Strach může zpomalit ekonomiku. Nejistota je horší než za krize

David Navrátil | rubrika: Komentář | 27. 11. 2019 | 9 komentářů
Finanční svět ochromuje nejistota. Správná reakce? Vlády i firmy by měly investovat, píše ve svém komentáři hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.
Strach může zpomalit ekonomiku. Nejistota je horší než za krize

Obchodní války, brexit, inverzní křivka, populismus, klimatická krize, migrační krize… Toto vše zasévá nejistotu, nedůvěru a strach nejen mezi investory, ale i mezi podniky a domácnosti.

Globální index politické nejistoty měřící negativní zprávy z oblasti politiky, ekonomiky a finančních trhů je na úrovních, které jsme neviděli ani během finanční krize 2008.

Index politické nejistoty

Ať už chceme nebo ne, tak lavina negativních zpráv ovlivňuje naši důvěru. Například důvěra šéfů amerických firem poklesla na tak nízkou úroveň, která v minulosti byla konzistentní s recesí v USA.

Abych byl přesný: Aby šéfové firem byli takto negativní, tak v minulosti musela v USA už několik měsíců „řádit“ recese. Tentokrát žádná recese neřádí, ekonomika roste. A výsledky amerických firem za třetí čtvrtletí jsou lepší, než se čekalo. Je to prostě v hlavě.

Důvěra manažerů v USA v ekonomiku.

Důvěra manažerů v USA v ekonomiku.

Nepříjemné je, že z hlavy se to může dostat do reality. Pokud máte obavy z recese, tak omezíte investice, velké výdaje. To sníží růst ekonomiky; strach a nedůvěra se tak začnou sebenaplňovat.

V Bank of England vznikla analýza, která ukazuje, jak nejistota může ovlivnit ekonomiku. Ovlivní. Negativně a dokonce dlouhodobě. Za prvé: nejistota vede domácnosti ke zvýšení úspor a tedy ke snížení výdajů. A za druhé: firmy v nejistotě přecházejí do módu wait and see, kdy čekají s realizací investic, až situace bude méně nejasná.

Kvantitativní analýza ukazuje, že negativní efekty vyšší nejistoty přetrvávají dokonce i po deseti letech. Obrázek ukazuje dopady zvýšení nejistoty (jedna směrodatná odchylka): nejistota sníží spotřebu, investice do vědy a výzkumu, což následně má negativní efekt do produktivity.

Samotná nejistota, například o tom, zda Donald Trump začne obchodní válku s EU, tak už má negativní dopady na ekonomiky USA a EU, aniž by kdy nějaká obchodní válka mezi USA a EU vůbec musela začít.

Důvěra českých podniků se zhoršila, ale stále indikuje, že nejvíce procyklická část HDP, tedy investice, zůstane v kladných číslech. Důvěra domácností je také o chlup horší. Ale úroveň důvěry je stále na vysokých úrovních a nenaznačuje, že poptávkové tlaky by měly nějak rychle odeznít.

Naší výhodou tak aktuálně je, že ačkoliv důvěra českých podniků a domácnosti poklesla, je její úroveň stále ještě v bezpečných vodách.

Především české firmy by neměly podlehnout skepsi, protože demografické změny a nedostatek pracovníků nutně vyžaduje investice do robotizace a automatizace. Bez ohledu na to, jestli přijde během roku, dvou nějaká recese.

Důvěra v českou ekonomiku.

Důvěra v Česku.

Skutečnost, že už samotná nejistota mává s ekonomikou, také dává návod vládě. Měla by se snažit nejistotu snižovat proticyklickou politikou. A neměla by strašit (i když s dobrým úmyslem), že díky zpomalení bude plošně snižovat výdaje nebo dokonce investice.

Bohužel, v minulosti se české vlády často strašily a chovaly se procyklicky, snižovaly investice, čímž negativní dopady jen umocňovaly. Jak firmy, tak vláda se tak mohou z nejistoty a z obav recese proinvestovat.

David Navrátil

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 11. 2019 7:28, Jarda

Ano, proinvestování se z krize zní sice jako dobrý nápad, ale má podmínku, že se na ty investice musí v době konjunktury ušetřit. Jenže vlády místo šetření se zadluzují a to není dobře.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 11. 2019 11:04, stabilacek

Jóó,kapitalismus.Co si lidé s jásotem vycinkali,to mají.V kapitalismu lidé nikoho nezajímají,jenom mamon,jak druhého očů rat.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

ekonomika, hdp

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek