Amerika možná brzy kýchne

Jan Stuchlík | rubrika: Indexy | 20. 11. 2007 | 2 komentáře
Amerika možná brzy kýchne
V Americe přituhuje. Menší firmy začínají doplácet na rostoucí neochotu Američanů utrácet. Pravděpodobnost recese, která by se mohla přenést i do Evropy a zbytku světa, odhadují ekonomové na třicet až padesát procent.

Rčení, že když Amerika zakašle, dostane Evropa rýmu, už prý není pravdivé. Alespoň to ještě nedávno tvrdila zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF), který soudí, že evropská ekonomika je dostatečně silná, aby přežila bez větší úhony případné americké hospodářské zpomalení. Tento předpoklad možná už brzy bude moci nejen MMF otestovat v praxi. Za oceánem se objevuje čím dál víc náznaků, že tamní ekonomika ztrácí dech.

Průzkum mezi ekonomy a analytiky, který provedla americká asociace National Association for Business Economics (NABE), předpovídá, že letos americká ekonomika poroste v meziročním srovnání o 2,1 procenta, což je nejméně od roku 2002. Pro příští rok očekávají oslovení ekonomové růst o 2,5 procenta. To je o 0,3 procentního bodu méně, než činila předpověď v posledním průzkumu. Odhady mezinárodních institucí jsou pesimističtější. MMF počítá letos i příští rok s růstem o 1,9 procenta. O zpomalování hovořil před několika týdny v americkém Kongresu i šéf americké centrální banky FED Ben Bernanke. Jeho prognóza zněla: velké zpomalení růstu v letošním posledním čtvrtletí a velmi pomalý start v první polovině příštího roku.

Vývoj indexů Russel 2000 a Dow Jones Industrials
za poslední rok

Tyto prognózy mají ovšem jednu vadu. Ekonomové se shodují, že dokud nebude jasné, jak se na ekonomice podepsala a ještě podepíše hypoteční a úvěrová krize, jsou veškerá čísla jen věštěním z křišťálové koule. Klíčové pro příští vývoj americké ekonomiky totiž bude chování spotřebitelů. Průzkum NABE upozorňuje, že pokud Američané přestanou utrácet jako v minulosti a naopak začnou více šetřit, pošlou ekonomiku do recese. Na americké domácnosti už začínají dopadat rostoucí ceny pohonných hmot kvůli stoupající ceně ropy a oslabujícímu dolaru, či klesající ceny domů, kvůli kterým si už nemohou na spotřebu půjčovat tak jako dřív. Už teď se důvěra Američanů v příznivý ekonomický vývoj podle indexů spotřebitelské důvěry vytrácí. Ropa přitom zůstane drahá i příští rok a ceny nemovitostí mají podle předpovědí ekonomů dále klesat.

Maloobchodní řetězce hlásí nižší tržby, než se očekávalo, a před Vánocemi to prý nebude lepší. Podobně jsou na tom i firmy, které jsou odkázány především na poptávku domácích spotřebitelů. Varovné signály lze například vidět při srovnání amerického indexu Russel 2000 (profil, názory), do něhož patří dva tisíce menších firem, a indexu Dow Jones Industrials (profil, názory), který odráží hodnotu třicítky velkých společností a včera spadnul pod hranici třinácti tisíc bodů, píše deník The Wall Street Journal (WSJ).

Od roku 2002, kdy se americká ekonomika vzpamatovala z recese, rostl Russel 2000 rychleji než index Dow Jones. Jenže od letošního jara si oba indexy vyměnily místo. Menší firmy začínají doplácet na nejistotu spotřebitelů a horší dostupnost úvěrů. Obři naopak mohou profitovat z oslabujícího dolaru, který jim vytváří příznivé prostředí pro export a expanzi do zahraničí. Proto giganti jako Microsoft, Coca-Cola či Procter&Gamble stále táhnou hlavní burzovní indexy vzhůru. Přesto, že poměr počtu akcií, které za posledních 52 týdnů rostly, vůči akciím, které klesaly, se zhoršuje.

