Česko podle Dělnické mládeže: bílé – a chudé

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 29. 4. 2011 | 9 komentářů
Česko podle Dělnické mládeže: bílé – a chudé
Náckové změnili strategii a hrají si na idealistickou proletářskou mládež, které jde o „blahobyt našich lidí“. Jejich hesla a programové body jsou ale přehlídkou nejomletějších ekonomických bludů.

Dělničtí mládežníci si to budou na 1. máje mašírovat brněnským Cejlem, aby se tak vyjádřili, doslova: „proti invazi cizích pracovníků a exodu našich lidí“. Je to sice nejspíš jen záminka, jak udělat bu-bu-bu v dílem romské, dílem studentské a dílem bohémské čtvrti, přesto tohle heslo stojí za pozornost.

Ukazuje, že náckovská juniorka může stokrát chtít „blahobyt našich lidí“, jak tvrdí v programu – ve skutečnosti ale dělá dost pro to, aby měl český dělník zase problém sehnat chleba.

Děcka, neblbněte, je tu dost buchet pro všechny

Národní socialisté podléhají jednomu z nejrozšířenějších a nejsmutnějších hospodářských mýtů: že je na světě konstantní množství bohatství a práce. Seberte práci cizincům, bude víc práce pro „naše“!

Bohatství jednotlivců i celé společnosti se ale může rozrůstat i smrskávat. Tam, kde národovec vidí „obsazené místo“, podnikavec spatří člověka, který vydělává peníze – a potřebuje někde bydlet, někde se najíst, nějak si odpočinout a své peníze utratit. Tedy místa nová.

Výborně to vysvětluje Guy Kawasaki, jeden z lidí, kteří stojí za úspěchem firmy Apple: „Na světě jsou dva druhy lidí a organizací: jedlíci a pekaři. Jedlíci bojují o větší díl koláče. Pekaři se snaží upéct větší koláč. Jedlíci si myslí, že když vyhrají, vy prohrajete a naopak že když vyhrajete, oni prohrají. Pekaři věří, že s většími koláči vyhrají všichni.“

Škoda jen, že je Kawasaki šikmooký a bohatý velkopodnikatel, tedy ne někdo, koho by měli mladí dělníci ve zvyku poslouchat.

Nejen že by totiž konec „invaze cizích pracovníků“ znamenal stopku vytváření pracovních míst. Těžko si lze taky představit, že by se uzavření českého pracovního trhu pro cizince obešlo bez pádu a konce Škodovky, Hyundai a stovek dalších bohatství generujících firem, na které dohlíží zahraniční management. Ano, český dělník by už nemusel dřít na „cizí pány“. Kde by ale vydělával potom, to je jeho holohlavým advokátům šumák.

Až na zlaté dno řemesla

Stačí se začíst do stranického Hlasu mládeže a nepochopení toho, „jak se dělá blahobyt“, najdete víc: „Národně socialistický stát bude mít vlastní dělníky a řemeslníky. Jeho obyvatelé nebudou pohrdat lidskou manuální prací a vlastní soběstačností.“

Manuální práce je obdivuhodná, a má dokonce nemalou tržní cenu, když do ní vložíte kus duše a kreativity a vytvoříte něco, co za vás žádná mašina neudělá. Jestliže ale zapojujete sílu svých svalů v okamžiku, kdy byste mohli zmáčknout tlačítko stroje a jít dělat něco jiného, jste vůl. Stejně tak, pokud v zájmu „vlastní soběstačnosti“ odmítnete vynález zvyšující životní úroveň už od starověku: dělbu práce.

Anketa

Správná národní obuv jsou:

Pro Dělnickou mládež má však tvrdá dřina jakýsi iracionální, mystický význam. Adorují lopotu a chtějí ji pokud možno pro všechny: „Pokud má být národ jednotný, musí ho budovat domácí ruka.“ Kdepak hlava nebo stroje. Taky by rádi „šetrnost a uměřenost, omezení spotřeby národa a všeho, co podporuje konzum a lenost“. Nejde jim tedy o efektivitu. A nakonec ani o ten blahobyt.

