Češi se bojí důchodové reformy. Polovina prý nemá na spoření na důchod.

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 9. 8. 2010 | 19 komentářů
Češi se bojí důchodové reformy. Polovina prý nemá na spoření na důchod.
Připravovaná důchodová reforma počítá s tím, že si Češi budou spořit na důchod více než dnes. Zároveň však hodlá snížit povinné odvody do důchodového systému, aby lidé na vlastní úspory měli peníze. Většina Čechů se přesto reformy bojí.

Polovina Čechů tvrdí, že nemá dost peněz, aby si spořili na stáří. Bez vlastních úspor přitom bude život budoucích důchodců těžší než dnes. Státní penze podle 85 procent Čechů na důstojný život stačit nebude. Přes 70 procent lidí se bojí, že kvalita jejich života v důchodu poklesne. Zjistil to průzkum společnosti Sanep.

Češi ovšem buď své schopnosti vytváření rezerv na stáří podceňují, nebo spíše hovoří o tom, že už nemají další peníze, které by mohly na důchododkládat. Protože například penzijní připojištěnídnes v Česku má 4,5 milionu lidí. To je 86 procent ze všech ekonomicky aktivních obyvatel. Důchodců a dětí se spoření na stáří netýká.

Průzkum tak potvrzuje slova Vladimíra Bezděka, který na jaře vedl poradní sbor ministra financí s úkolem připravit návrh důchodové reformy. Ten v rozhovoru pro Peníze.czuvedl, že nevidí příliš prostor, aby si Češi spořili na důchod více, než kolik do důchodového systému a na dobrovolné spoření odvádějí dnes.

Můžete si dovolit spořit na důchod?
Důchody

Zdroj: SANEP

„Míra úspor z disponibilního příjmu domácností klesala a v poslední době se stabilizovala na poloviční úrovni z doby před deseti lety. Navíc většina domácností nemůže spořit například další dvě procenta z příjmu, protože 65 procent lidí nemá ani průměrnou mzdu. Vytáhnout z nich další dvě procenta z příjmu by znamenalo možná i poměrně radikálně změnit spotřební chování rodiny,“ uvedl Bezděk. ( Přečtěte si celý rozhovor s Vladimírem Bezděkem)

Bězděkova komise proto navrhla snížit pojistné na důchodové pojištění z 28 na 23 procent. Pokles příjmů pro státní rozpočet by kompenzovala jednotná sazba DPHve výši 19 procent. Lidé, kteří v době startu reformy budou mladší než 40 let, by dvacet procent z příjmu odváděli do státního důchodového systému a tři procenta by si povinně spořili prostřednictvím transformovaných penzijních fondů, pojišťoven, nebo investičních fondů.

Naspořené peníze by byly povinně vypláceny formou doživotní dávky - anuity -, při úmrtí pojištěnce, který ještě nemá na tuto anuitu nárok, by byly převedeny na penzijní účet oprávněné osoby. Třetí pilíř penzijního systému, založený na dobrovolném penzijním připojištění, by měl zůstat zachován. Měl by se ale změnit podle návrhu zákona o penzijním spoření , který připravila vláda v roce 2009.

Domníváte se, že vám bude stačit státem vyměřená penze na důstojný život v důchodovém věku?

Důchody

Zdroj: SANEP

Nynější vláda by se chtěla tohoto modelu držet. Ve vládním programu ovšem jsou jen obecné obrysy budoucí důchodové reformy. Chce státní důchodový pilíř doplnit o další soukromé připojištění.

Spočítejte si, jak vysoký by mohl být váš budoucí důchod

Češi se nicméně reformy bojí. Nadpoloviční většina respondentů průzkumu Sanep (64,9%) se obává, že reforma by mohla velmi negativně ovlivnit životní úroveň početné skupiny důchodců, jež si během svého života nestačila naspořit dostatečně velký obnos, který by alespoň dorovnal životní úroveň v předdůchodovém věku.

Obavy z drastického snížení kvality životní úrovně v důchodovém věku má alarmující většina dotázaných (71,9%).

Domníváte se, že případná důchodová reforma může zásadním způsobem snížit životní úroveň většiny důchodců, kteří si neměli  možnost naspořit na důchodový věk dostatečné finanční prostředky?

