Najdeme ztracenou budoucnost?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 3. 9. 2013 | 12 komentářů
Jedním ze sloganů TOP 09 v minulých volbách bylo: „Můžeme ztratit budoucnost? Rychleji než si myslíte!“ Je o tři a půl roku později naše budoucnost skutečně ztracena, nebo máme šanci ji ještě rychle najít?
Najdeme ztracenou budoucnost?

Bez ohledu na to, jak dopadnou nadcházející volby, o naší budoucnosti nerozhodne ixtá úprava daní, další stohy papíru na téma energetická koncepce (bez praktického dopadu) ani to, jak budeme podporovat tu či onu oblast života a podnikání. Naši budoucnost mohou zachránit pouze dvě věci, jedna povahy vnější a jedna vnitřní.

Zvednout oči, dívat se dál

Vnější faktor je vývoj evropské (a zejména německé) ekonomiky a další osud evropské integrace a eura. Bude-li se našim sousedům dařit, bude-li pokračovat evropská integrace (a my opustíme nesmyslnou a hlavně partnerům zcela nesrozumitelnou antievropskou politiku posledních let), máme šanci svoji budoucnost opět najít.

Tedy pokud se dokážeme vyrovnat s druhou podmínkou. A to by bylo mnohem těžší – vyžaduje to totiž změnu našeho myšlení. Místo krátkodobých cílů musíme začít přemýšlet s horizontem dvaceti či více let a musíme se naučit být trpěliví. Místo budování kvalitních institucí západního typu se řada politiků v posledních letech rozhodla pro budování extraktivního systému, který dokázal ze země (ve fyzickém i přeneseném slova smyslu) vytáhnout, co jen šlo.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

Anketa

Bude se ještě někdo v politice někdy dívat dvacet let dopředu?

V prvé řadě aspoň neškodit

Největším prokletím českých institucí je jejich roztříštěnost a to, jak jsou využívány pro krátkodobé zájmy. Pokud ale najdeme schopnost a dostatek trpělivosti svoje instituce zkvalitňovat a hlavně motivovat ke spolupráci, máme šanci vytvořit systém, který bude skutečně přínosem pro záchranu naší budoucnosti. Základ nové filozofie českých institucí by mohl stát na prvním pravidle z Hippokratovy přísahy: Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné.

S tímto přístupem bychom se mohli vyhnout výraznému navyšování nákladů pro všechny kvůli zisku několika (třeba fotovoltaických baronů) nebo rozbíjení fungujících systémů jen proto, abychom mohli vypsat nové zakázky a přihrát je spřáteleným institucím (nejen v případě, kdy řídíme ministerstvo, jehož posláním je pečovat o ty, kteří v životě neměli štěstí).

Stejně tak bychom neustále nepáchali nějaké reformy jen proto, že nám už zase nevyšla příliš optimistická makroekonomická předpověď a potřebujeme zvednout příjmy státního rozpočtu. Podnikatelé a firmy potřebují k fungování alespoň trochu stabilní prostředí. A ani bychom neignorovali reformy tam, kde by jakákoliv pozitivní změna mohla přinést výrazné úspory všem okolo (za příklad si dosaďte jakékoli síťové odvětví).

V ideálním případě bychom také mnohem rozumněji nakládali s prostředky na naše školství i vědu, kontrolovali kvalitu a dlouhodobý přínos. Ale to už je jen třešnička na dortu, na kterou si můžeme počkat. S budováním skutečně funkčních institucí, které neškodí, ale konají věci, které jsou správné, čekat nelze. Tedy pokud nechceme v praxi vyzkoušet, jak rychle můžeme ztratit naši budoucnost… 


Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2013 10:39

Bude-li pokračovat evropská integrace, máme šanci najít akorát tak svoji minulost, neboť dnešní EU není nic jiného než novodobý komunismus.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2013 12:44, eďa

Jenže, milý koblížku, EU je všechno možné jen né komunistická.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kéž by z ODS po šíbrech odešla i strašidla

30. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Kéž by z ODS po šíbrech odešla i strašidla

ODS si zaslouží druhou šanci. V opozici nebo i mimo sněmovnu. Třeba v roce 2017 konečně přijde s jinými tématy, než je „hrozba totality“.

Aleš Tůma: Proč nevadí bezvládí

26. 8. 2013 | Aleš Tůma

Aleš Tůma: Proč nevadí bezvládí

Vláda padla, nová nezískala důvěru, než bude nová, chvíli si počkáme. Co to znamená pro ekonomiku? Bude po zbytek roku pod slabým vedením vlády v demisi churavět? Sotva. Trocha bezvládí... celý článek

Nečekejte na Baťu. Úspěšní byznysmeni politiku nespasí

23. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Nečekejte na Baťu. Úspěšní byznysmeni politiku nespasí

Historie zná jen málo úspěšných podnikatelů, kteří za sebou nechali světlou stopu v politice. Oba světy vyžadují odlišné schopnosti.

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

22. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 78 komentářů

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

Sněmovna rozpuštěna a vypuštěna, kapříci odplavali, a my ostatní můžeme s nadějí (nebo děsem) v očích vyhlížet nové rozložení sil na parlamentním hřišti, novou vládní skvadru. Zkrátka... celý článek

Očima expertů: Vyplatilo by se změnit volební systém?

12. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Vyplatilo by se změnit volební systém?

Pomohla by naší politické scéně, respektive naší zemi, změna volebního systému? Přečtěte si, co si myslí šéf Transparency International David Ondráčka, aktivista Matěj Hollan, sociolog... celý článek

Partners Financial Services