější. Například australské akcie se propadají o deset procent, nejvýrazněji od roku 1992. Situaci nepomáhá, že čínská ekonomika se letos kvůli koronaviru propadla meziročně nejvýrazněji od roku 1989. Jak v oblasti průmyslové výroby, tak investic i maloobchodu,“ komentuje situaci Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund.


10:00 Hlavní australský index skončil minus 9,5 procenta, čínské akcie kolem desáté dopolední ztrácí víc jak tři procenta.


09:30 Panevropský akciový index STOXX 600 asi půl hodiny po zahájení odepisoval zhruba 8,2 procenta a je teď nejníže minimálně za sedm let.


09:00 Akcie výrazně oslabovaly už v minulém týdnu. „Například americký index S&P 500 ztratil 8,8 procenta, a to i přes více než 9,3% cenový vzestup během páteční seance. Stoxx Europe 600 ztratil 18,4 procenta,“ říká Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.

A nic vám neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 3. 2020 10:48, deprese

Se dalo čekat, že si svá dividendová portfolia můžete strčit tam, kam slunce nesvítí. :D

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services