Důchodce čeká další zvýšení penzí. Mimořádně kvůli inflaci

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 11. 2021 | 86 komentářů
Důchodce čeká další zvýšení penzí. Mimořádně kvůli inflaci

Zdroj: Shutterstock

Pozor, máme novější zprávu o konkrétním termínu a částce mimořádné valorizace

Jestli vás přesto zajímá archivní článek z listopadu, tady je: 

Důchodce čeká další mimořádné zvýšení penzí. Měli by ho dostat v létě příštího roku. Důvodem je vysoká inflace.

Zákon o důchodovém pojištění počítá s mimořádnou valorizací v případě, že inflace počítaná Českým statistickým úřadem přesáhne hranici 5 %. U meziroční inflace jsme tam už teď: spotřebitelské ceny v říjnu meziročně rostly o 5,8 %. Pro mimořádnou valorizaci se však počítá se součtem meziměsíčních nárůstků inflace od poslední valorizace, jak nedávno upozornil web České důchody.cz.

K zatím poslední valorizaci dojde tradičně na začátku příštího roku. Počítalo se u ní s inflací do konce června letošního roku. Počítání pro další valorizaci tak běží od července. Součet meziměsíčních přírůstků spotřebitelských cen od té doby dělá 2,9 %. V říjnu ceny stouply oproti září o 1 %. V září dělal meziměsíční růst 0,2 %, v srpnu to bylo 0,7 % a v červenci 1 % (1 + 0,2 + 0,7 + 1 = 2,9 %).

Pokud budou ceny dál růst podobným tempem jako teď, dá se čekat, že se nad pětiprocentní hranici v součtu měziměsíčních přírůstků dostaneme v lednu. V ten moment by se aktivovala mimořádná valorizace podle zákona. A důchody by pak stouply v červnu. Zákon říká, že mimořádná valorizace proběhne přesně po pěti měsících od měsíce, kdy sledovaná inflace překročí 5 %.

Zvyšovala by se jen zásluhová část důchodů, a to o součet meziměsíčních přírůstků, tedy o něco více než o pět procent. Ukážeme si to na příkladu důchodu ve výši 16 tisíc korun: Základní výměra, která je pro všechny důchody stejná, dosáhne v příštím roce 3900 korun, procentní výměra (zásluhová část) zbylých 12 100 korun. Kdyby mimořádná valorizace dělala třeba 5,2 %, pak by takový důchod od června mimořádně narostl o 629 korun (5,2 % z 12 100).

Cílem mimořádné valorizace podle zákona je, aby penzisté v době rychlého růstu cen, jaký teď zažíváme, nečekali na zvýšení důchodů třeba i celý rok – až do příští řádné valorizace od ledna. Mimořádná valorizace důchody zvýší rychleji a udrží tak kupní sílu důchodců i v době rostoucích cen.

Po této mimořádné valorizaci bude následovat řádná valorizace opět od začátku následujícího roku, do které se kromě inflace započítává i polovina růstu průměrné mzdy. Inflace se ale do této řádné valorizace bude počítat nikoli za celý předešlý rok, ale už jen za měsíce, které následovaly po období, z něhož se počítala mimořádná inflace. Když tedy dojde k překročení pětiprocentní hranice v lednu 2022, bude se pak do další řádné valorizace počítat inflace za únor až červen.

„Období pro zjišťování růstu cen se stanoví tak, že prvním měsícem tohoto období je kalendářní měsíc následující po posledním kalendářním měsíci období pro zjišťování růstu cen použitého při předchozím zvýšení procentní výměry důchodů,“ říká k tomu ve čtvrtém odstavci paragrafu 67 zákon o důchodovém pojištění.

Mimořádná valorizace by se stejně jako řádná týkala všech typů důchodů - tedy starobních, invalidních i pozůstalostních (vdovské, vdovecké i sirotčí).

Připomeňme, že důchodce čeká mimořádné navýšení penzí také na začátku roku 2022. Koaliční vláda ANO a ČSSD prosadila právě s odvoláním na rostoucí ceny, že k zákonné valorizaci přidá všem ještě 300 korun. Průměrný důchod tak poroste o 805 korun. Důchody všem důchodcům pak porostou minimálně o 650 korun, když základní výměra roste o 350 korun a mimořádné zvýšení 300 korun je také pro všechny stejné.

Spočítejte si, jak se ve vašem důchodu projeví řádná lednová valorizace:

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+300
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 86 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2021 13:31, PAVLA

A je to tu zase! důchodci si kvůli inflaci na další zvýšení počkají až do půlky příštího roku. Proč si senátoři také neodsouhlasili zvýšení svých platů také až od poloviny příštího roku ??? Je velký rozdíl mezi platem politiků a důchodu !!! Ale politici jsou asi stále chudáci.

+177
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 11. 2021 17:56

nasi duchodci katastrofa invalide hladovi cim dal hur a ods nas uplne znici jako cela pravice

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (86 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services