Pět témat důležitějších než ochrana českých hranic

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 4. 12. 2015 | 26 komentářů
Našim dětem™ bude nejspíš jedno, kolik vlčáků necháme čenichat v lánech za Břeclaví. Stoprocentně ale pocítí následky toho, čemu kvůli téhle panice nevěnujeme dost pozornosti.
Pět témat důležitějších než ochrana českých hranic

„Ochráníme naše děti,“ slibuje Strana práv občanů z billboardů, na kterých nebezpečí znázorňuje špatně namalovaný uprchlík překonávající závoru „Státní hranice“. Proč byste tuhle starost o potěr neměli Zemanovcům a jim podobným sežrat?

Za prvé: jediné děti bezprostředně ohrožené uprchlickou krizí jsou dětští uprchlíci, kteří na své cestě zažívají otřesné věci, včetně pohlavního zneužívání. (Nejsou to „kulturní rozdíly“, platit si tak nechávají i evropští převaděči.)

Za druhé: běženců z masa a kostí tady není momentálně o moc víc než těch na plakátech. Miloš Zeman prý myslí dva tahy dopředu a dovede si představit nátřesk. Výborně: od toho, aby se Česko stalo tolerantní zemí plnou ekonomických příležitostí, nás dělí jen dva tahy. Škoda, že velmistr neprozradil které.

Za třetí: existuje jen teoretická možnost, že vám vaše děti budou někdy vyčítat, že jste nehlídali hranice. (Předejít tomu můžete i tím, že jim vymluvíte poslouchání Ortelu.) Jisté zato je, že ve svých životech budou každý den pociťovat následky rozhodnutí, kterým čeští politici, česká média a česká veřejnost věnují minimum pozornosti. A to i kvůli cynickému ždímání krize, která se Česka dotýká spíš virtuálně.

Co tedy patří na billboardy

Bavme se konkrétně. Důležitější než ochrana českých hranic jsou, mimo jiné:

Transatlantické obchodní a investiční partnerství – připravovaná smlouva Evropské unie a Spojených států o volném obchodu. Problém je, že za líbivými frázemi o příležitostech se skrývá taky posílení moci velkých firem, oslabení role národních států a boj proti veřejné podpoře lokálních výrobků a služeb. Je absurdní, že se v zemi, kterou kvůli přidělení několika stovek uprchlíků cloumá revival husitství, zajímá o smlouvu s takovým dopadem na národní suverenitu jen jeden člověk z pěti.

Změny klimatu – ostatně i jejich vinou tolik lidí na různých místech světa opouští domovy. Uklidňování Václava Klause ml., že „klima je neskutečně složitý systém“, a tedy bude lepší nechat ho být, kupodivu africkému nebo blízkovýchodnímu hospodáři pole nezaleje.

Školství – ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi jsou čeští učitelé nejhůř placení. K vysokoškolskému vzdělání pomůžou jen 17 procentům těch dětí a mladých lidí, kteří se nenarodili vysokoškolákům, což je další unikát. If you pay peanuts, you get monkeys, chce se říct, ale tomu by nerozuměla ani velká část diplomovaných.

Anketa

Čemu bychom měli podle vás věnovat pozornost v první řadě?

E-government a byrokracie obecně – bude stát využívat technologie k tomu, aby usnadnil občanům komunikaci s veřejnou správou jako v Estonsku, nebo se omezí na pro něj pohodlné shromažďování cenných dat například prostřednictvím centrální evidence faktur? Bývaly doby, kdy měla ODS na vlajce aspoň to banální jednotné inkasní místo, jenže to se ještě její předseda nehladil po nohavici u žiletkového plotu.

Koncentrace majetku a mociale to bych jen opakoval dříve napsané.

Na rozdíl od uprchlíků budete tahle témata hledat na billboardech marně. Nedostanou se tam, pokud se sami nezačnete zajímat. Pokud se neozvete redaktorům svých novin a webů, že o nich chcete číst víc, a svým politikům, že je pro vás důležité vědět, co si o nich myslí a proč.

Naše děti™ nás totiž nejspíš nebudou nenávidět kvůli tomu, že jim předáme zemi plnou imigrantů. Budou nás nenávidět kvůli tomu, že jim předáme zemi, do které imigranti nechtějí.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+237
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 12. 2015 8:48, Matěj

Nechutná diskuze plná hysterických výlevů. Myslel jsem, že Penize.cz čtou alespoň průměrně inteligentní lidé, zdá se, že sem přešli Konvičkovci a čtenáři Blesku!

+103
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 12. 2015 15:22, josef

mily vole - jezevce, lide uz sbirali svoje deti - z nehod. Zatim nikdo u nas nesbiral deti z nejakych atentatu. Tech, co sbira deti z autonehod je kazdy rok hodne a presto jezdi autem dal.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Co chybí absolventům našich škol?

7. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Očima expertů: Co chybí absolventům našich škol?

V některých jižních zemích Evropské unie je nezaměstnanost mladých lidí až padesátiprocentní. U nás čísla zdaleka tak strašidelná nejsou. Přesto se často žehrá na to, že absolventi... celý článek

Očima expertů: Má být maturita z matematiky povinná?

13. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Má být maturita z matematiky povinná?

Maturitní zkouška z matematiky se možná brzy znovu stane strašákem mnoha středoškolských studentů. Bude povinná. Je to potřeba a je to k dobrému? Ptáme se ministra školství, zástupců... celý článek

Rektor VŠUP: Tahle ekonomika nemá na tolik studentů

17. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Rektor VŠUP: Tahle ekonomika nemá na tolik studentů

Mívali jsme čtyři vysoké umělecké školy. Dávno tomu. Dnes chrlí absolventy těchto oborů řada regionálních univerzit. Uživí se? A je vůbec o jejich práci zájem, nebo spíš vítězí obecný... celý článek

Lákavá nabídka: Vyměňte svobodu za blahobyt

15. 8. 2014 | Michal Kašpárek | 21 komentářů

Lákavá nabídka: Vyměňte svobodu za blahobyt

Liberálové se tak dlouho zaklínali konkurenceschopností, až jim ji jako hlavní téma ukradli příznivci vlády pevné ruky.

Budoucnost už není, co bývala

10. 4. 2013 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Budoucnost už není, co bývala

Někdy touhle dobou už měli všechnu práci dělat roboti a sovětští soudruzi měli sklízet obilí na Měsíci. Předpovídání budoucnosti je zábavná disciplína.

Partners Financial Services