Důchodová komise: Kdo pečuje o děti, má dostávat víc

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 6. 9. 2019 | 12 komentářů

Péče o děti by do budoucna mohla být výhodnější pro výpočet důchodu. Komise pro spravedlivé důchody doporučila ministerstvu práce dvě opatření k dorovnání nižších penzí těch, kteří se starají o děti či blízké.

Pokud by politici změny prosadili, polepšili by si lidé, kteří o děti či blízké osoby pečují, o 170 až 400 korun měsíčně. O těchto částkách mluvila předsedkyně komise Danuše Nerudová na tiskové konferenci po dnešním jednání. Konkrétní výše by záležela na tom, pro jaké z doporučení se politici rozhodnou.

Komise se shodla na tom, že by se v budoucnu měl důchod za dobu péče u lidí s nízkým příjmem vypočítávat z průměrné mzdy, což by mělo motivovat třeba i k práci na částečný úvazek. Šlo by o takzvaný fiktivní vyměřovací základ.

Takzvaná vyloučená doba za opatrování potomka by se pak mohla prodloužit ze čtyř na sedm, nebo na devět let. Vyloučená doba se počítá do potřebné doby pojištění pro získání důchodu, zároveň se ale s ní nepočítá do příjmů, ze kterých se stanovuje důchod, což by penzi snižovalo. 

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

„Komise dnes uzavřela jedno velké téma, kterému se od svého ustavení věnovala. Projednávala dva typy opatření - první bylo zaměřeno na stávající důchodce, druhé na ty budoucí,“ řekla Nerudová.

U případného zvýšení podpory pro stávající důchodce se komise shodla jen obecně na tom, že by měli být podpořeni i ti, kdo už důchody dostávají. Zástupci komise se ale už neshodli na žádné konkrétní formě takové podpory. Bude tedy záviset na ministerstvu práce, zda nějaké zvýšení důchodů pro lidi, kteří dlouhodobě pečovali o děti či blízké, navrhne.

O děti se v Česku v drtivé většině starají na úkor práce či podnikání ženy. I kvůli delší péči pak mají nižší výdělky a následně i nižší důchody. Navrhovaná opatření by tak měla pomoci převážně jim. Jedním z hlavních cílů této důchodové komise je již od jejího zřízení právě snížení rozdílu ve vyplácených důchodech mezi pohlavími.

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení dosahoval ke konci prvního čtvrtletí roku 2019 průměrný starobní důchod mužů 14 697 korun, u žen to bylo 12 182 korun.

Další jednání důchodové komise bude 11. října, probírat se na něm začnou systémové změny. Podle Nerudové se bude řešit třeba to, jak zvýšit příjmy systému.

Už to víte? Kdy půjdeme do důchodu? Vláda odmítla zvýšit strop

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2019 2:11, EM

Kdyby se dal nějaký příspěvek v důchodu za vychované děti, to bych byla velmi ráda. Vychovala jsem s manželem (zedník-těžce pracoval celý život) 5 dětí, jeden bohužel nemocný zemřel. Ostatní děti mají rodiny a pracují.Protože jsem měla děti, tak jsem nemohla chodit do práce, když byly menší, často nemocné, jak to u dětí bývá..Taky se zrušilo JZD, tak jsem se tam nemohla vrátit. Chyběly mi 4 roky, tak jsem doplatila přes 110.000 (půjčili mi blízcí příbuzní) a mám důchod 4500. Přitom 3 z našich dětí vystudovaly vysokou školu, i když jsme žili z příjmu ve výši životního minima.

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2019 15:49, deprese

Co ti brání si pořídit taky 4 děti?

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

důchodová komise, důchody

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services