Investiční atraktivita ČR: lepší image než výsledky

Investiční atraktivita ČR: lepší image než výsledky
Česká republika je pro investory sedmou nejatraktivnější zemí světa. Svoji image ale může zhodnotit ještě lépe, z evropských zemí má totiž mezi investory čtvrté nejlepší renomé. Je novým automobilovým srdcem Evropy, s investicemi do výzkumu a vývoje už to ale tak slavné není. Podívejme se na investiční atraktivitu nejen České republiky.

Za nejatraktivnější země považují investoři podle průzkumu společnosti Ernst & Young Čínu a Spojené státy. Tyto země uvedlo mezi třemi nejatraktivnějšími zeměmi 41 % respondentů (více o průzkumu a respondentech najdete ve sloupku na konci článku). Zatímco obliba USA oproti roku 2005 mírně vzrostla (z 39 %), atraktivita Číny o 11 % poklesla, investoři totiž začínají preferovat její geograficky bližší alternativu, země střední a východní Evropy. Zájem o Čínu ztrácejí především velké nadnárodní společnosti.

Evropa má u investorů také silné preference, do top 10 (viz následující graf) se dostalo šest evropských zemí. Nicméně rozdíl v preferencích mezi 1.-2. příčkou a třetím Německem je veliký, Německo považuje za nejatraktivnější zemi "jen" 18 % respondentů. Česká republika se s 8 % dostala na 7. příčku. Další čísla viz graf:

Top 10 investičně nejatraktivnějších zemí v roce 2006

Zdroj: Ernst & Young


Západní Evropa je nejoblíbenější region

Při globálnějším pohledu vítězí u investorů Evropa. Západní Evropu uvedlo mezi třemi nejatraktivnějšími regiony 68 % respondentů, střední a východní Evropu 52 % dotázaných. Překvapivě se ale mezera mezi oblibou západu a východu oproti loňsku zvětšila, v roce 2005 byl rozdíl 8 %, letos ale 16 %. Oblíbenost jednotlivých geografických oblastí znázorňuje graf:

Investiční atraktivita regionů v roce 2006

Zdroj: Ernst & Young

Investoři si evropské lokality vybírají díky kombinaci vysoké kvality života, dobré infrastruktury, kvalitní pracovní síly a dobrého právního prostředí.


Investice do výrobních podniků

Střední a východní Evropě kromě výše uvedeného pomáhají k investorské atraktivitě také nízké náklady. Evropské rozvíjející se ekonomiky navíc pro investory představují geograficky bližší alternativu Číny. Čína je sice na "bojišti" o investice do výrobních podniků stále jedničkou, jako nejoblíbenější zemi pro umístění výroby ji ale letos označilo 18 % investorů, což je o 5 % méně než loni.

Nejlépe se ale v umísťování produkce daří západní Evropě. Ta obdržela dohromady 29 % všech hlasů. Střední a východní Evropu zvolilo 21 % respondentů.

Deset nejvyhledávanějších zemí pro umístění výrobních podniků zobrazuje následující graf:

Top 10 nejoblíbenějších zemí pro investice do výrobních podniků

Zdroj: Ernst & Young

Česká republika je v Evropě hvězdou, pokud jde o investice do automobilového průmyslu, v roce 2005 získala nejvíce investic do automobilového průmyslu ve střední Evropě. Na dalších příčkách se umístily Slovensko a Polsko.

"Střední a východní Evropa je atraktivní pro všechny velké výrobce automobilů - především díky své kvalifikované pracovní síle, nižším výrobním nákladům a blízkosti západoevropským trhům," komentuje Tomáš Hruda, generální ředitel agentury CzechInvest. "Pozitivní na tomto odvětví je, že zahrnuje celou řadu různých sektorů - od plastů a elektroniky až po textil a je v něm velmi široké uplatnění pro vyspělé technologie. Koncentrace tohoto průmyslu tak zakládá potenciál pro další projekty, které mohou být menší objemem, ale významné z technologického hlediska," dodává Hruda. (O investicích do automobilového průmyslu jsme psali v článku Růst HDP znamená větší blahobyt? Nevěřme politikům!)


