Zvýšení důchodů je definitivní. Spočítejte si, kolik dostanete

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 27. 9. 2022
Po řádné valorizaci od ledna 2023 stoupne poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě na 45,9 %, zatímco na začátku letošního roku to bylo 42,5 %.
Zvýšení důchodů je definitivní. Spočítejte si, kolik dostanete

Zdroj: Shutterstock

Základní výměra důchodů stoupne od ledna 2023 o 140 korun, procentní výměra o 5,1 %. Rozhodla o tom vláda, když včera večer potvrdila návrh ministerstva práce a sociálních věcí. 

Průměrný důchod se po pravidelné lednové valorizaci zvýší o 825 korun na úroveň kolem 19 tisíc korun.

Valorizace se týká všech penzí, tedy starobních důchodů, invalidních důchodů i penzí pozůstalostních (tedy sirotčího důchodu a vdovského/vdoveckého důchodu).

Při výpočtu novoroční valorizace se počítá s výší průměrné mzdy pro rok 2023 stanovené ve výši 40 324 korun, základní výměra je 10 % ze zaokrouhlené průměrné mzdy. Pro rok 2023 to bude 4040 korun, což je oproti letošku růst o 140 korun.

Růst procentní výměry se počítá tak, aby celková výše průměrného důchodu vzrostla o růst cen od poslední valorizace a o polovinu růstu reálné mzdy za poslední rok. Růst cen se počítá tentokrát pouze za období květen až červen 2022, protože řádné valorizaci předcházely v roce 2022 dvě mimořádné a ta poslední (zářijová) počítala s růstem cen do dubna. Pokud by k mimořádné valorizace nedošlo, počítala by se ta řádná standardně z dat za období od července do června.

Pětistovka navíc

Zdroj: Shutterstock

Starobní důchodci dostanou od roku 2023 příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě – takzvané výchovné. Kdo má nárok, jaké jsou podmínky, kdy a jak žádat? Tady jsou podrobnosti a odpovědi na časté otázky.

Příspěvek 500 Kč k důchodu: Příjem žádosti o výchovné začíná

Podle dat Českého statistického úřadu rostly ceny v květnu a červnu celkem za domácnosti o 3,4 % a za domácnosti důchodců o 3,6 %. Pro výpočet valorizace se použije vyšší z těchto částek, tedy 3,6 %. Polovina růstu reálné mzdy za poslední rok pak dělá 1,1 %. Průměrný důchod (vychází se z jeho výše v červnu 2022) tak musí v lednu vyrůst o součet těchto dvou hodnot, tedy o 4,7 %. Když základní výměra roste o 140 korun, je ještě třeba, aby se procentní výměra zvýšila o 5,1 %.

Důchody v roce 2022 kvůli vysoké inflaci rostly celkem třikrát: po lednové řádné valorizace přišly kvůli vysoké inflaci ještě dvě mimořádné v červnu a září. „Díky letošním valorizacím a té, která proběhne v lednu, se rekordně zvýší poměr důchodu k průměrné mzdě. Zatímco na začátku roku 2022 důchodci pobírali 42,5 procenta průměrné mzdy, v lednu 2023 to bude 45,9 procenta,“ říká ministr Marian Jurečka.

Od ledna některé důchody zvedne také novinka ve výši 500 korun za vychované dítě. Penze zvýší hlavně ženám, které mají dlouhodobě podstatně nižší důchody než muži. Kromě jiného je to dáno právě tím, že ženy většinou pečují o děti, přicházejí o roky v práci a tím se jim snižuje pobíraná mzda. To se pak odráží i v nižších důchodech. Psali jsme víc: Kdo a jak dostane výchovné

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+91
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services