Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos
Hrozivý růst cen ropy Čechy zatím děsit nemusí. V korunách se díky oslabujícímu dolaru cena ropy zdaleka nezvyšuje tak rychle jako na světových trzích.

Cena ropy na světových trzích se přehoupla tento týden přes devadesátidolarovou hranici a míří k magické stovce. Podle analytiků oslovených britskou BBC je možné, že za sto dolarů se bude strategická surovina prodávat už za pár týdnů. Pro Čechy to ovšem není tak katastrofická zpráva, jak by se mohlo na první pohled zdát. Oslabující dolar velkou část rostoucích cen ropy zatím dokázal pohltit.

V dolarech vzrostla cena ropy od ledna roku 2000 na trojnásobek. Přepočtena na koruny je ale ropa jen o polovinu dražší než před sedmi lety. Vysvětlení je jednoduché. Za dolar platí Češi zhruba polovinu sumy, za níž ho nakupovali na začátku roku 2000. Proto je teď nestraší u benzínových pump cenovky pohybující se třeba kolem čtyřiceti korun za litr benzínu či nafty. Drahá ropa se tak zatím příliš nepromítla ani do růstu cen ostatního zboží v české ekonomice.

Cenu ropy žene vzhůru rostoucí poptávka, zejména z Číny a Indie. Podle odhadů Mezinárodní agentury pro energii se spotřeba ropy bude zrychlovat. Zatímco letos vzrostla poptávka ve srovnání s předchozím rokem o 1,5 milionu barelů denně, příští rok to bude o 2,2 milionu barelů. Existuje obava, že takový růst nebudou producenti schopni pokrýt. Napjaté situaci na trhu by nyní mohla ulevit Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která od 1. listopadu zvýší denní těžbu o půl milionu barelů. Podle Johna Robertse, analytika společnosti Platt’s ovšem trh očekává, že OPEC bude muset v dohledné době těžbu znovu zvýšit, aby se spotřebitelé neocitli na suchu.

Ceny ropy typu brent v dolarech, eurech a korunách
Zdroj: Bloomberg, vlastní výpočet
V situaci, kdy denní těžba jen o málo převyšuje spotřebu, hýbou cenou ropy jakékoli negativní zprávy z producentských zemí. Za nynějším růstem cen se skrývá například obava z útoku tureckých vojsk proti kurdským rebelům v severním Iráku. A to přesto, že těžba v severním Iráku není velká a nevede přes něj žádný důležitý ropovod. Obchodníci se ale podle BBC bojí, že by útok mohl způsobit potíže v okolních zemích, z nichž se vyváží dvacet procent světové těžby ropy. Panují rovněž obavy, že by se Kurdové začali mstít a poškodili by důležitou ropnou tepnu, která přivádí každý den 700 tisíc barelů suroviny od Kaspického moře do středomořského tureckého přístavu Ceyhan.

Určitou roli sehrála i nedávná tropická bouře v Mexickém zálivu, která vyřadila několik ropných plošin na čas z provozu. Hrozilo, že vypadne až pětina mexické těžby. Přidává se i nejistota ohledně dodávek ropných produktů před topnou sezónou v USA.

Na růstu cen ropy se do jisté míry podílejí i spekulanti. Pro ně je díky klesajícímu kurzu dolaru ropa čím dál levnější, vysvětlují analytici oslovení BBC. Navíc názory, že americká centrální banka ještě letos opět sníží úrokové sazby z obavy o zpomalení americké ekonomiky, dál nahlodá důvěru investorů v americkou měnu. „Vypadá to tak, že všichni budou chtít dolary prodat a koupit za ně jiná aktiva – ať už to budou akcie, nebo komodity,“ tvrdí Christoph Eibl ze společnosti Tiberius Asset Management. Jinými slovy – poptávka spekulantů po ropě nejspíš ustávat nebude. Takže její cena se v příštích týdnech výrazně nesníží.

Překročí podle vás cena ropy sto dolarů za barel?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 11. 2007 1:25, HonzaH

Barel ropy se za posledních 60 let prodává v průměru za 3g zlata. Tomu odpovídá cena 76 dolarů dnes. Pokud dolar výrazně neoslabí, tak ropa spíš zlevní.

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2007 13:28, Larus

Poptávka bude ve vztahu k nabídce vždycky přibližně 1:1. Dnes činí cena benzínu cca 43% z ceny, kterou platíte u pumpy, zbytek jsou daně. Pokud velmi zhruba (nechce se mi hledat přesné číslo, kdyžtak mne opravte) činí ropa 50% ceny benzínu, tedy 20% toho, co platíte u pumpy, musela by ropa stát 60x víc než dnes (cca 5500 USD za barel), aby benzín u pumpy stál 500 Kč/litr (velmi hrubý výpočet - daně nikdo předpovídat neumí). Už kolem 100USD za barel je ale spousta technologií i paliv stejně výhodná jako ropné produkty. Vaše predikce jsou tedy úplně mimo mísu. Až bude ropa za 1000 USD za barel, tak nikoho ani ve snu nenapadne jí pálit v autech (a to bude benzín z ropy stát ~90 Kč).
Svět se změní, o tom není pochyb, ale není na tom nic špatného ani katastrofického. Svět se mění pořád, to jenom lidský mozek je nacvičený na pseudostabilitu a když ji nedostane, začne se cukat a vymýšlet krávoviny.
[Ve výpočtech jsem brutálně zaokrouhloval, řádově budou ale sedět.]

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ropa: komodita pro zkušené spekulanty

24. 10. 2007 | Michal Stupavský

Ropa: komodita pro zkušené spekulanty

Cena ropy kolísá kolem hranice 80 dolarů za barel. Kdo chce riskovat, může krátkodobou investicí do této komodity slušně vydělat. Dotyčný si ovšem musí uvědomit, že se vystavuje i riziku... celý článek

Zlato je zase v kurzu a míří k historickému rekordu

19. 10. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

Zlato je zase v kurzu a míří k historickému rekordu

Ceny zlata vzrostly na sedmadvacetileté maximum. Skoro se opakuje situace z doby, kdy zlato dosáhlo rekordu: politická nestabilita ve světě se potkala s ekonomickou nejistotou ohledně... celý článek

Jak si koupit pár barelů ropy

26. 9. 2007 | Michal Stupavský

Jak si koupit pár barelů ropy

Při obchodování s futures se dá s málo penězi vydělat i prodělat hodně. Před zahájením obchodu musí spekulant složit takzvanou dodatečnou marži, která pokryje maximální možnou ztrátu... celý článek

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

20. 7. 2007 | Robert Šíbl

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

Situace na trhu s komoditami zůstává napjatá. Na vysokých úrovních se kvůli nízkým zásobám a vysoké poptávce nadále udržují ceny průmyslových kovů.

Investice do komodit: Niklu je málo a Čína ho chce hodně

1. 6. 2007 | Robert Šíbl

Investice do komodit: Niklu je málo a Čína ho chce hodně

Hospodářský růst v Číně zatím stále žene vzhůru ceny průmyslových kovů. Přechod k alternativním motorovým palivům mohou zase popohnat vzhůru ceny kukuřice. Investoři na komoditních... celý článek

Partners Financial Services