Střízlivě o Amazonu

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 21. 2. 2014 | 19 komentářů
České obce správně šetří své nejlákavější pozemky a přilehlé silnice pro takové firmy, které obohatí region.
Střízlivě o Amazonu

Reakce na střídavé lákání a odmítání Amazonu spadají skoro bez výjimky do dvou dogmatických šablon. První je: fuj, velkokapitál. „Nezničí podnikání Amazonu definitivně Českou poštu, která by již dnes zasluhovala ochranu a jasné vymezení podnikání?“ ptá se Táňa Fischerová, snad že konkurence přináší krizi z nadvýroby a chodit pro balík do ruky na pobočku je sluníčkové. Druhá, častější reakce zní: nesmyslně odmítáme pracovní místa. V tom duchu se vyjádřil Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka nebo Jiří Zlatuška.

Srdcem jsem na straně těch, kteří vítají globální kapitál chlebem a solí — jenže hlavu mám pořád citlivou na nefér argumenty. A takových vysekali příznivci výstavby skladu v posledním týdnu několik:

„Třicetiletý Bezos v roce 1994 objevil neorané pole zvíci kontinentu: ‚Objednal si výtisk Snů robotů Isaaca Asimova z knihkupectví Future Fantasy v kalifornském Palo Altu. Knížka stála 6,04 dolaru. Když za dva týdny přišla, Ardai roztrhnul lepenkový obal a ukázal ji Bezosovi. Cestou se poničila. Nikdo zatím nepřišel na to, jak správně prodávat knížky po internetu, a Bezos to bral jako obrovskou nevyužitou příležitost.‘ Uspěl.“

„Potřebujeme pracovní místa i pro nekvalifikované.“

Vysokou nezaměstnanost nekvalifikovaných mladých připomněl například poslanec Zlatuška. Souhlasím s ním. A právě proto jsem rád, že města šetří své nejpřitažlivější pozemky pro firmy, které zaměstnají co nejvíc lidí kvalifikovaných.

Paradox? Vůbec. Za prvé: čtyřiceti-, sedmdesáti-, stotisícové platy přece nezůstávají v kapsách vývojářů a manažerů. Většina jich přes ně jen putuje dál do místní ekonomiky. Večeře v restauraci, rekonstrukce chaty, úklid bytu — tak se peníze dostávají dál, k méně šťastným lidem bez vzdělání.

Za druhé, i sami hi-tech zaměstnavatelé dávají příležitosti hůř kvalifikovaným zaměstnancům: vedle géniů potřebují uklízečky, hlídače nebo řidiče. Každý sedmý zaměstnanec Masarykovy univerzity podle Martiny Fojtů nemá vysokoškolské vzdělání, na Vysokém učení technickém to je podle Kateřiny Tušarové dokonce každý čtvrtý. Z 65 aktivních zaměstnanců softwarové společnosti Zoner uvádí podle Jiřího Vicherka titul jen 13 lidí: „O většině z těch bez titulu se nedá říci, že by byli hůře kvalifikovaní, na druhou stranu spoustě takových práci zprostředkováváme. Hi-tech zaměstnavatel neznamená prospěch jen a pouze pro špičky.“

„Pořád je to až dva tisíce míst!“

Nejčastější argument, dokonce prezidentský. „Až dva tisíce“ ale není číslo. Informace se navíc mění každým měsícem, v říjnu se ještě psalo o „až tisíci lidech na dlouhodobý úvazek“ v každém skladě a stále platí, že několikrát víc lidí bude zapotřebí na krátkodobých brigádách. Amazon nabízí skladníkům plat výrazně pod republikovým průměrem, 17 až 19 tisíc korun, přitom vyžaduje středoškolské vzdělání, práci na směny a dril. Asi žádná jiná technologická firma se s takovou otevřeností nesnaží o co nejrychlejší nahrazení lidí softwarem a hardwarem — viz knížku The Everything Store.

Tím nežaluji na kapitalistické vydřiduchy. Jeff Bezos pracuje pro akcionáře a dělá jim radost. Podmínky připomínám jen proto, že pokud mají sklady vyrůst ve dvou nejbohatších českých regionech, za Prahou a v Brně, je pravděpodobné, že v nich nebude pracovat moc lidí z okolí, a pokud ano, jejich kariéra nebude dlouhá. Přitom ale lidé z okolí ponesou všechny externality: emise, hluk, horší průjezdnost už teď vytížených silnic.

