Komodity: korekce zasáhla celý svět

Komodity: korekce zasáhla celý svět
Výprodeje jako náznak stahování peněžních prostředků z rizikovějších druhů aktiv. Přesně to jsme mohli pozorovat v uplynulém měsíci na hlavních komoditních trzích. Od počátku května klesla cena ropy o více než 6 dolarů, v dubnu přitom překonala další z maxim poslední doby, hranici 75,14 USD/barel. A jak se vyvíjely ceny zlata, zemního plynu, průmyslových kovů a zemědělských plodin?

Jako velmi oprávněné se ukázaly obavy z nižšího ekonomického růstu ve Spojených státech a zemích eurozóny. Strach z dalšího utahování měnové politiky a faktory, které nezcela potvrdily výrazný růst produktu v eurozóně, stály za globálním výprodejním tlakem na všech trzích a u všech rizikovějších typech aktiv po celém světě. Tedy pokud cena ropy klesla v květnu o více než 6 %, ztratily akcie rozvíjejících se trhů také přes 6 %, japonské akcie si pohoršily o 4 % a americké téměř o 3 %.

Globální ekonomický výhled se však lepší a v současnosti opět tlačí na ceny komodit směrem vzhůru. Mezinárodní měnový fond zvýšil odhady růstu celosvětového produktu o 0,6 % na 4,9 %, což spolu s omezenou nabídkou způsobenou politickým prostředím v Nigérii, Íránu, Venezuele a Bolívii, zvyšuje obavy z vyšších cen.

Aktuální rizika pro USA představují hurikány. Tradiční předpovědi na letošní léto nejsou příliš přátelské. Americké úřady ve svých předpovědích počítají s číslovkou 10, OECD zase varuje, že vysoké ceny ropy mohou být dlouhodobějším fenoménem, než se mnozí analytici domnívají. A ropa hned povyskočila na 71 USD/barel.

Relativní cenový vývoj vybraných komodit v měsíci květnu

Zdroj: Bloomberg, AKAM

Zemní plyn naopak v posledním měsíci ztratil téměř 9 %. Zákonitosti obchodu se zemním plynem jsou rozdílné od ropy, proto především k časech mírnějšího počasí (zemní plyn se používá k topení nebo na výrobu elektřiny pro klimatizační jednotky v budovách) se ceny zemního plynu díky vyšším zásobám dostávají relativně nízko, od počátku roku tato komodita ztratila přes 45 %.

Vývoj cen vybraných komodit
25. 5. 2006 1 týden 1 měsíc rok 2006 rok 2005
GSCI komoditní Index 735,28 0,64 % -1,09 % 2,20 % 24,28 %
Ropa 70,71 1,49 % -1,82 % 19,89 % 74,77 %
Zemní plyn 5,975 -0,37 % -8,85 % -46,77 % -2,83 %
Zlato 648,5 -4,76 % -0,92 % 24,98 % 47,92 %
Zemědělské plodiny 608,96 -1,83 % 2,47 % 6,24 % 8,74 %
Zdroj: Bloomberg, AKAM

Zlato se zdá být opět bezpečným útočištěm dolarových investorů. V období pádu dolaru vůči euru i asijským měnám stoupla cena zlata až o 13 %. Vysoká poptávka ve spojení se stagnací těžby zlata ve světě poté vedla k novým rekordům, analytici společnosti Goldman Sachs navíc i po korekci, která následovala, stále předpovídají cílovou cenu ke konci roku 2007 nad 800 USD za trojskou unci.

Průmyslovým kovům vévodila měď, jejíž cena se vyhoupla nad 8 000 USD. Na trzích se ale projevila extrémně vysoká volatilita - měď během minulého úterý vzrostla o 11,6 %, aby pak její cena klesla o 7,5 %. Vyšší volatilita na trzích setrvá zřejmě i nadále, ceny průmyslových komodit můžou ale ještě vzrůst, hlavně vlivem nízkých hladin zásob, které jsou pod kritickými hodnotami.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Kam až to podle vás dotáhne cena zlaty, průmyslových kovů a ropy? Jak moc ovlivní ptačí chřipka trh zemědělských plodin? Jak se bude vyvíjet cena zemního plynu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Realitní trhy: náhlé zřícení

26. 5. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: náhlé zřícení

Hromadný výprodej všech druhů rizikovějších aktiv je k vidění v posledním měsíci téměř na všech vyspělých trzích. Americký realitní trh se v poslední době ochlazuje, v Evropě se déle... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen

11. 5. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen

I v dubnu pokračoval solidní ekonomický růst v USA. Eurozóně brání v silnějším ekonomickém oživení slabá domácí poptávka, růst je tažen zejména exportní schopností jednotlivých zemí.... celý článek

Čeká dolar letos tvrdý pád?

5. 5. 2006 | Robert Šíbl

Čeká dolar letos tvrdý pád?

Americký dolar je stále světovou rezervní měnou, jeho vývoj proto ovlivňuje ekonomickou rovnováhu nejen USA. Zatímco v roce 2005 kurz dolaru spíše posílil, letos většina analytiků očekává... celý článek

Realitní trhy: USA a Japonsko ztrácí, Evropa si drží zisky

27. 4. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: USA a Japonsko ztrácí, Evropa si drží zisky

Společnosti investující do nemovitostí předvedly v minulém období velmi slušný výkon. V dubnu ovšem i tyto trhy prošly menší korekcí, vysoké nárůsty kurzů realitních společností přiměly... celý článek

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

14. 4. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: duben

Eurozóna nedočkavě čeká na výraznější známky ekonomického oživení, jehož předpovědi zní odevšud. V USA se naopak projevují první náznaky možných problémů, např. ochlazení tamního realitního... celý článek

Partners Financial Services