Úřad srážel z důchodů v exekuci víc, než měl. Peníze nevrátí

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 24. 10. 2022
Desítky tisíc důchodců dostaly v říjnu méně peněz, než podle zákona měly. Česká správa sociálního zabezpečení však zpětně nic vyplácet nebude. Politici podle ní měli schválit změnu s větším předstihem, aby se na ni stihla připravit.
Úřad srážel z důchodů v exekuci víc, než měl. Peníze nevrátí

Zdroj: Shutterstock

Lidé v exekuci nebo v oddlužení (osobním bankrotu) dostali v říjnové výplatě důchodu méně, než vláda zamýšlela. Zvýšení nezabavitelné částky, které vláda schválila 21. září, totiž Česká správa sociálního zabezpečení nestihla zapracovat. 

Důchodci tak většinou přišli o několik stovek korun oproti tomu, kolik podle platného nařízení vlády měli dostat. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) jim však chybějící částku neplánuje doplatit ani zpětně. Patří přitom právě do resortu ministerstva sociálních věcí, které příslušné nařízení vlády – společně s ministerstvem spravedlnosti – připravilo.

Vláda letos už podruhé mimořádně zvýšila normativní náklady na bydlení, reagovala tak hlavně na skokové zdražení energií. S růstem normativních nákladů od začátku října rostlo i nezabavitelné minimum. Jde o částku, která zůstává lidem v exekuci nebo v oddlužení z výplaty nebo právě z důchodu. Vše nad ní může jít na úhradu dluhů. Nezabavitelná částka tentokrát stoupla o polovinu růstu normativních nákladů. .

Mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová upozorňuje, že příslušné nařízení vlády č. 289/2022 Sb. vyšlo ve Sbírce zákonů až 30. září. „Vzhledem k datu zveřejnění už nebylo možné realizovat přepočet srážek od říjnových splátek důchodů dlužníků, neboť ČSSZ už těmito splátkami nedisponovala. Přepočet výše srážek se zohledněním nařízení vlády provedeme od listopadu 2022,“ říká mluvčí.

Vláda o úpravě normativů mluvila přinejmenším od druhého týdne v září. Příslušné nařízení definitivně schválila 21. září a je v něm přímo napsáno, že nabývá účinnosti od 1. října. Správa sociálního zabezpečení nicméně čekala až na zveřejnění ve sbírce. „Pro zajištění výplat důchodů klientům v předem stanovených termínech jsou výplatní soubory v ČSSZ uzavírány a externím partnerům předávány s dostatečným předstihem. V době zveřejnění nařízení vlády ČSSZ už nedisponovala říjnovými splátkami důchodů,“ vysvětluje Drmolová.

Srážky z důchodu ČSSZ provádí zhruba u 71 tisíc lidí. Důchody se přitom – na rozdíl třeba od mzdy – vyplácejí vždy na měsíc dopředu. Penzisté, kterých se srážky týkají, přesto v listopadu žádný doplatek za říjen nedostanou. 

„Takový postup není možný. ČSSZ je při provádění srážek z důchodu vázána vykonatelnými rozhodnutími příslušných orgánů. Současně s odesláním výplaty důchodu ČSSZ odesílá i realizovanou srážku oprávněnému příjemci. Pakliže by ČSSZ předmětnou částku vyplatila rovněž povinnému, došlo by na jeho straně k bezdůvodnému obohacení, kdy by částka byla poukázána jak oprávněnému příjemci za účelem uspokojení jeho pohledávky vůči povinnému, tak současně i povinnému,“ vysvětluje mluvčí.

Přeloženo do běžného jazyka: Těch pár stovek navíc, které měli penzisté na vyšší nezabavitelné částce dostat, už správa sociálního zabezpečení poslala na účet exekutorů nebo insolvenčních správců, kteří tyto peníze dále předávají věřitelům. Navrácení těchto částek a jejich následné vyplacení penzistům ale úřad řešit neplánuje.

K podobné situaci už došlo v první polovině letošního roku. Vláda na jeho začátku rozhodla o mimořádném navýšení normativů zpětně od ledna 2022, ale zákon napsala tak nešťastně, že nebylo jasné, zda se má zvyšovat i nezabavitelná částka. ČSSZ zastávala výklad, že nikoli. Ke změně právního názoru ji až v červnu přesvědčil Nejvyšší soud. Úřad přesto začal vyšší penze posílat až od července, za první půlku roku už lidem nic nedoplácel.

„Pakliže při realizaci srážek z důchodu nezohlednila při výpočtu výše nezabavitelné částky zvýšené normativní náklady v období, kdy panovaly na věc rozdílné názory a navíc takový postup odpovídal tehdejší judikatuře, nelze tento postup považovat za nezákonný. Současně je nutné upozornit, že o provedenou zvýšenou srážku došlo k ponížení dluhu povinného, částka tedy byla ve výsledku využita v jeho prospěch,“ zdůvodnila to tehdy Drmolová.

Mimořádně zvýšené normativní náklady a z nich plynoucí vyšší nezabavitelná částka podle nařízení účinného od začátku října platí jen do konce roku. Jejich výši pro rok 2023 bude vláda muset stanovit znovu.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek