Očima expertů: Čím potěšil a čím zklamal rok 2015

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 31. 12. 2015 | 7 komentářů
Co letos udělalo největší radost a co naopak nejvíc zklamalo ekonomy, politiky, podnikatele, lidi z univerzit i neziskovek?
Očima expertů: Čím potěšil a čím zklamal rok 2015

Pro Česko byl podle makroekonomických čísel rok 2015 veskrze pozitivní. Hrubý domácí produkt rostl jako o závod, dařilo se firmám a zvýšení mezd se nakonec podle statistiků dočkali i zaměstnanci. Odborníci za motor až překvapivě silného růstu považují český export. Ten mohl těžit nejen z dobré nálady na finančních trzích, ale především i z nízkého kurzu koruny, kterou už od konce roku 2013 uměle oslabuje Česká národní banka.

Na politické scéně sice bylo jako obvykle dusno a osobní útoky často převládaly nad věcností a opravdovou snahou řešit nějaký problém, ve skutečnosti se ale neodehrálo nic zásadního, co by se výrazněji zapsalo do dějin. K větší rozepři mezi koalicí a opozicí došlo například ohledně zavedení elektronické evidence tržeb, která by měla podle ministra financí Babiše zamezit daňovým únikům. Našlo se ale také téma, které i v jinak spíš otupělé společnosti po dlouhé době budí vášně – imigrace.

Neškodnému handrkování na českém politickém dvorečku pak byla velmi vzdálená mezinárodní realita. Napětí mezi Ruskem a Západem se ještě víc vystupňovalo. Řecko opět řešilo svoje dluhy a zbytek Evropské unie v čele s Německem nepřipustil, aby tato země opustila eurozónu a svou neutěšenou ekonomickou situaci mohla řešit za pomoci vlastní měnové politiky. Evropská unie se navíc nepředvedla ani při řešení imigrační vlny z afrických a asijských zemí zasažených i nezasažených válkou. Ostatně není pochyb o tom, že právě tohle téma bude klíčové i v roce 2016.

Jak se na události končícího roku 2015 dívají osobnosti ze světa ekonomiky a politiky? Co je letos nejvíc potěšilo a co je naopak nejvíc naštvalo?

David Ondráčka

ředitel české pobočky Transparency International

David Ondráčka
-25
+
-

Potěšil mě posun v boji proti daňovým rájům a korporátním daňovým únikům na úrovni Evropské unie, OECD – country-by country reporting, BEPS a podobně. Je to velké téma pro další roky, i naše administrativa bude muset reagovat a hledat řešení; náš projekt Taxparency jedno nabízí.

A také jsem rád, že se konečně řízlo do prohnilých struktur FIFA. Na ty vypasené funkcionáře a šíbry sice není ve zprávách pěkný pohled, ale jen takovým zatřesením lze sportovní prostředí skutečně pročistit.

Radost mi naopak nedělá to, co se strhlo kolem uprchlické krize. Ta je pro Evropu obrovským problémem a nemá lehká a rychlá řešení. Krutě obnažila naše národní mindráky a provinčnost. Politici naskočili na ten nejhorší populismus a to ovlivňuje náladu a rozhodování v celé zemi. Musíme si uvědomit, že v tom jsme s celou Evropou na jedné lodi a vždycky to tak bude. 

Ilona Švihlíková

ekonomka

Ilona Švihlíková
+8
+
-

I když bude rok 2015 zřejmě celkově hodnocen jako mimořádně napjatý a bohatý na spíše negativní události, dokážu přesto najít pozitiva. Mezi ta největší patří kvas v ekonomické vědě. Nejde jen o akcent témat jako je nerovnost, role automatizace či diskuze o nepodmíněném základním příjmu. Jde o hlubší ponor do tak klíčových témat, jako jsou peníze – počínaje jejich formou, funkcemi až po emitenta. Zaplaťbůh za to, stejně tak i za činnost Institutu pro nové ekonomické myšlení

Mezi zklamání patří vývoj v Evropské unii. Pro ty, kteří se zaobírají politickou ekonomií, to není až tak překvapivé. Ukazuje se jasně, že za vznosnými idejemi není nic jiného než mocenské zájmy nejsilnějších aktérů, především Německa. To, jakým způsobem byla zaříznuta řecká vláda v polovině tohoto roku, je třeba mít stále na paměti. Mám ale obavy, jestli česká politická reprezentace toto dokáže (a chce) vnímat.

Karel Havlíček

předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Havlíček Karel
+29
+
-

V tomto roce jsme obstáli velmi dobře. Minimálně z pohledu ekonomického. I ti největší škarohlídové musí uznat, že naše výsledky v celoevropském kontextu jasně potvrzují, že u nás máme schopné podnikatele, zodpovědné zaměstnance i kvalitní úředníky. Ne všechno sice funguje podle představ, ale to platí všude na světě.

Současná situace v našem okolí ale bohužel žádný důvod k radosti nedává. Celosvětová míra integrace se začíná vymykat z rukou a důsledek může být horší, než si dnes uvědomujeme. Nejde jen o to, že si s tím očividně nedokážeme poradit, ale lze očekávat růst populistických tendencí, rázných řešení a nacionální rétoriky. A to je vždy předzvěst velkého průšvihu. Naše vyspělost v příštích letech se nebude měřit pouze ekonomickými ukazateli, ale i schopností zavčasu eliminovat extremistické vlivy. To nejhorší, co můžeme udělat, je tvářit se, že se nás to zatím netýká.

