Úroky půjdou nahoru, spotřebitelé se ale bát nemusí

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 18. 1. 2008
Úroky půjdou nahoru, spotřebitelé se ale bát nemusí
Zvýšení základní úrokové sazby se dá čekat. Důvod je zřejmý: inflace je příliš vysoká, ale ekonomika běží dobře, takže jí dražší peníze ani silnější kurz koruny příliš neublíží. Spotřebitelé se zase příliš nemusí bát dražších úvěrů, protože nynější zvýšení už banky podle analytiků do úroků započítaly.

Česká ekonomika šlape, velké slabiny vidět nejsou. I proto se někteří členové bankovní rady České národní banky, třeba Luděk Niedermayer nebo Miroslav Singer, nebojí konstatovat, že úroky jsou nízké a je zapotřebí je zvýšit, aby se zmírnila inflace. Zvýšení signální sazby o 0,25 procentního bodu v prvním letošním čtvrtletí očekává i většina analytiků. Jiní členové téhož rozhodovacího orgánu ČNB mají ovšem opačný názor – Mojmír Hampl například soudí, že úrokové sazby „jsou na vrcholu“.

„Samozřejmě, zvážíme-li sílu koruny a nejistotu ohledně vývoje globální ekonomiky, rozhodování rady ČNB nebude tentokrát vůbec lehké,“ připouští Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Statistiky, které popisují kondici ekonomiky na konci minulého roku, jsou však zatím dobré. Zahraniční obchod vykázal v listopadu rekordní přebytek ve výši 11,3 miliardy korun. „Takto vysoký přebytek jsme v tomto měsíci ještě nikdy neměli. To jen ukazuje, že je český průmysl velmi dobře rozjetý a kurz koruny zatím není pro ekonomiku ani v nejmenším problém,“ komentovala Markéta Šichtařová, ředitelka poradenské firmy Next Finance. Přesto ale připustila, že jen tak nelze mávnout rukou nad sílícím kurzem koruny, který by ještě podpořilo případné zvýšení úrokové sazby.

„V roce 2008 silná koruna export přibrzdí a přebytek zahraničního obchodu proto mírně poklesne. Kumulovaný přebytek se za celý rok 2008 bude pohybovat v pásmu 70 až 75 miliard korun,“ odhaduje M. Šichtařová. Přebytek obchodní bilance za celý rok 2007 se odhaduje zhruba o 10 miliard korun výše.

České exportéry ovšem výhledově ohrožuje více než posilující koruna slábnoucí hospodářský růst v západních zemích, v Evropské unii a v USA, který ochlazuje poptávku po českém vývozu. Naopak pozoruhodný je nárůst vývozu na Slovensko a do Ruska. Ekonomiky těchto zemí rychle rostou a tuzemské firmy v nich nachází nové zákazníky.

Špatně na tom není ani průmysl. Jeho výroba v listopadu vzrostla meziročně o 6,7 %, i když proti říjnovému přírůstku (8,4 %) rostla o něco pomaleji. Tempo růstu průmyslové produkce klesá již sedm měsíců v řadě. Jednou z příčin může být slábnoucí efekt zahraničních investic. Ty daly českému průmyslu růstový impulz zhruba před třemi lety.  „‚Průmyslová revoluce‘ české ekonomiky zvolna odeznívá,“ soudí David Marek, šéfekonom investičního portálu Patria Online

Druhou příčinou mohou být rostoucí mzdové náklady. Průmyslové podniky měly v listopadu o 1,2 % zaměstnanců více než v listopadu 2006, jejich reálné mzdy ale byly vyšší o 5 %. Pracovníků je navíc na trhu práce nedostatek a to případný rozvoj produkce brzdí. Do třetice se na zpomalení růstu průmyslové výroby podepsaly stejné vlivy, jaké mohou pocítit exportéři: ochlazení zahraniční poptávky a silný kurz koruny.

Takto rozjeté ekonomice by tedy o něco vyšší úroky příliš ublížit neměly. Zdrcující zpráva by to nebyla ani pro spotřebitele. Mírný pohyb úrokových sazeb nahoru bude skutečně jen „signální“, v nynějších úrokových sazbách komerčních bank je již započítán. Navíc zvýšení se plně v ekonomice projeví podle ekonomů zhruba za osmnáct měsíců. Mezi tím ale míra inflace nejspíš klesne. Analytici proto odhadují, že to by mohlo ČNB zase přimět úroky o něco snížit.

Měla by centrální banka zvýšit úrokové sazby?

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novoroční cenový šok u potravin nenastal

15. 1. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Novoroční cenový šok u potravin nenastal

Skokového zvýšení cen kvůli růstu snížené sazby daně z přidané hodnoty se na začátku roku bál téměř každý. Z posledního průzkumu Českého statistického úřadu je ovšem zjevné, že minimálně... celý článek

Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru

10. 1. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Inflace je vysoká, úroky půjdou brzy nahoru

V prosinci byla inflace vyšší, než nejpesimističtější očekávání analytiků. Mohou za to především rostoucí ceny potravin, na nichž se podepsala také nevhodná zemědělská politika řady... celý článek

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

5. 12. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Češi věří domácí ekonomice jen z poloviny

Evropská ekonomika roste a vnímají to i její obyvatelé. Nejvíce si boomu všimli Němci a Slováci. Ti ve srovnání s minulým rokem výrazně zlepšili svůj názor na tamní hospodářství. Češi... celý článek

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

29. 11. 2007 | Jan Pekař | 6 komentářů

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

Hrubé mzdy v Česku vzrostly. Růst by měly i nadále. Přesto se Češi bojí budoucnosti. Podobně jsou na tom i obyvatelé západní Evropy či USA.

Ceny v Česku přeskočily další laťku

9. 11. 2007 | Jan Pekař | 3 komentáře

Ceny v Česku přeskočily další laťku

Varování o dražších potravinách se plní, inflace v říjnu svou živostí nemile překvapila. Naopak snižování cen zboží z dovozu, které měla zajistit posilující koruna, se minulý měsíc... celý článek

Partners Financial Services