Výzkum a vývoj nám ale už tak nejde

Ačkoli jsme u investorů oblíbenou zemí, rozhodně je co zlepšovat. Je sice hezké, že jsme jedničkou automobilových investic, ovšem například mezi 10 nejoblíbenějších zemí pro umísťování investic do výzkumu a vývoje se ale Česká republika vůbec nedostala. Stejně tak v anketě, ve které investoři odpovídali na otázku, v jaké zemi by předpokládali vznik nového "Googlu" a nového "Microsoftu", se Česká republika neobjevila. Anketu s velkým náskokem nad všemi ostatními "zvítězily" USA/Canada (21 %) a Německo (také 21 % respondentů).

"Pro udržení konstantního přílivu investic a zejména zvyšování podílu technologicky vyspělých projektů bude klíčové, aby se v co nejkratší době uskutečnily zásadní reformy sociálního systému, který bude motivovat lidi k práci. Zároveň se musí změnit i systému vzdělávání tak, aby bylo možné pružněji reagovat na poptávku ze strany těchto společností. Velmi podstatné také budou zásahy ve prospěch snížení administrativy spojené s podnikáním," vyjadřuje se k problematice Tomáš Hruda. 

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění. Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše.


Call centra se vrací zpět do západní Evropy a do USA

V uplynulých letech byla neporazitelným favoritem v získávání investic do call center Indie. Letos se ovšem tento trend zastavil a zelené linky se přesouvají zpět do Evropy a USA. Indie je nadále jedničkou, ztratila ale náklonnost 8 % investorů. Nejvíce si polepšilo Německo a Severní Amerika, viz následující obrázek.

Česká republika se těší oblibě i v této oblasti. Jako destinaci pro své call centrum ji na prvním místě zvolila 3 % investorů.

Top 10 nejoblíbenějších zemí pro investice do call center

Zdroj: Ernst & Young


Přímé zahraniční investice v Evropě

V roce 2005 získala Evropa rekordní počet přímých zahraničních investic (dále také FDI, foreign direct investment), a to 3 066 investičních projektů, které vytvořily 197 tisíc pracovních míst (to je ovšem o 13,5 % méně než v roce 2004).

První místo si stále drží Velká Británie, jejíž podíl na nových investicích činí 18,2 % (559 projektů). Na paty jí šlape Francie s 17,5 % (538 projektů). Německo (181), Polsko (180) a Belgie (180) každý získaly 5,9 % nových FDI. Šestou nejoblíbenější zemí pro FDI bylo loni Španělsko (147 projektů, 4,8 % trhu).

O přímých zahraničních investicích a jejich vlivu na ekonomiku se můžete dočíst také v článcích:

Česká republika se 116 projekty a 3,8% podílem skončila na místě sedmém (ze středoevropských zemí je tedy na druhém místě za Polskem). Maďarsko získalo jen o jednu investici méně než my (a zůstalo tedy na 8. místě), Slovensko pak se 70 projekty a 2,9% podílem obsadilo příčku 14.

Největším investorem v České republice je Německo těsně následované Japonskem, což je v porovnání s mírou japonských investic ve zbytku Evropy unikát. Ve většině případů se přitom jedná o zcela nové projekty.

Česká republika mimo jiné vyniká v počtu pracovních míst vytvořených díky zahraničním investicím, uvádí Dirk Kroonen, vedoucí partner Ernst & Young v České republice. Nejvíce pracovních míst nově vytvořených přímými zahraničními investicemi vzniklo v roce 2005 ve střední a východní Evropě a v rámci tohoto regionu si jednoznačně nejlépe vedly Polsko (37 745 míst) a právě Česká republika (16 438 míst). Rozložení počtu realizovaných projektů FDI v jednotlivých zemích (šedé sloupce s černými čísly) a počet vytvořených pracovních míst v rámci těchto FDI (růžové hodnoty) zobrazuje následující obrázek:


Zdroj: Ernst & Young

"Průzkum u většiny evropských zemí ukázal paradoxní rozpor mezi jejich renomé v investorské komunitě a skutečným objemem investic. Česká republika, která má u investorů z evropských zemí čtvrtý nejlepší image, je v reálném objemu investic až na sedmém místě," říká Dirk Kroonen. Podobně to vypadá i s Německem (nejlepší image z evropských zemí, ale v pořadí 3. příčka v počtu uskutečněných investičních projektů) nebo s Polskem (2. nejlepší image, 4. místo v počtu FDI).