Pokud na to jejich zastupitelé myslí a dávají takovému investorovi zvláštní podmínky — v Brně např. vysoký nájem a pomoc se stavbou sjezdu, v Dobrovízi příspevek na obchvat —, dělají dobrou práci.

„Váhání odradí další investory.“

Před nálepkou „investor-unfriendly“ varuje jednatel developerské společnosti CTP. Seznamte se: dvojče eurohujerství, zrozené z té samé halucinace, že svět upírá oči k Česku a za každý projev vlastního názoru nebo naopak nerozhodnosti si zapíše významné červené minus.

O vstupu firem do země rozhodují desítky okolností: od polohy a dostupnosti přes „kvalitu lidských zdrojů“ v porovnání s cenou práce po kurzovní riziko. Matematika je jednoduchá: firmy porovnají nutné náklady a možné zisky.

Pokud má CTP (v důsledku Amazon) například pomoci státu se stavbou přivaděče k brněnské pobočce, jejich náklad a česká konkurenční nevýhoda to opravdu je. Ovšem za prvé, jde o daň za život v demokratickém, ne korporativistickém státě, který hájí zájmy univerzální, ne partikulární. (Netvrdím, že takové Česko stoprocentně je, ale zápas se vede každý den.) Za druhé: závažnější informací pro zahraniční investory je třeba to, jak málo lidí se u nás domluví s jejich managementem cizí řečí, nebo kolik zaměstnanců tu okrádá zaměstnavatele. České rezervy jsou tady, ne v nárocích, které obce na investory kladou.

Že obrana kvality života místních obyvatel není akt nepřátelství, ale standardní projev vyspělého světa, dokazuje i to, že Amazon zatím z jednání nikde definitivně nevycouval. Proto: skeptičtější přístup ke slibům i výhrůžkám jeho zástupců a víc střízlivého sebevědomí, prosím.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2014 8:56, Kuzma

Já třeba na poštu pro balík chodím rád a nesnáším PPL, DPD apod. které jezdí když jsem v práci a je neskutečný problém se dohodnout na termínu o chování řidičů nemluvě. Bohužel dělám na tři směny a nejpohodlnější je dojít si pro balík na poštu když mám čas, vybírám jen eshopy kde si můžu vybrat českou poštu a nikdy jsem s ČP neměl problém.

Amazon, no 2000 pracovních míst ale pro koho? Já dělám v montovně což je podobné, dřina za almužnu a zákoník práce pro srandu (v německu nedávno otroci v Amazonu protestovali). Ty 2000 míst budou vypadat takhle 30 cizinců co to povede, 70 čechů v kanclu, 1000 slováků a 900 Ukrajinců co budou jezdit jak fretky za pár korun, taková je realita montoven a velkoskadů. To ale politici netuší, protože neví ani jak práce vypadá natož aby se někdy museli takhle živit a tak znali jak to v těchle skladech a montovnách vypadá.

+79
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 2. 2014 13:47

Viděl jsem už hodně idiotů... Ale ne všichni takhle otevíraj držku.

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Normalizace. V ČSSR jako tragédie, v Krně jako fraška

14. 2. 2014 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Normalizace. V ČSSR jako tragédie, v Krně jako fraška

Co má společného vyhánění bezdomovců z tramvají a „válka o logo“.

Sociálně vyloučení. Jak dostat lidi z bodu nula nebo minus deset „do normálu“

1. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Sociálně vyloučení. Jak dostat lidi z bodu nula nebo minus deset „do normálu“

Hasit sociální konflikty a pomáhat obcím řešit problém „sociálně vyloučených“ lidí. To má v popisu práce Agentura pro sociální začleňování. Potřebují obce její experty? Nedokážou si... celý článek

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

11. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Aleš Michl: Každého ministra pozvat na kobereček obhajovat výdaje

Aleši Michlovi nedošel dech ani při běhání, takže jsme spolu mohli probrat problémy naší ekonomiky, výhody oslabení kurzu koruny a jeho spolupráci s Andrejem Babišem. „Musí se tu začít... celý článek

V Brně šustí nové peníze. V Praze ty staré

2. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 20 komentářů

V Brně šustí nové peníze. V Praze ty staré

Proč se v Brně tak daří IT firmám? Ve městě bez staré smetánky je víc sexy programovat nebo podnikat než se drtit práva.

Partners Financial Services