Spasí nás břidlice?

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 22. 6. 2011 | 3 komentáře
Spasí nás břidlice?
Nedávná návštěva Baracka Obamy v Polsku měla důležitější téma, než je americká letecká základna nebo zrušení víz pro Poláky cestující do Spojených států. Těžba zemního plynu z břidlic pomocí amerických technologií může změnit budoucnost Polska, ale i celé Evropy. Už teď se však objevují první problémy.

Těžba zemního plynu z břidlic, která znovu učinila Spojené státy nezávislými na zahraničních dodávkách této strategické suroviny, může zcela změnit energetickou situaci Evropy. Jen v Polsku jsou podle prvních průzkumů těžitelné zásoby na 330 let současné spotřeby země. Z našeho severního souseda se tak může snadno stát „Norsko střední Evropy“. Podobně bohaté zásoby, které by při současné spotřebě vydržely sto deset let, byly objeveny také ve Francii. Bez šancí ale není ani Česko. I u nás už začali britští a australští těžaři zkoumat zásoby břidlicového plynu: U Trutnova už dokonce v režii australské firmy BasGas roste první průzkumný vrt a britská firma Cuardrilla zase zkoumá potenciál severní Moravy mezi Vsetínem a Novým Jičínem. Mluví se ale také o okolí Prahy.

Obamova agenda v Polsku

Těžba zemního plynu z břidlic, která se díky technologickému pokroku stala v USA výdělečnou už při současných světových cenách zemního plynu, může zcela změnit poměry na energetickém trhu Evropy a zřejmě i celého světa. Ukazuje to i fakt, že spolupráce na těžbě břidličného plynu se stala klíčovým bodem nedávné návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Polsku. Podle polských komentátorů se může společná americko-polská těžba stát daleko pevnější základnou pro vzájemné vztahy než dosavadní vojenská spolupráce, v jejímž rámci Poláci vyslali na pomoc Američanům tisíce vojáků do Afghánistánu a Iráku. Američané však své technologie podmínili tím, že sehrají klíčovou roli při výstavbě první polské jaderné elektrárny… Ta je však dnes otázkou možná ještě vzdálenější budoucnosti než začátek těžby plynu z břidlic. I tak už se ale na východ od polských hranic troubí na poplach.

Především pro ruský Gazprom a jeho západoevropské partnery znamená polský potenciál obrovské nebezpečí. Nadšená rozhodně není ani silná jaderná lobby. Pokud totiž budou zásoby zemního plynu z břidlic dostatečně bohaté a dají se relativně levně vytěžit, může se výroba elektřiny v jaderných elektrárnách ukázat jako příliš drahá – zvláště při započtení všech nových bezpečnostních opatření, která si vynutila hysterie po fukušimské nehodě.

Skončí břidlice jako český uran?

Jako „užiteční idioti“ těmto lobby slouží různé ekologické organizace, které si už začaly na „nebezpečné těžbě“ plynu z břidlic přihřívat polívčičku. Proč? Plyn se totiž z břidlic, zjednodušeně řečeno, vymývá roztokem, který obsahuje sice malé, ale přesto nezanedbatelné množství chemikálií. Podle těžařů se o žádné nebezpečné sloučeniny nejedná, podle ekologů však hrozí znečištění podzemních vod. Francouzská vláda už na základě těchto tlaků vyhlásila prozatímní moratorium na těžbu břidličného plynu a prozkoumávání jeho zásob. Existuje však už i návrh zákona, který by mohl znamenat definitivní stop. Odborníci to dávají do souvislosti jak s vlivem ruské plynárenské lobby ve Francii, tak s tím, že se v zemi vyrábí víc než dvě třetiny elektřiny v jaderných elektrárnách.

Anketa

Kde budeme v budoucnu brát většinu energie?

V evropských kuloárech se pak dokonce začíná mluvit o celoevropském zákazu těžby. S tím by však musely souhlasit všechny členské země, protože těžba surovin je výlučně v kompetenci jednotlivých států Unie. Co se však dá reálně očekávat, je obrovský tlak „zelené lobby“, které by levný a dostupný evropský zemní plyn narušil drahé plány na energetické úspory a masivní výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Právě proto se nejspíš brzy dočkáme masivní kampaně, jejímž jediným cílem bude vyvolat paniku podobnou té, jaká nedovoluje obnovit v Česku těžbu uranu. Uranu má přitom Česko nejvyšší zásoby v Evropě a dnes se ze všech ložisek těží jen v jediném nevelkém dolu na Vysočině. Celé toto tažení přitom může přes různé nadace a vlivové skupiny financovat ruský Gazprom, kterému by se mohl zhroutit jeho životně důležitý evropský (a možná i čínský) byznys.

Příznivci těžby břidličného plynu se tak musí připravit na tvrdou válku, v níž rozhodně nepůjde jen o to, kdo objeví ložiska a začne plyn z břidlic těžit.

Autor je redaktorem Lidových novin

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dva důvody, proč půjdou komodity dolů

13. 4. 2011 | Jan Traxler | 10 komentářů

Dva důvody, proč půjdou komodity dolů

Rostou, rostou? V tom případě zavčas posbírejte zisky, protože možná nebude dlouho trvat a ceny budou padat dolů. Tady jsou dva pádné důvody.

Jak investovat do komodit

31. 3. 2011 | Petr Novotný, Tomáš Prouza | 6 komentářů

Jak investovat do komodit

Lidé mají k investicím do komodit buďto nadšený, nebo naopak velmi rezervovaný přístup. Přitom by měly být automatickou součástí každého portfolia.

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

31. 3. 2011 | Petr Novotný | 6 komentářů

Sedm důvodů, proč letos porostou komodity

Když je po dešti a měsíc jde nahoru, uslyšíte na otázku Rostou, rostou? nejspíš kladnou odpověď. Podobně přálo počasí v minulých letech komoditám – kdo zainvestoval, většinou neprohloupil.... celý článek

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

20. 1. 2011 | Jan Traxler | 2 komentáře

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

Rostoucí ceny komodit lákají. Stále více lidí je pokládá za zajímavou investici, která by měla ochránit jejich jmění před očekávanou inflací. Přichází však pozdě. Znovu opakuji, naskakovat... celý článek

Partners Financial Services