Do největší kampeličky vstupuje biskupství. Chce bankovní licenci

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 7. 10. 2019 | 1 komentář

Do největší české záložny Artesa vstoupilo římskokatolické Biskupství českobudějovické. Ve spořitelním družstvu získalo 9,5 procenta akcií prostřednictvím dosavadního majoritního akcionáře Artesa Capital.

„Biskupství českobudějovické v krátké době požádá Českou národní banku o nabytí kvalifikované účasti, aby mohlo dále navýšit svůj podíl a získat v záložně majoritu. Dalším krokem biskupství bude nejenom navýšení kapitálu a žádost o bankovní licenci, ale především rozšíření služeb pro klienty,“ říká Kateřina Petrášová, PR manažerka záložny Artesa.

Biskupství uvedlo, že vstupuje do světa finančních služeb s cílem vybudovat ze záložny Artesa silnou banku, kterou zaštítí nejenom svojí finanční silou, ale především autoritou a osvědčenými zásadami. Novým předsedou správní rady akciové společnosti Artesa Capital se stal generální vikář českobudějovické diecéze David Henzl.

Pokud jde o zmíněné rozšíření služeb, Artesa chce ještě letos zavést systém zvýhodněných půjček pro začínající podnikatele a rychlé půjčky na nákup nemovitostí.

Ať se v tom vyzná každý

Dva ze tří dluhopisů, které ministerstvo občanům nabízí, zdaleka nepokryjí ani plánovanou inflaci. Ale ten třetí určitě stojí za úvahu.

Vyplatí se nové spořicí dluhopisy? Víme, kdo dá víc


„Lidé považují za automaticky pojištěné všechny finanční produkty, které si sjednají na pobočce v bance, ale to je velký omyl,“ varuje šéfka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Češi stále nevědí, které finanční produkty jsou pojištěné

Ke konci loňského roku měla Artesa bilanční sumu 4,18 miliardy korun, nyní uvádí 3,8 miliardy. Kvůli omezení, které prosadila Česká národní banka po krachu Metropolitního spořitelního družstva v roce 2013 a WPB Capital v roce 2014, nesmí bilanční suma kampeliček přesahovat pět miliard korun.

Artesa je největší ze zbylých družstevních záložen poté, co se předchozí jedničky – Creditas a Moravský peněžní ústav – přeměnily na banky. O snaze získat bankovní licenci mluvila v minulosti i Artesa.

Ke konci roku měla Artesa 4157 členů. Základní kapitál ke konci roku dosahoval 846,5 milionů korun. Loni dosáhla čistého zisku čistého zisku 5,89 milionu korun.

Největší podíl na základním jmění měla ke konci roku akciová společnost Artesa Capital – 75 procent. Nikdo další nevlastní víc než desetiprocentní podíl. Jako svého konečného majoritního vlastníka uvádí podnikatele Bohumila Koutníka.

V médiích se opakovaně objevovaly spekulace, že kampeličku skrytě ovládá František Savov, ten to ale odmítl. V roce 2014 uvedl, že je jejím velkým věřitelem a v budoucnu by ji chtěl ovládnout.

Kampelička původně vznikla jako Spořitelní a úvěrní družstvo Svatopluk se sídlem v Ostravě, později se změnila na 1. investiční záložnu a nakonec na Artesu, spořitelní družstvo. V současnosti má pobočku v Praze (kde také sídlí) a Ostravě.

Biskupství českobudějovické spravuje vlastní aktiva v objemu téměř šesti miliard korun.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services