Zaostává český T-Mobile?

Zaostává český T-Mobile?
Výhodné ceny roamingu v rámci T-Mobile jsou zatím pouhým snem. Navíc vzhled internetových stránek a absence některých služeb vede k dojmu, že Češi jsou na okraji zájmu telekomunikační skupiny.

Internetové stránky společnosti RadioMobil již několik týdnů oznamují, že značka Paegas se mění v T-Mobile. Česká firma se stala spolu s operátory z Německa, Rakouska, Velké Británie a USA jedním z prvních členů globální skupiny. Právě však pohled na weby ostatních partnerů navozuje dojem, že proměna okřídleného koně probíhá zatím nejpomaleji. A co více, ceny některých služeb jsou vyšší než v zahraničí.


Česko: nejdražší WorldClass

Propojení sítí má zákazníkům přinést výhodnější ceny v rámci mezinárodního volání. T-Mobile přichází s roamingem WordClass, který má podnikovým klientům umožnit volání za nižší ceny v rámci propojených sítí a bude dostupná od června. Tato služba by měla podle našich informací stát 37 korun při volání ze zahraniční sítě operátora skupiny T-Mobile do ČR, od ostatních operátorů 40 Kč. Pohled na ceny klasického propojení ukazuje, že v některých případech by si využitím WordClass služby zákazník pohoršil. Například při volání z Německa zaplatíte za propojení ve špičce se sítí T-Mobile něco přes 35 korun za minutu. Českého uživatele ještě více nepotěší, že poplatky v by rámci této služby (jak jsou plánované) byly nejvyšší ze čtyř evropských operátorů T-Mobile. Tabulka udává ceny, které vždy domácí zákazník zaplatí za minutu volání do ostatních sítí skupiny.

 WorldClass

 Stát  ČR  Rakousko  Německo  Velká Británie
 Cena (Kč)

 37

 13,80

 27,30

 34,60

Zdroj: Internetové stránky, operátoři

GPRS Roaming umožňuje datové toky prostřednictvím internetu nebo WAP rozhraní. Podle informací na webové prezentaci skupiny T-Mobile má tato služba být dostupná ve všech státech skupiny, ale nikde jsme nenašli ceny pro britské zákazníky. Mezi ostatními operátory má nejpříznivější ceny Německo naopak nejvíce zaplatí zákazníci v Rakousku.

 GPRS Roaming (ceny za 1 kB v Kč)

 Stát  ČR  Rakousko  Německo
 Cena (WAP)

 1,40

 2,00

 1,20

 Cena (internet)

 0,21

 0,25

 0,18

Zdroj: internetové stránky

Ve skupině dráž

Výše popsané služby (WorldClass) jsou určeny pro firemní klientelu. Co přinese začlenění okřídleného koně pod perutě T-Mobile obyčejným zákazníkům? Protože propojení několika národních sítí do jedné v rámci skupiny má efekt především na ceny mezinárodního volání, soustředili jsme se na ceny roamingu s Německem, Rakouskem a Velkou Británií a to především na ceny volání do Česka nebo odeslání SMS.

Využití roamingových služeb mezi operátory patřící k T-Mobile je (pouze pro volání do ČR a SMS) výhodné ve čtyřech případech. Těmi jsou volání z Velké Británie ve špičce i mimo ni a z Německa  ve špičce a posílání SMS. Pokud voláte ze stejné země mimo špičku, doporučujeme Vodafone D2 nebo E-Plus. Posílání SMS z Británie je výhodné prostřednictvím Orange. V Rakousku dominuje cenami společnost tele.ring. Kdy tedy bude pro zákazníky bývalého Peagasu výhodnější volání v rámci skupiny? Nemůžeme říci, protože tuto informaci česká pobočka T-Mobilu nesděluje.

 Nejlevnější roaming

 Stát  Rakousko  Německo  Velká Británie
 Do ČR (špička, Kč)  tele.ring (30,28)  T-Mobile (35,92 )  T-Mobile (39,45)
 Do ČR (mimo špičku, Kč)  tele.ring (30,28)  E-Plus (19,42)  T-Mobile (26,30)
 SMS (v Kč)  tele.ring (10,97)  T-Mobile (2,70)  Orange (3,29)
Zdroj: internetové stránky T-Mobile ČR

Na vedlejší koleji?

Oproti západním sousedům pokulhává bývalý Paegas zejména ve vzhledu internetových stránek. Zatímco ostatní operátoři skupiny v Británii Británii, Německu a Rakousku převzali jednotný design v barvách T-Mobile, návštěvníky webové prezentace v Česku čeká jen jeden informativní titulek na dolní liště obrazovky. Je to až s podivem, protože právě jednotný vzhled dělá značku značkou. Důvodem není to, že by přeměna na T-Mobile začala v jinou dobu. Podle Petra Stoklasy z marketingového oddělení společnosti Radiomobil se termín spuštění kampaně lišil v jednotlivých zemích pouze o dny. Oficiálně se Paegas změnil v T-Mobile 18. dubna.

Rovněž nabídka služeb v ČR zaostává. V západoevropských státech si zákazníci mohou vybrat výhodné roamingové služby v rámci mezinárodní skupiny (GPRS Roaming, WorldClass Roaming) nebo přístup k informacím prostřednictvím služby T-Mobile online. Pomocí mobilního telefonu se rovněž můžete pobavit, například služba t-music umožňuje poslouchat hudbu nebo t-games hrát hry. Na webových stránkách operátorů si každý uživatel může zřídit vlastní účet s přístupem přes jméno a heslo, což mu umožní personalizovat internetové rozhraní. Znamená to, že na obrazovce bude mít pouze ty odkazy, které tam mít chce. Píše-li například SMS, po přihlášení ho uvítá SMS brána.

Bývalý Paegas nabízí zatím v rámci skupiny T-Mobile jen službu GPRS Roaming, což je v podstatě přenos dat prostřednictvím mobilního telefonu z různých zemí. Zatím funguje pouze pro prvních pět národních operátorů. Služba WorldClass bude dostupná od června a nabídne zvýhodněné ceny mezinárodního propojení v rámci sítě skupiny T-Mobile. Pouze však pro firemní klientelu. Na internetových stránkách jsme o této službě zatím nenašli žádné informace, naším zdrojem tak v tomto případě byli operátoři na informační lince. Zatímco první nám sdělil, že si tuto službu můžeme aktivovat, druhý upřesnil že přijde na trh až v červnu. Také ostatní novinky k českým uživatelům teprve dorazí, doufejme, že brzy.

Co si myslíte o změně značky Paegas na T-Mobile? Věříte, že dojde k zlevnění některých služeb v oblasti mezinárodních hovorů? Podělte se s námi o své názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2002 14:22

A víte třeba to, že Radiomobil (tedy dnes T-mobile) dostal od ČTÚ odsouhlasením svých "Všeobecných obchodních podmínek" tichý souhlas k okrádání svých zákazníků? Tak například pokud Vám svým jednáním způsobí škodu, nic Vám nejsou povinni zaplatit, náhradu škody si můžete vyčerpat ve službách, a to pouze do výše 60 tis. Kč. Nebo Vám mohou zablokovat odchozí hovory a roaming i v případě, že jim nic nedlužíte, stačí, když se opozdíte s úhradou faktury. I když ji dodatečně zaplatíte a peníze jsou prokazatelně připsány na jejich účet, kartu Vám na den nebo dva zablokují a s odvoláním na všeob. podmínky tvrdí, že je vše v pořádku...

+33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services