Metodika průzkumu

Průzkum atraktivnosti Evropy pro zahraniční investice provedený společností Ernst & Young vychází ze dvou hlavních informačních zdrojů: jednak z údajů shromážděných v databázi European Investment Monitor (EIM), jež byla založena společností Ernst & Young v roce 1997 pro účely monitorování investičních aktivit v Evropě, a jednak z analýzy názorů a očekávání 1 019 vrcholových manažerů, které oslovila nezávislá agentura CSA zabývající se průzkumem trhu.
Výběr oslovených společností zohledňoval aktuální profil investorů vyplývající z poznatků EIM. Z 50 % jej tvořily evropské, z 38 % severoamerické a z 12 % asijské společnosti. Aby byla zajištěna reprezentativnost vybraného vzorku, byly do něj zahrnuty společnosti různých velikostí, od malých, resp. středně velkých podniků až po velké nadnárodní společnosti, a z různých odvětví ekonomiky. A to z výrobního sektoru, včetně automobilového průmyslu, a z energetiky (40 %), ze sektoru služeb (B-to-B i B-to-C) (17 %), z telekomunikací a špičkové technologie (9 %), z odvětví spotřebního zboží (25 %), z realit a ze stavebnictví (9 %).

Co si o výsledcích průzkumu myslíte? V jaké zemi byste se jako velký investor usadili vy? Jakou má podle vás ČR image?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká republika pod palbou čísel aneb rodná hrouda v kostce

27. 9. 2006 | Simona Ely Plischke

Česká republika pod palbou čísel aneb rodná hrouda v kostce

Z celé EU se u nás rodí nejméně dětí, z celé Evropy jsme nejtlustší a ze všech zemí světa se u nás vypije nejvíce piva. Vymíráme, stárneme, rozvádíme se a nebereme se. Také jsme 40.... celý článek

Odměňování v ČR: dlouhé dovolené za dlouhé neschopenky?

21. 9. 2006 | Simona Ely Plischke

Odměňování v ČR: dlouhé dovolené za dlouhé neschopenky?

Průměrná doba trvání jedné nemoci se v ČR blíží neuvěřitelným 35 dnům. Není divu, že se s absencemi pracovníků snaží firmy bojovat, jak to jde. Na druhou stranu ale většina firem poskytuje... celý článek

Korupce a úplatky: styďme se, v EU jsme nejhorší

21. 8. 2006 | Simona Ely Plischke

Korupce a úplatky: styďme se, v EU jsme nejhorší

Česká republika dosáhla dalšího prvenství. Z regionu střední a východní Evropy se u nás nejlépe vede úplatkářství v oblasti veřejných zakázek. A aby toho nebylo málo, jsme jediná nová... celý článek

Střední a východní Evropa: z výplaty nic nespoříme a užíváme si života na úvěr

24. 5. 2006 | Simona Ely Plischke

Střední a východní Evropa: z výplaty nic nespoříme a užíváme si života na úvěr

Banky ve střední a východní Evropě zažívají žně. Účty si zakládá víc a víc lidí a potenciál není zdaleka vyčerpán. Sice čím dál tím míň spoříme, objem osobních půjček za uplynulých... celý článek

Platy v ČR: na vrcholu středoevropské čtyřky, v evropském srovnání bída

18. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 4 komentáře

Platy v ČR: na vrcholu středoevropské čtyřky, v evropském srovnání bída

Ze zemí Visegrádské čtyřky vyděláváme nejvíce. Na vrchol evropského žebříčku to ale máme hodně daleko. Vyděláme si totiž pouhých 13 % toho, co za stejnou práci dostanou Dánové. Jak... celý článek

Partners Financial Services