Vážná ropná krize může přijít už v roce 2015

Vážná ropná krize může přijít už v roce 2015
Investice do energetických firem může být z dlouhodobého hlediska dobrou volbou. Celosvětová spotřeba energie vzroste do roku 2030 o 55 procent. Novou energetickou hvězdou se stává uhlí. Jenže už v roce 2015 by mohla nastat vážná ropná krize, varuje Mezinárodní agentura pro energii.

Vysoká cena ropy na světových trzích se začíná promítat do chování spotřebitelů. Lidé se přizpůsobují vysokým cenám pohonných hmot, které tlačí nahoru právě cena ropy, soudí aktuální analýza ropného trhu Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Ve Spojených státech se do prosince cena benzínu vyšplhá na 3,30 dolarů za galon. Přitom ještě loni na podzim stál galon kolem 2,50 dolarů a před několika lety kupovali Američané benzín za méně než dva dolary za galon. "Výdaje Američanů za benzín jsou nejvyšší od poloviny 80. let," všímá si IEA.

Ceny pohonných hmot rostou i v Česku, i když díky posilující koruně není zvyšování tak dramatické jako za oceánem. Průměrná cena nafty vyskočila podle statistik společnosti CCS za posledních čtrnáct dní o korunu čtyřicet, natural podražil zhruba o 80 haléřů. Analytici očekávají, že cena nafty v příštích týdnech ještě poroste.

Růst cen a následná nižší spotřeba pohonných hmot ve spojení s předpokládaným oslabením růstu americké ekonomiky a zemí bývalého Sovětského svazu přibrzdí ve čtvrtém čtvrtletí celosvětovou poptávku po ropě. Podle IEA se spotřeba na konci roku sníží o půl milionu barelů za den ve srovnání s původními prognózami. Na příští rok odhaduje Agentura poptávku po ropě o 300 tisíc barelů denně nižší, než původně očekávala. Takový vývoj by měl trhu ulevit a snížit tlak na růst cen ropy.

Mezinárodní agentura pro energii tato čísla zveřejnila jen několik dnů před víkendovým zasedáním Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která by se měla zabývat dopady zpomalování americké a globální ekonomiky a slabého dolaru na trh s ropou. Vyloučeno není, že nejvlivnější člen OPEC, Saúdská Arábie, bude tlačit na ostatní členy, aby organizace zvýšila těžbu o půl milionu barelů denně. Nicméně podle listu The Wall Street Journal se saúdský ministr ropného průmyslu Ali Naimi nechal slyšet, že jestli bude OPEC o zvýšení těžby jednat, tak to bude nejdříve na pravidelném zasedání v prosinci. Podle něj je nyní na trhu ropy dostatek. Spekulace o navýšení produkce přitom v minulých dnech pomohly srazit cenu ropy z rekordních hodnot převyšujících 98 dolarů za barel.

Nynější snižování prognóz světové poptávky po ropě ovšem neznamenají, že se růst spotřeby této suroviny výzamně zpomalí. Navzdory úpravám očekává IEA růst poptávky v příštím roce o 2,3 procenta ve srovnání s letoškem. A ropná žízeň bude pokračovat i v dalších letech. Podle nedávno zveřejněného energetického výhledu World Energy Outlook se do roku 2030 zvýší roční spotřeba ropy oproti roku 2006 o 32 milionů barelů denně. Místo letošních 85,7 milionů barelů, které světová ekonomika každý den spolyká, bude za 23 let potřebovat 116 milionů barelů denně.

Poroste i spotřeba dalších fosilních paliv. Na výsluní se dostane uhlí. Poptávka po něm se zvýší o 73 procent. Celkem má spotřeba primární energie do roku 2030 vzrůst o 55 procent. Ze tří čtvrtin se na tomto zvýšení budou podílet rozvojové země, které potřebují stále více energie pro svůj rychlý ekonomický růst. Jen Čína a Indie se dohromady budou na růstu energetické spotřeby podílet 45 procenty. V Číně odsává ropu zejména rozvíjející se automobilová doprava. Mezi roky 2005 a 2030 se počet automobilů na tamních silnicích zvýší sedmkrát.

Pokud má svět takové tempo spotřeby energie pokrýt, budou muset energetické firmy v příštích 23 letech investovat do těžební a dopravní infrastruktury 22 bilionů dolarů. "Mobilizovat takovou sumu nebude jednoduché," upozorňuje IEA v energetickém výhledu. Agentura rovněž nevylučuje, že kvůli nedostatečným investicím do nových kapacit může světu už v roce 2015 hrozit ropná krize, kdy producenti nebudou schopni uspokojit rostoucí spotřebu. To by způsobilo na trhu s ropou cenovou explozi.

Měly by rozvojové země při svém růstu brát v úvahu i šetrnější využívání energií?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2007 14:47, T

...není zvyšování tak dramatické jako za oceánem...

No mě by teda fakt naštvalo, kdyby stál benzín 60Kč za 5 litrů :-D

+74
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

30. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Ropa za 100 dolarů? Možná ještě letos

Hrozivý růst cen ropy Čechy zatím děsit nemusí. V korunách se díky oslabujícímu dolaru cena ropy zdaleka nezvyšuje tak rychle jako na světových trzích.

Ropa: komodita pro zkušené spekulanty

24. 10. 2007 | Michal Stupavský

Ropa: komodita pro zkušené spekulanty

Cena ropy kolísá kolem hranice 80 dolarů za barel. Kdo chce riskovat, může krátkodobou investicí do této komodity slušně vydělat. Dotyčný si ovšem musí uvědomit, že se vystavuje i riziku... celý článek

Jak si koupit pár barelů ropy

26. 9. 2007 | Michal Stupavský

Jak si koupit pár barelů ropy

Při obchodování s futures se dá s málo penězi vydělat i prodělat hodně. Před zahájením obchodu musí spekulant složit takzvanou dodatečnou marži, která pokryje maximální možnou ztrátu... celý článek

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

20. 7. 2007 | Robert Šíbl

Kvůli kukuřici roste cena sóji, pšenice či bavlny

Situace na trhu s komoditami zůstává napjatá. Na vysokých úrovních se kvůli nízkým zásobám a vysoké poptávce nadále udržují ceny průmyslových kovů.

Ropa za 78 dolarů? Brzy může být i hůř

17. 7. 2007 | Jan Stuchlík

Ropa za 78 dolarů? Brzy může být i hůř

Těžba ropy přestává stačit nárokům žíznivého světa. Za pět let bude mít svět podle odhadů Mezinárodní agentury pro energii jen minimální záložní kapacity pro krytí nenadálých výpadků... celý článek

Partners Financial Services