Poučení z Hušáka? Financování sportu se musí změnit

Poučení z Hušáka? Financování sportu se musí změnit
Jak by se měl financovat český sport? Především víme, jak by se financovat neměl. Smutný případ Sazky si zaslouží hlubší rozbor, protože něco podobného se může opakovat. Její špatný konec byl přitom do značné míry předem determinován. Proč?

Ekonomie zná problém majitele a správce (v odborné terminologii je to principal-agent problem).

Oč jde? Představte si, že zdědíte dejme tomu statek. Zemědělství není vaším oborem a na venkov se nehodláte stěhovat. A dejme tomu, že z nějakých důvodů nepřichází prodej statku v úvahu. Musíte tedy najít správce, který bude hospodářský objekt řídit za vás.

Kde sehnat poctivého správce majetku?

Správce se ve své profesi vyzná, ale bude skutečně spravovat váš majetek dobře? To není jisté. Vaším cílem je maximalizace zisku – správce je však motivován k maximalizaci nákladů a investic, neboť to zvyšuje jeho mzdu i jeho rozhodovací moc. Činnost správce je tedy třeba kontrolovat, což není ani snadné, ani levné. V nejrozšířenějším případě – což je vztah akcionářů a managementu akciových společností – se jedná o složitou disciplínu, jejíž pravidla se vyvíjela ve vyspělých zemích celá staletí. Existují osvědčené modely řízení, které umožňují konflikt zájmů majitelů a správců účinně minimalizovat.

Pavel Kohout je autorem knih o investování, např. Peníze, výnosy a rizika a Investiční strategie pro třetí tisíciletí, a makroekonomii, např. Finance po krizi. Publikuje v řadě českých a zahraničních médií. Byl členem Poradního expertního sboru (PES) a je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). V roce 2007 spoluzaložil finančněporadenskou společnost Partners For Life Planning, v níž působí jako ředitel pro strategii.

Pavel Kohout na Peníze.cz

Odstrašující Hušák

Dramata a frašky ekonomie na Finmagu

Kohout a Kohout. Dva Pavlové na jednom Finmagu.
Spisovatel Pavel Kohout se ptá a ekonom Pavel Kohout srozumitelně vykládá o ekonomii a ekonomikách.

A naopak existují modely nesprávného uspořádání těchto vztahů. Ředitel Sazky Aleš Hušák se ve své funkci choval tak, že by mohl rovnou vstoupit do učebnic ekonomie jako odstrašující příklad. Během své kariéry se tento najatý manažer choval přímo ukázkově z hlediska maximalizace svých osobních příjmů a rozhodovací moci. Sazka Arena je toho monumentálním příkladem.

Tím příběh nekončí, neboť v případě Sazky byl konflikt majitele a správce dvojitý. Sazka je vlastněna sportovními svazy.

Sportovní svazy jsou řízeny funkcionáři a vlastněny – kým vůbec? Kdo je majitelem Českého svazu tělesné výchovy nebo Českého tenisového svazu? Podíváme-li se do stanov ČSTV, žádného majitele nenajdeme. Organizace, která vlastní téměř 68 procent akcií Sazky, nemá žádného majitele a podobně je tomu u dalších sportovních svazů. Sportovní spolky nebo svazy jsou spravovány pověřenými manažery, nikoli vlastníky. Jde tedy o konflikt majitel – správce umocněný na druhou.

Důsledkem tohoto uspořádání je fakt, že Sazka, tedy velká firma, jejíž tržby v roce 2010 dosáhly hodnoty 7,3 miliardy korun, ve skutečnosti nikomu nepatří! Nelze dohledat konkrétní vlastníky, protože žádní nejsou. Víme tedy, jak nefinancovat sport. Víme, že sportovní svazy by pokud možno neměly nic vlastnit, neboť konflikt zájmů nakonec vždy převládne nad ušlechtilými závazky.

Změňme sportovní svazy na obchodní společnosti

Nabízí se otázka, zda by měly dále existovat ve své současné podobě, anebo zda by měly být transformovány na obchodní společnosti, které z podstaty své existence musí mít konkrétní vlastníky. I kdyby vlastníkem ČSTV, a. s., měl být stát, stále by šlo o lepší model fungování, než když není vůbec žádný vlastník.

Transformace sportovních svazů na obchodní společnosti by samozřejmě vzbudila hodně rozruchu a možná i emocí, protože by znamenala konec snadného a dosti dobrého živobytí pro mnoho profesionálních funkcionářů.

Anketa

Má stát podporovat sport?

Ale vrcholový sport je dnes především byznys, takže není co řešit. Existují snad automobilky, obchodní řetězce, banky nebo hutě, které by měly právní formu občanského sdružení jako ČSTV? Anebo Český olympijský výbor či jiné podobné organizace?

Relativně vedlejším problémem je podíl státního a soukromého financování sportu. Stát jistě bude vždy financovat sport, ať už na vrcholové, či masové úrovni. Na jaká odvětví a disciplíny se soustředit, je otázka pro jiné pojednání – mechanismus financování by však v každém případě měl být co nejpřímočařejší z hlediska rozhodování a kontroly. Pokud jde o soukromé zdroje, atraktivní sportovní odvětví si jistě snadno své sponzory najdou.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2011 12:01, Iveta

jak už přede mnou reagoval Pavel, ten zdravý sport, který nepochybně utužuje zdraví, ten z toho finančního koláče moc neukousne. Neznám pěkné travnaté hřiště na kterém by mohli kluci jen tak čutat, neznám volně přístupný tenisový kurt, snad možná nějaká ta organizovaná sportovní hodina v tělocvičně. Nejvíc peněz ukousne sport, který je vidět, tj., reprezentace. A o tom že vrcholový sport upevní zdraví, tak o tom silně pochybuji (úrazy, následky trvalého přetížení organizmu, ....). Mimochodem tento argument zhola nevyvrací můj argument nekoncepčnosti - pokud chápeme sport jako investici pro svoje zdraví, potom si jej také plaťme stejně jako vitamíny. Pokud někdo shledá, že do svého zdraví investovat nechce, že mu nevadí že nebude pobírat důchod kdovíjak dlouho, proč je nucen ze svých daní platit někoho jiného, který potom bere důchod do sta let a ožebračuje tak státní rozpočet? Takový sportovec potom vysává státní kasu dvakrát - nejprve dotace do sportu a potom v důchodu každý měsíc důchod. Ano, nemýlíte se, je to ironie, ovšem pro pochopení to někdy zabírá.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 5. 2011 8:28, josef

je vseobecne znamo, ze investice do sportu (ovsem ne vrcholoveho) se vyrazne vice vraci v podobe snizenych nakladu na zdravotni peci.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo už z hokeje infarkt dostal a kdo ho teprve dostane

16. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Kdo už z hokeje infarkt dostal a kdo ho teprve dostane

Divoké bušení srdce hokejového národa se v pátek třináctého ustálilo do pozvolného tepání. Extáze vítězství jsme nedosáhli. Pro všechny ale infarktové zážitky ještě neskončily. Firma... celý článek

Hokejový šampionát: Slovensko dostalo hospodářský bodyček!

10. 5. 2011 | Luboš Palata | 1 komentář

Hokejový šampionát: Slovensko dostalo hospodářský bodyček!

Po vypadnutí Slováků se musí bratislavští organizátoři mistrovství světa v hokeji modlit za úspěch Čechů, kteří jediní mohou turnaj ekonomicky zachránit. Česko pak čeká organizace příštího... celý článek

Partners Financial Services