Proč nezkrachuje ČSOB

Proč nezkrachuje ČSOB
Intenzita působení fámy o brzkém konci ČSOB překvapila. S otázkou "Co je na tom pravdy, že...?", případně přímější "Mám si jít vybrat peníze?", si na nás vzpomnělo mnoho známých, kamarádů a obchodních partnerů. Co jsme jim odpovídali?

ČSOB, největší banka v ČR s bilanční sumou 529,13 mld. Kč, určitě brány nezavře. Hlavním důvodem pro toto tvrzení, za které dám "ruku do ohně", je, že je příliš velká na to, aby zkrachovat mohla. Pád největší banky v zemi by totiž vedl doslova k rozvratu celého finančního sektoru. "Čemu jde ještě v tomhle státě věřit?" říkalo by se a peníze by kvapem mizely i ze všech ostatních bank, fondů, pojišťoven. Právě proto, že následky by byly skutečně astronomické, všude na světě stát bankám od určité velikosti a významu pomáhá. Na finančním trhu se prostě měří dvojím metrem.

Do kategorie "příliš velká, než aby mohla zkrachovat" patřila před třemi roky i IPB. Mnozí si určitě ještě vzpomenou, jak promptně stát vydal záruky za veškeré vklady v bance, čímž se z ní doslova přes víkend stala nejbezpečnější banka v zemi. ČSOB je ve zcela jiné situaci než byla IPB - má dost vlastních zdrojů a díky své důvěryhodnosti pro ni není problém si opatřit hotovost na volném trhu. Pokud by ale útok na ČSOB pokračoval další dobu, stát by vyrukoval se zárukami znovu – bez ohledu na Brusel.

K vydávání záruk a uklidňování střadatelů státem ale žádný fundamentální důvod není. ČSOB je ve velmi dobré kondici – je to banka, která se nepodílela na privatizacích devadesátých let, a její portfolio nikdy nemuselo být na rozdíl KB, ČS a dalších sanováno. V létě, možná trochu i jako kompenzaci, že stát na rozdíl od konkurentů nestála ani korunu, dostala prakticky darem pobočkovou síť a zdravé úvěry z IPB. Za minulý rok vykázala ČSOB zisk ve výši 5,76 miliardy Kč (oproti 4,20 mld. Kč vykázaným o rok předtím) podle českých účetních standardů. Dostatečná, přibližně 14% je i její kapitálová přiměřenost.

Z jiného soudku je fakt, že banka mohla kampaň proti ní vedenou podcenit. Management si zřejmě ještě včera nedokázal představit, jak by lidé mohli přestat věřit bance s tak zdravým fundamentem. Lze proto mluvit o štěstí, že zásoby na výplatu znepokojených klientů stačily. V opačném případě by to obavy klientů jen prohloubilo.

Kampaň vůči ČSOB nelze nazvat jinak než SMS terorismem. Nesporně se jedná o dobře připravenou a zacílenou kampaň. Kdo za ní stojí? Těžko soudit, významní hráči tuzemského bankovního trhu to ale nebudou. Dobře si totiž uvědomují, že rozkolísání jejich konkurenta by se rychle projevilo i na jejich pobočkách.

Co si o SMS kampani proti ČSOB myslíte vy? Kdo za ní stojí? Obáváte se o své úspory v bance? Podělte se v diskusi s ostatními o vaše názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2003 20:11, CSrypatschek

...jak vidím, tady se zrovna jeden takový "mindráček" nejapně a tradičně anonymně ozval ! Alespoň na zvolení kloudnýho nicku v kebulce máš, nebo ani to ne ?

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 3. 2003 20:12, CSrypatschek

...souhlasím s níže uvedeným názorem, že na serveru penize.cz už to je čím dál tím víc jen a jen o mlácení prázdný slámy. S určitou dávkou komerce se dovedu ale smířit, server musí být z něčeho živý - tady ale mluvím spíše i o jiných zde často uveřejňovaných článcích. Už mě je ani nebaví číst. Je to stále to samé, suchá rutina, informační přínos pro mne nulový. Pod povrch na podstatu problému páni redaktoři ( raději ? ) programově nechodí.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

kampaň, koruna, Pojišťovny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services