Problémy firem naznačuje i průměrný tříprocentní meziroční pokles zisků firem seskupených v indexu Standard&Poor's 500 (profil, názory), upozorňuje agentura Thomson Financial. Akcie poloviny firem z tohoto indexu se obchodují za nižší ceny, než činí průměr za posledních 200 dnů. V okamžiku, kdy i velkým firmám dojde dech, spadne americká ekonomika do recese, soudí WSJ. "Pak se ceny amerických akcií mohou zřítit až o dvacet procent," předpovídá Allen Sinai z poradenské firmy Decision Economics.

Jak porostou největší světové ekonomiky
Země Očekávaný růst v roce 2008
USA 1,9 %
Eurozóna 2,1 %
Japonsko 1,7 %
Velká Británie 2,3 %
Zdroj: MMF
Řada investorů ovšem spoléhá na to, že americká centrální banka ekonomice a trhům pomůže stejně jako po srpnovém propadu. Podle některých analytiků by mohl FED ještě v prosinci snížit klíčovou úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Ve prospěch této hypotézy podle nich hovoří skutečnost, že strach z výrazně rostoucí americké inflace se možná ukazuje jako zbytečně velký. FED by se proto nemusel bát, že nižší sazby urychlí růst cen.

Inflaci zatím příliš nerozpumpoval ani oslabující dolar, který má teoreticky zdražovat dovážené zboží. Podle studií FED, které cituje WSJ, se padající kurz dolaru do zvyšování cen výrobků z dovozu zdaleka nepromítá v plné výši. Rozhodně neplatí, že desetiprocentní oslabení americké měny z letošního roku znamená automaticky desetiprocentní zvýšení dovozních cen. Ty vzrostly jen o 1 až 2,5 procenta. Je to podle FED dáno tím, že zahraniční firmy se snaží na americkém trhu udržet, a proto samy snižují ceny. Navíc více než třetina dováženého zboží se do USA přiveze z Asie. Tamní měny přitom vůči dolaru neposilují tak jako euro.

Pravděpodobnost, že americká ekonomika spadne příští rok do recese, se podle odhadů ekonomů z NABE pohybuje od třiceti do padesáti procent. Pokud FED skutečně situaci ustojí a udrží hospodářství v růstu, může z obávaného zakašlání být jen drobné kýchnutí. A to by se mohlo nad vlnami Atlantiku rozplynout do ztracena.

Má se Evropa bát zpomalení americké ekonomiky?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

13. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

Pražská burza se dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 4 % a zavíral na hodnotě 1 832,1 bodů. V průběhu minulého týdne třikrát oslabil o více než 1 %, růst zaznamenal index pouze... celý článek

Sedm rad, jak investovat do akcií

9. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Sedm rad, jak investovat do akcií

Řídit se při investování do akcií tradičními pravidly a poučkami se nemusí vždy vyplatit, upozorňuje analytická a investiční společnost Morningstar. Nesledujících sedm rad vás může... celý článek

Jste dokonale racionální investor?

11. 10. 2007 | Aleš Vocílka

Jste dokonale racionální investor?

Každý investor by měl znát svůj profil osobnosti, aby pochopil, v čem jsou jeho obvyklé reakce na tržní podněty jiné než reakce průměru trhu. Dokáže se pak lépe rozhodovat.

Jak si koupit pár barelů ropy

26. 9. 2007 | Michal Stupavský

Jak si koupit pár barelů ropy

Při obchodování s futures se dá s málo penězi vydělat i prodělat hodně. Před zahájením obchodu musí spekulant složit takzvanou dodatečnou marži, která pokryje maximální možnou ztrátu... celý článek

Jak se dá s málem vydělat hodně

22. 8. 2007 | Michal Stupavský

Jak se dá s málem vydělat hodně

Vydělat 28 tisíc korun spekulací na posílení eura lze dvěma způsoby. Buď investor koupí evropskou měnu za 2,8 milionů korun, nebo investuje do derivátů třeba jen 28 tisíc a přijme o... celý článek

Partners Financial Services