Důchody porostou. Spočítejte si, kolik přidají vám

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 12. 12. 2019 10:04 aktualizováno 27. 12. 2019 16:15 | 237 komentářů

Všem důchodcům se od lednové splátky valorizují důchody. Průměrný důchod stoupne podruhé v řadě o 900 korun, když vláda nad rámec pravidelné valorizace prosadila ještě mimořádné navýšení o 151 korun.

Podle výpočtů ministerstva práce a sociálních věcí se devíti z deseti penzistům zvýší důchod alespoň o 750 korun měsíčně na minimálně 11 450 korun.

Valorizace se týká všech druhů důchodů, tedy starobních, včetně předčasných starobních důchodů, invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích.

Základní výměra důchodů, která je stejná pro všechny druhy důchodů se zvýší o 220 korun, tedy z 3270 Kč na 3490 Kč. Procentní výměra důchodu, která je individuální a závisí na získaných dobách důchodového pojištění a dosahovaných příjmech, vzroste o 5,2 procenta. Navíc se procentní výměra důchodu zvýší o 151 korun.

Vyšší důchod nedostanou všichni hned

Důchody se pravidelně nezvyšují přesně od 1. ledna, ale až od termínu jeho výplaty. Někdo důchod dostává na začátku měsíce, jiný na konci. Podle části poslanců je to nespravedlivé.

Vyšší důchod nedostanou všichni hned. Stěžují si u soudu

Například u průměrného starobního důchodu, který ke konci září dělal 13 436 korun, dnes tvoří základní výměra 3270 korun a procentní výměra 10 166 korun. Od lednové splátky důchodu se základní výměra zvýší na 3490 korun, procentní výměra o 529 korun a dále o 151 korun. Od ledna tak tento důchod vzroste na 14 336 korun měsíčně.

Pokud někdo zároveň pobírá starobní či invalidní důchod a k tomu pozůstalostní důchod, zvyšuje se procentní výměra každého důchodu o 5,2 procenta. Dodatečná částka zvýšení (151 Kč) náleží v případě souběhu důchodů pouze jednou, a to k důchodu, jehož procentní výměra se vyplácí v plné výši. Základní výměra náleží při souběhu důchodu pouze jednou.

U souběhu dvou sirotčích důchodů (oboustranní sirotci) náleží dodatečná částka zvýšení k důchodu, ke kterému se vyplácí základní výměra.

Rychlý růst důchodů prosazuje ministerstvo práce oficiálně proto, aby se zastavil propad takzvaného náhradového poměru – tedy zvyšující rozdíl mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem. Náhradový poměr se poprvé dostal pod 40 procent: z hodnoty 42,3 procenta v roce 2013 na 37,9 procenta v roce 2018.

Vláda také slíbila, že v roce 2021 dosáhne průměrný důchod 15 tisíc korun. Pokud to chce splnit, měla by ho výrazně zvýšit i pro rok 2021. Průměrný důchod v roce 2018 dělal 12 418 korun. Od letošního ledna se zvedl zhruba na 13 300 korun. Příští rok to tedy má být o dalších 900 korun víc.

Státní pokladnu vyjde zvýšení důchodů v příštím roce celkem na 31 miliard korun, z toho 5,4 miliardy dělá zvláštní příspěvek (nad rámec zákonem stanoveného vzorečku pro automatickou valorizaci). Na důchody by měl stát v roce 2020 poprvé vydat přes půl bilionu korun – zhruba 509 miliard korun.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+905
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 237 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2019 13:20, Pepa

To je sice hezké, že porostou důchody, ale již nyní vidíme jakým závratným tempem se všechno zdražuje. Takže reálně kupní síla " běžného" důchodce dosti klesne, včetně jeho životní úrovně. Pokud ty nenasytné obchodní řetězce a nadnárodní společnosti necháme si u nás v ČR dělat co chtějí ( neustále pod různými záminkami, sucho, neúroda atd. ) a ještě jim budeme vytvářet podmínky pro odvádění peněz z ČR, tak můžete zvyšovat důchody jak chcete, ti "běžní důchodci" za chvíli nebudou mít na nic a spadnou mezi dlužníky a potencionálně i do exekucí ( zkrátka nebudou už mít na základní životní potřeby, zaplacení nájmu, energií atd. ) Hlavní je však chlubit se jak jsme důchodcům přidali. ANO, přidali jsme hlavně a dosti sami sobě ( myšleno politiky, poslance s tím jejich vzorečkem na úpravu platů ) Páni politici zkuste se nad tím zamyslet.

+1808
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 12. 2019 13:16

Je to fantasticke kdyz clovek bere vetsi duchod nez jini vydelaji ale byla to jejich volba.

-435
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (237 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services