Papír snese všechno. Jak se Unie „dohodla na zastavení migrace“

Luboš Palata | rubrika: Komentář | 3. 7. 2018 | 12 komentářů
Minulý týden se v Bruselu konal summit. Téma: řešení příští migrace do Evropy. Andrej Babiš po návratu do Česka ohlašoval své, naše vítězství. Nebyl sám. Ve skutečnosti se toho ale příliš nedohodlo.
Papír snese všechno. Jak se Unie „dohodla na zastavení migrace“

Nejdřív ta dobrá zpráva. Nelegální migrace do Evropy klesla proti vrcholu migrační krize o 96 procent. Těch asi 36 tisíc nelegálních – nebo jak zní nové evropské slovo „neregulérních“ – migrantů, kteří zatím letos do Unie přišli, není reálný, ale virtuální politický problém.

Horší zpráva je, že dohoda ze summitu v Bruselu, tak vítězoslavně oslavovaná ve státech jako Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko, je cár papíru. A papír, jak říká české úsloví, snese všechno.

Migrant je těžký zločinec

Evropa se dohodla na tom, že zcela uzavře své vnější hranice vůči nelegální migraci, především té přes moře. Většina běženců dnes míří do zemí jižní Evropy. Přestože by měli požádat o azyl v první evropské zemi, většinou jim nikdo nebrání putovat dál a žádat o azyl v rozporu s pravidly až jinde, dnes tedy především v Německu. Na summitu si Německo a Francie do jižních států nechaly slíbit, že tahle praxe skončí. Výměnou za slib (i když Itálie vlastně nakonec nic neslibovala) si Italové, s podporou V4 můžou zkusit dělat ve Středomoří pořádek po svém.

Selekční přijímací centra, která nemohou nepřipomenout některé nejhrůznější momenty druhé světové války, lze zdůvodnit jen pohledem, který prosadilo orbánovské Maďarsko a který prosazuje Donald Trump ve Spojených státech: že nelegální překročení státní hranice je těžký zločin, v jižní Evropě ještě s příchutí pašerácké mafie. Možná to platí u velké části lidí z Afriky, kterým nehrozí „nic jiného“ než chudoba, nemožnost obživy, o vzdělání či právním státě nemluvě. Z pohledu dnešní Evropské unie a trumpovských USA je každý, kdo kvůli něčemu takovému nelegálně překračuje cizí hranice, prostě zločinec.

Pro mě, který pamatuje dobu komunismu a který vůbec nepočítal, že když se nakonec rozhodne utéct na bohatý, svobodný Západ, mohli by se na něj dívat jako na zločince a vrátit ho do husákovského Československa, je to hodně problematický pohled, ale dobrá.

Summitový dokument vůbec neřeší, co bude s lidmi, s těmi odhadem 98 procenty, kteří budou v selekci označeni za nelegální ekonomické migranty bez práva na mezinárodní ochranu. Můžou být třeba uvězněni, byť není zákon, který by zakazoval plavbu na otevřeném moři byť směrem do Itálie. Nebo prostě budou jen nahnáni na nějakou loď, která je odveze… Kam? Dokud Evropská unie nedohodne, kam se budou migranti vozit zpátky – logicky by to měla být válkou stále rozvrácená Libye – je selekce cár papíru.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


Vítězství. Do další krize

Ale připusťme, že Unie nebo Itálie samotná vyjednají něco takového, že pašerácký byznys v Libyi skončí. Pořád tu ale bude riziko, že například ze Sýrie, z Erdoğanova Turecka nebo válkou zasažené Ukrajiny, začnou do Unie směřovat velká množství utečenců. Přes moře nebo po pevnině. A že Řecko, Polsko, Slovensko, Kypr nebo Španělsko budou podle všech definic mezinárodního humanitárního práva „první bezpečné země“ kam se dostanou. To opravdu nechají další země Unie všechnu starost o hypotetické statisíce či dokonce miliony běženců na těchto státech? A opravdu si někdo myslí, že když na Slovensko přijde během měsíce milion Ukrajinců, že je podobně jako Orbán Syřany nebude Bratislava posílat dál?

Pokud byste to nevěděli, tak právě o tom, jak tyto situace do budoucna řešit, měl být v pátek skončený summit Evropské unie. Tyto dohody, které se zjednodušeně nazývají reforma dublinského a azylového systému, tam měly být uzavřeny. 

Nic takového summit ani náznakem nevyřešil. Ale to přece nevadí, hlavně že všichni, s premiéry V4 na prvním místě, můžou jásat, jak jsme slavně zvítězili. Možná teď, pokud bereme nacionální sobectví jako tu nejvyšší hodnotu, tak dejme tomu ano. Ale i v takovém případě je to vítězství maximálně do příští migrační krize.

Autor je redaktor MF DNES

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2018 7:50, Ramesse II.

Nelegální překročení státní hranice JE těžký zločin, právě proto státní hranice existují, aby bylo možné hájit svrchovanost státu, bezpečnost jeho občanů na jeho území atd. atd.

Jiná věc je jak tomu zabránit, když značná část hranice je s mořem a to se hlídá velmi těžko. Chyceného zločince zavřít do kriminálu také nic neřeší, tolik vězení prostě nemáme a stejně bychom je museli hlídat a živit. Nějaká centra na cizím území jsou také nereálná, nejdřív by s tím ty země musely souhlasit a jejich provoz při takovém množství zločinců by bylo velmi složité zajistit.

Je třeba především dát jasně najevo, že nelegální imigranty nepřijímáme a pokud chce někdo do Evropy, musí mít platné vízum - tedy pár lodí vrátit odkud vypluly, pár potopit jakmile opustí mezinárodní vody, pašeráky zavřít, neziskovkám přestat dávat státní peníze a zablokovat jim účty na náhrady nákladů spojených s řešením migrace - prostě aby bylo jasné, že toto cesta není.

+29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services