Jan Keller

sociolog a europoslanec

Jan Keller
+97
+
-

Anketa

S kým jste zažili podobná zklamání?

Největší radost mi letos udělalo to, že se nám v Evropském parlamentu podařilo vytvořit početnou skupinu, která je připravena zablokovat smlouvu TTIP, pokud by v ní měl zůstat dodatek o arbitrážích, který by znevýhodňoval státy oproti velkým korporacím. V politice se, jak známo, vysílají signály. My jsme tím vyslali signál, že nejsme loutky a nebudeme hlasovat pro něco, co se kdesi v tajnosti upeče.

Největším zklamáním pro mne bylo, že jsem se ocitl na černé listině české kavárenské levice kvůli svému varování před možnými důsledky vlny masové migrace. Dostalo se mi kvůli tomu nadávek, ke kterým nesahala ani pravice, když jsem dlouhá léta oponoval takzvaným reformám vlád ODS a TOP 09. Byl jsem nemile překvapen, jakou mírou nekulturnosti se vyznačují někteří z těch, kdo sebe samotné považují za autentickou levici.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Lukáš Kovanda
-18
+
-

Anketa

S kým vás potěšilo to samé?

Z perspektivy čistě České republiky to byl velice dobrý rok. Ze zemí OECD, tedy organizace sdružující hospodářsky nejvyspělejší země světa, rostla po celý rok 2015 rychleji než Česko pouze jediná. A sice Irsko. Růst ekonomiky už navíc konečně pociťuje řadový občan. Vzestup mezd letos ve třetím čtvrtletí příjemně překvapil a není důvod domnívat se, že zpomalí. V příštím roce totiž dále klesne míra nezaměstnanosti. Konkrétně Praha pak společně s Horním Bavorskem a západní částí Rakouska patří ke třem regionům celé Evropské unie s vůbec nejnižší mírou dlouhodobé nezaměstnanosti. Ta dosahuje pouze 0,8 procenta, kdežto například v takovém Bruselu přesahuje deset procent. Česko jako celek má druhou nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, po Německu. Ale pochopitelně nejde jen o ekonomiku. Rovněž uprchlíci nás zatím víceméně míjejí. Řecká krize se Čechů také nijak nedotkla.

Na mezinárodním poli už ale situace složitá je, zřejmě opravdu nejvíc od roku 1989. Bohužel se v mnoha oblastech projevuje krize elit. Mnozí politici Západu selhávají. Umí hezky mluvit, když svítí sluníčko, ale když je zataženo, zmatkují. V prvé řadě potřebujeme jejich výměnu. Pochopitelně v řádných volbách. Západ se nemůže moc hnout z místa, pokud budou u moci opotřebovaní jedinci typu Merkelové nebo Obamy.

Aleš Michl

ekonom, poradce ministra financí

Aleš Michl
-25
+
-

Radost mi dělali dobří narušitelé zavedeného statutu quo. Leoš Novotný nebo Radim Jančura vylepšili jízdu na železnicích. Uber a sdílená doprava zase rozhýbaly zkostnatělé taxislužby. Bavilo mě ale také sledovat další růst projektu Airbnb, který sdružuje víc bytů, než nabízí řetězec Hilton pokojů. Pozitivní je také to, že řada českých miliardářů a milionářů nechává peníze tady v Česku a řadí se mezi velké zaměstnavatele ve svých regionech.

Nejvíc mě pak mrzí všechno to, co těmto pozitivním narušitelům komplikuje práci a hází klacky pod nohy. A že toho není málo.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 1. 2016 11:07, honza

Jen deflace vyškolihlupaky, že era silne meny zkoncila v minulém stoleti.Svihlikovou nebrat. Euro 30 a dolar 42 Kč v březnu 2017 !

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 1. 2016 8:18, Vodník Česílko

Mě nejvíc pobavil Kellerův komentář. Zdá se, že na levici lze očekávat zábavné teologické spory o to, kdo je "skutečnou" (autentickou) levicí...

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Největší zklamání a největší pozitiva roku 2014

30. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Očima expertů: Největší zklamání a největší pozitiva roku 2014

Přečtěte si, co letos v oblasti byznysu, ekonomiky a politiky nejvíc potěšilo a naopak rozzlobilo Tomáše Sokola, Lukáše Kovandu, Aleše Michla, Ilonu Švihlíkovou a další osobnosti ze... celý článek

Očima expertů: Největší zklamání a největší radosti roku 2013

27. 12. 2013 | Ondřej Tůma

Očima expertů: Největší zklamání a největší radosti roku 2013

Jak se za ekonomickými a politickými událostmi roku 2013 ohlížejí analytici Aleš Michl a Pavel Sobíšek, ekonom a žurnalista Lukáš Kovanda, advokát Tomáš Sokol, zástupce odborových svazů... celý článek

Očima expertů: Jaký byl rok 2012? Největší zklamání, největší radost

4. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Jaký byl rok 2012? Největší zklamání, největší radost

Za rokem 2012 se spolu s námi ohlédli Cyril Höschl, Petr Mach, Jan Keller, Klára Samková a další výrazné osobnosti. Přečtěte si, co jim loni udělalo radost a co je nejvíc naštvalo.

Očima expertů: Rok 2011 zkazili neschopní a zkorumpovaní politici

30. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: Rok 2011 zkazili neschopní a zkorumpovaní politici

Jak hodnotí rok 2011 osobnosti ze světa financí a byznysu? Přečtěte si, co letos nejvíce naštvalo a potěšilo Pavla Kohouta, Aleše Michla, Tomia Okamuru a další oslovené odborníky.

Partners Financial Services