Extremisté si to totiž nepřiznají, ale životní úroveň manuálně pracujících se poslední století plynule zvyšuje.

Řemeslníci, kteří měli po revoluci odvahu a fištróna, si od těch nenáviděných židozednářských bank vzali půjčku, založili firmu, a i když to nemusí být zrovna americký příběh, dělník roku 1911 by koukal na to, jak se dá v roce 2011 žít. A i ti, kterým nezbylo než dřít na ty cizí pány, pořád patří do desetiny nejbohatších obyvatel téhle planety.

Jo, kdejaká kancelářská krysa na ně kouká svrchu, nadává jim do lopat a free-cool-in systém s nimi trochu zametá. Prestiž se ale nedobývá tak, že vystrašíte půlku města.

Pravda, prvního května budou náckové mašírovat jinak než dosud. Instrukce k pochodu zakazují vojenské oblečení a radí: nekuřte a nepijte. Buďte slušné děti národa mistra Jana Husa...

I kdyby ale stokrát tvrdili, že brání zlatý český ručičky, ve skutečnosti pořád bojují jen za ty svoje dutý holý hlavičky.

Redakce radí: Každý týden Kašpárka

Komentáře Michala Kašpárka na Peníze.cz:

Daň z kafkovské hodnoty
DPH napařená na balíky ze zahraničních e-shopů měla pomoci rozpočtu. Státu ale nula od nuly pojde, protože na její výběr musí nabírat nové úředníky.

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool
Uprostřed Vysočiny najdete billboard lákající na „Východní Moravu“. Až pojedete pod D1, položte k němu květiny – tady totiž skončily peníze z vašich daní a umřel zdravý rozum.

Věci obchodní aneb země na prodej
Možná si Bárta své poslance kupoval, možná to byly jen půjčky – pak měl Škárku a Kočí na leasing. Velký rozdíl v tom není.

Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku
Pravicové vlády osolí daně tak, že Česko úrovní některých z nich dožene severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí!

A další...

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 4. 2011 15:07, Vidra

Radši Česko bílé a chudé než černé a ještě chudší...

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2011 8:11, MoB

Tito extrémisté bohužel nejsou sami, kdo šíří ekonomické bludy - mají dobré učitele v komunistech, zelených a vůbec ve všech ostatních pitomcích, kterým ideologie zatlačila rozum do opozice. Liší se jenom v tom, zda jsou nebo nejsou v parlamentu...

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z kafkovské hodnoty

22. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Daň z kafkovské hodnoty

DPH napařená na balíky ze zahraničních e-shopů měla pomoci rozpočtu. Státu ale nula od nuly pojde, protože na její výběr musí nabírat nové úředníky. S těmi vás mimochodem čeká složitá... celý článek

Věci obchodní aneb země na prodej

15. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Věci obchodní aneb země na prodej

Vládní krize je dokonalou výpovědí o proměně, kterou prochází česká politika a celá naše společnost. Po válečnících a intelektuálech se k moci dostali obchodníci.

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

2. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Stát reklamu nepotřebuje. I když to může vypadat cool

Uprostřed Vysočiny najdete billboard lákající na „Východní Moravu“. Až pojedete pod D1, položte k němu květiny – tady totiž skončily peníze z vašich daní a umřel zdravý rozum.

Není buchta jako buchtička

25. 3. 2011 | Michal Kašpárek | 19 komentářů

Není buchta jako buchtička

Renesance českých buchet a zákusků ukazuje, jak absurdní jsou některé regulace podnikání. Prodat legálně doma pečenou buchtu je složitější než prodávat osmnáctky na videochatu.

Michal Kašpárek: Městské radosti. Za pětku až pětistovku

4. 3. 2011 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Michal Kašpárek: Městské radosti. Za pětku až pětistovku

Obyvatelé a návštěvníci měst nenápadně přicházejí o možnost užívat si parků a náměstí tak svévolně jako dosud. Disciplína musí bejt, kluci a holky pitomý.

Partners Financial Services