Dolar bude světu vládnout ještě dlouho

Petr Sklenář | rubrika: Měny | 22. 11. 2007 | 23 komentářů
Dolar bude světu vládnout ještě dlouho
Čím je dolar slabší, tím častěji se objevují názory, že jeho roli nejvlivnější globální měny převezme euro. Jenže to se v dohledné době nestane. Navíc za dva či tři roky se může svět potýkat s problémem, jak se naopak vyrovnat s příliš silnou americkou měnou.

Poslední měsíce hlásí devizové trhy propad amerického dolaru (profil, názory) k řadě měn na historická minima. Slábnoucí dolar přináší části světa řadu pozitiv, jako je zlevňování všech surovin v čele s ropou. Dolarová cena ropy za sedm let vzrostla na více než dvouapůlnásobek, ale měřeno v českých korunách ropa zdražila "jen" o 23 procent.

Ovšem každá mince má dvě strany. Tu odvrácenou nyní zažívají všichni, kdo drží dolary. Třeba asijské centrální banky s biliony dolarů v devizových rezervách uvažují, že přesunou část těchto rezerv z dolaru do jiných aktiv. Ozývají se i producenti ropy. Naposledy vystoupili s požadavkem, aby alespoň část ropy mohli prodávat v eurech, íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád a jeho venezuelský protějšek Hugo Chávez.

Znamená to, že končí doba výsostného postavení dolaru jako globální měny?

Sotva. Pro další dominanci dolaru hovoří řada skutečností. Americká ekonomika je nejen největším trhem na světě, ale i největším dovozcem a vývozcem. Všechny komodity či technologie spojené s jejich těžbou, ať se obchodují kdekoliv, se oceňují v dolarech. I globální devizový trh stojí na dolaru. Ten díky své likviditě hraje roli prostředníka ("vehicle currency") a téměř 90 procent transakcí se provádí s dolarem. Pro vysvětlenou, pokud investiční banka má například japonské jeny a potřebuje českou korunu, smění nejdříve jeny na dolary a poté dolary do korun. Pozice dolaru jako rezervní měny sice mírně oslabila na úkor eura, ale i přesto je 65 procent celosvětových rezerv v americké měně.

Nejdůležitější argumentem však je, že zatím neexistuje měna, která by mohla roli dolaru převzít. Euro sice nejspíš zvýší svůj podíl v měnových rezervách centrálních bank, ale eurozóna nemá na to, stát se v dohledné době globálním leaderem. Je jen otázkou času, kdy z Francie či Itálie začnou přicházet návrhy, co vše je třeba udělat, aby silné euro oslabilo.

Jednou z příčin nynějšího oslabování dolaru jsou velké nerovnováhy v mezinárodním obchodě. Ty do značné míry způsobují podhodnocené měny asijských zemí, které tak lépe vyvážejí do USA. Nicméně asijské ekonomiky, především Čína, budou dříve či později přinuceny uvolnit a zhodnotit svoje měny. To povede k poklesu nerovnováhy, jako jsou např. rekordní obchodní přebytek Číny a naopak vysoký deficit USA. To samozřejmě dolaru prospěje.

Dolar o klíčové místo ve světovém finančním systému nepřijde. Navíc už během příštího roku se svět může dočkat obratu, dolar začne posilovat a za dva tři roky možná budou všichni řešit, proč je dolar zase tak silný a jak se s tím vypořádat. Nebylo by to nic nového. Stejným vývojem prošel svět i ve druhé polovině devadesátých let.

Opravdu se historie opakuje, nebo je dolar na ústupu ze slávy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 11. 2007 23:13, Tom

Evropští socialisté a jejich zemědělská politika + další centrálně plánované nesmysly, to také není žádná výhra.

Zobrazit celé vlákno

+84
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 11. 2007 8:29, Michal Kára

Jojo, o Euro neni zajem a proto tolik posiluje, ze jo? :-D :-D :-D

Sejkove momentalne obchoduji v USD castecne z politickych duvodu, castecne proto, ze maji svoje narodni meny pevne vazane na dolar, takze nemuzou jen tak ze dne na den rict "ted jedeme v EUR". Nicmene i jim uz vadi, jak US porad tiskne dalsi a dalsi dolary, cimz si od nich nechava platit svoje domaci problemy a zacinaji zretelne brblat.

Paradoxne nejvetsim nebezpecim a brzdou pro Euro jsou politici, kteri z nej delaji politickou vec - svadeji na nej zdrazovani, hraji na strunu nostalgie po "stare dobre Marce / Lire / ...".

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Falešné naděje spojované s eurem

15. 11. 2007 | Petr Sklenář | 4 komentáře

Falešné naděje spojované s eurem

Čím je koruna vůči euru silnější, tím více volají české firmy po zavedení společné evropské měny. Jenže si musí uvědomit, že ani euro nezastaví zdražování jejich zboží a zhoršování... celý článek

Proč je slabý dolar čím dál slabší

14. 11. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Proč je slabý dolar čím dál slabší

Dolar už pár měsíců padá vůči euru volným pádem. Proti americké měně působí úroky, inflace, dozvuky hypoteční krize či slabší ekonomický růst. Nečeká se však, že by nyní silné euro... celý článek

V čem mají pravdu a v čem se mýlí odpůrci eura

12. 11. 2007 | Jan Jedlička

V čem mají pravdu a v čem se mýlí odpůrci eura

V Česku se čím dál hlasitěji ozývají odpůrci zavedení eura. Vadí jim třeba ztráta vlastní měnové politiky či hrozba inflace. Mají sice pravdu, ale česká ekonomika kvůli tomu nutně nemusí... celý článek

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

12. 6. 2007 | Jan Stuchlík

Euro v peněženkách? Není kam spěchat.

Euro ekonomice v rychlejším růstu nepomůže a vládu k ozdravění veřejných financí nedonutí. To si myslí Češi podle posledního výzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Ještě skeptičtější... celý článek

Proč se nevyplatí kupovat euro

5. 10. 2006 | Tomáš Honěk

Proč se nevyplatí kupovat euro

Český investor má k dispozici nepřeberné množství podílových fondů. Ne všechny jsou však denominované v českých korunách. Má smysl investice do aktiv v cizí měně? Popř. do jakých ano... celý článek

Partners Financial Services