Důchody

Zdroj: SANEP

Bojíte se, že důchodová reforma sníží životní úroveň budoucích důchodců? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 8. 2010 0:14, Marek

- Systém zavedený soudruhy dlouhodobě zasel sémě antagonismu mezi generacemi. Starší generace si myslí, že svou dlouholetou prací si na důchod vydělala a přitom volila systém, který to stačil "prožrat" ještě než se do důchodu dostala a na jejich důchody musí dělat mladá generace (jejich děti).
- Stát, kterému dělá problém ušetřit 2%, může jít se svými manažery (vládou) do ...však víte kam. Při mé mzdě 15000,- Kč musím v dnešní době ušetřit někdy i více než 300,- Kč (ony 2 %) měsíčně a problémy s tím nemám. A kdo je má, je zde recept, aby je neměl:
- Od mládí (je mi nyní lehce přes padesát) si neustále připomínám, že nebudu pořád mladý, výkonný, krásný a zdravý, a tak v "nouzi" jsem kupoval jen věci nezbytné a v "blahobytu" jsem vytvářel rezervy. To je celé kouzlo, chovat se zodpovědně. Mohu utratit jen tolik peněz, kolik vydělám! Stát se chová přesně opačně, čím HDP vyšší, nezaměstnanost nižší, výkon ekonomiky a obchodu vyšší, tím více rozhazoval a nevytvářel rezervy na léta chudší. A je tady stav, jaký je. Stát utrácí víc, než vydělá, a když se loď potápí, občane zaplať.Já to mám říci komu? To nemluvím o tom, že ze svých peněz (daně, DPH, spotřebí daň atd.atd..)mě stát nutí, pod hrozbou sankcí, být solidární a nadstandartně podporovat různé náboženské spolky (jejich služby nekonzumuji), veřejnoprávní subjekty (jejichž služby též nekonzumuji), těžké kriminálníky a vrahy (jejichž služby nechci konzumovat), skupiny, které nebudou nikdy pracovat, které rodí děti pro peníze a ty nebudou také nikdy pracovat, státní úředníky (které, když jsem potřeboval, tak stávkovali a křičeli na mě, že chtějí přidat na mzdě, samozřejmě z mých peněz) atd...atd.
- Pane Bezděku a další, držím Vám palce, aby se s tím trochu pohlo, a vneste do toho trochu normálního selského rozumu, podporujte pracovitost a odpovědnost, slušnost a dodržování zákonů. A také to vysvětlujte lidem, bez toho to nepůjde.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 8. 2010 13:24, Lamák

No .. zdá se že jste nečetl pozorně můj příspěvek (ohledně toho Microsoftu). Dále ty inovace umí dělat i méně vyspělé země. Co umíte inovovat Vy? Já jsem schopen inovovat to co dělám nebo mám možnost dělat. Většina výroby už ve vyspělých zemích není ... tudíž vyspělci nebudou mít co inovovat!! Co se týká toho exportu .. to je přece to o čem jsem psal ... roste počet zákazníků. Jenže konkurence se zvyšuje ... a západní firmy pomalu a jistě vyklízejí pozice... viz české strojírenské podniky v Asii ... dnes už sjou schopny dodávat jen těžkou techniku protože tam (zatím) nemají konkurenci. Možnosti pro investice (dobré investice jsou velmi omezené). No přeji vám ať vám to spoření na důchod vyjde. Klidně si kupte akcie (i ty asijské), dluhopisy, nebo kovy. Já se například těch kovů bojím, protože pokud cena kovů vyroste příliš ... tak to mozky ve výrobcích nahradí něčím jiným. Bohatství je totiž v hlavě!!!Já jsem pro průběžný systém a zatím mne o něčem jiném fungujícím nikdo nepřesvědčil. A to jsem akcionář a docela se mi zatím daří.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová kalkulačka: Spočítejte si, jaký důchod na vás čeká

2. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Nová kalkulačka: Spočítejte si, jaký důchod na vás čeká

Řada budoucích důchodců bude překvapena, jak nízkou penzi od státu dostanou. Bez rezerv jim proto výrazně klesne životní úroveň. Připravili jsme proto kalkulačku, která vám ukáže, s... celý článek

Nový fond Plus pro spoření na důchod: dobrý doplněk k penzijnímu připojištění

1. 7. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Nový fond Plus pro spoření na důchod: dobrý doplněk k penzijnímu připojištění

Česká spořitelna nabízí klientům penzijního fondu podílový fond Plus, jehož výnosy mají překonávat dluhopisy. Jde o součást balíčku Penze plus, do něhož patří i úrazové a životní pojištění.... celý článek

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

11. 6. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

Lidé budou platit státu na důchod méně, musí si ale sami spořit na penzi. Zejména ti, kterým je méně než 40 let. Vyplývá to z návrhu reformy penzí, připravené expertní skupinou v čele... celý článek

Penzijní fondy: výnosy zůstávají nízké, některé alespoň překonaly inflaci

19. 5. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Penzijní fondy: výnosy zůstávají nízké, některé alespoň překonaly inflaci

Výnosy penzijních fondů za rok 2009 budou vyšší než loni. Některé překonají inflaci, ale ne o moc. Čechy dál lákají hlavně na státní příspěvek a daňovou úlevu, což k zajištění na stáří... celý článek

Partners Financial Services