Pětistovka pro všechny, pro někoho ještě tisíc navíc. Vláda v demisi schválila vyšší důchody

AKTUALIZOVÁNO 19. 4.: NOVELA PROŠLA PRVNÍM ČTENÍM. PŘIDALI JSME KALKULAČKU. Na návrh zákona teď musí kývnout Poslanecká sněmovna a později Senát. Podle kritiků navrhované opatření sníží zásluhovost.
Pětistovka pro všechny, pro někoho ještě tisíc navíc. Vláda v demisi schválila vyšší důchody

Vláda v demisi tento týden schválila novelu zákona o důchodovém pojištění. Důchodci si díky ní můžou od příštího roku polepšit o 540 korun. Další tisícovku navíc mají dostat penzisté starší 85 let. Růst penzí by pro státní kasu jen v příštím roce znamenal výdaje vyšší o 14,4 miliardy korun, ve střednědobém výhledu o 39 miliard korun. Jestli nová pravidla projdou, teď budou rozhodovat poslanci a senátoři.

Pětistovka pro všechny

Při výpočtu starobních, invalidních i pozůstalostních penzí se vždycky vychází ze dvou složek: základní a procentní výměry. Procentní výměra záleží na počtu odpracovaných let a na dosahovaných příjmech, základní výměra je pro všechny důchodce stejná, odpovídá devíti procentům průměrné mzdy – letos tedy dělá 2700 korun.

ZAJIŠTĚNÍ NA STÁŘÍ: PORADNA

Chcete na odpočinku opravdu v klidu odpočívat? Myslete tedy dopředu na to, abyste měli pořádný finanční polštář. Jestli je pro vás lepší spořit, nebo investovat, jak získat ke svým penězům ještě příspěvek od zaměstnavatele nebo státní příspěvek, se vším rádi pomůžou odborníci v bezplatné poradně na Peníze.cz.

Poradna zajištění na stáří

Vládní návrh chce od roku 2019 základní výměru zvýšit – z devíti na deset procent průměrné mzdy. Penze se ovšem nebudou zvedat o procento, přeskupí se jejich složení. Zvětší se podíl základní výměry, ale zároveň zmenší podíl procentní výměry, ve které se odrážejí odpracované roky a výše výdělků.

Všem důchodcům by tak od příštího ledna stoupla penze o 540 korun. Lidé s průměrnou penzí (zhruba 12 300 korun) by navíc díky pravidelné valorizaci – zvyšování penzí o polovinu růstu reálných mezd a index spotřebitelských cen, dosáhli na důchod vyšší celkem o 918 korun.

Navrhovaná změna má podle důvodové zprávy přispět ke zvýšení životní úrovně hlavně u lidí s nízkými důchody, u kterých základní výměra představuje významnou část penze. Jinak řečeno: nová pravidla zmenší poměr mezi nejnižšími a nejvyššími důchody.

Tak šel čas. S důchody

Růst penzi se de facto zmrazil v roce 2012. Tehdejší vláda Petra Nečase prosadila valorizační vzorec, podle kterého se důchody zvyšovaly jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu inflace. To v praxi znamenalo zvyšování penzí o desítky korun ročně.

V roce 2016 proto Sobotkův kabinet přiklepl všem důchodcům jednorázový příspěvek 1200 korun. Zároveň znovu zavedl pravidla pro valorizaci platná do roku 2012: růst penzí o třetinu reálných mezd a celou inflaci. Na začátku roku 2017 tak penze rostly v průměru o tři stovky.

Minulý rok se valorizační vzorec měnil znovu – namísto třetiny reálných mezd se začalo počítat s polovinou. Průměrná penze tak letos v lednu vzrostla o necelou pětistovku.

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

0 Kč

377 Kč

178 Kč

141 Kč

49 Kč

205 Kč

40 Kč

313 Kč

475 Kč

Zdroj: MPSV

Anketa

Jak prohýříte pětikilo navíc?

Vyšší penze pro nejstarší

Kromě plošného zvýšení základní výměry chce vláda v demisi přilepšit také penzistům starším 85 let. K procentní výměře jim přidá tisíc korun. „Záměrem je zvýšit životní úroveň těch osob, u kterých lze téměř s jistotou přepokládat, že si nemohou její případné zvýšení zabezpečit samy, například ani částečným uplatněním na trhu práce nebo jinou výdělečnou činností. S rostoucím věkem se přitom předpokládají rostoucí nároky spojené se stářím, například na zdravotní výdaje, sociální služby a podobně,“ píše se v důvodové zprávě. Pokud bude penzista starší 85 let současně pobírat vdovský nebo vdovecký důchod, procentní výměra se zvýší pouze u starobního důchodu.

Se zvýšením penze pro starší ročníky počítá zákon už nyní: o dva tisíce korun se důchod zvedne tomu, kdo dosáhne věku sta let. Přilepšení pro stoleté ale bude platit i nadále. Stoletých je v Česku několik stovek, pětaosmdesátníků a starších zhruba dvě stě tisíc.

Oreintačně: o kolik víc byste mohli dostat

Při výpočtu zvyšování penzí se vychází z údajů, které ještě neznáme – inflace a růstu mezd. Zkusili jsme propočíst, o kolik by se důchod podle novely zákona o důchodovém pojištění zvedl, kdybychom počítali s údaji z loňska. Při pohledu na výsledek pamatujte, že minimálně inflace letos bude s nejvyšší pravděpodobností nižší, takže penze porostou spíš pomaleji, než kalkulačka naznačuje.

Propojeno!

Reforma? Hned

Češi ve stáří spoléhají jenom na to, co jim pošle stát. Tak hodnotí současný stav důchodového systému generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny Marcel Homolka. V době, kdy se ekonomice daří, by podle něj měla přijít zásadnější důchodová reforma

Marcel Homolka: Velká reforma penzí? Kdy jindy, než teď

Novela omezí zásluhovost, varují kritici

S návrhem vlády v demisi nesouhlasí Hospodářská komora ČR. Navrhovaná úprava je podle zástupců podnikatelů nekoncepční a zhorší fiskální udržitelnost penzijního systému. „Dnešní důchodový systém v Česku je velmi nediverzifikovaný a extrémně solidární. To jej činí dlouhodobě riskantním v konečném důsledku jak pro stát, tak i z pohledu jednotlivce. Novela nejenže neřeší současné problémy důchodového systému, ve své podstatě je ještě zhoršuje. Důsledkem zavedení navrhovaného opatření bude ještě menší zásluhovost než nyní. Vysoké předdůchodové příjmy jsou regulovány již při výpočtu důchodu. Jediným řešením současné situace je skutečná penzijní reforma,“ tvrdí mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Snížení zásluhovosti se podle ČTK nelíbí ani poslancům KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, ačkoli v principu se zvyšováním penzí souhlasí. „Je to cesta k rovnostářství, kterou my rozhodně nepodporujeme. Pokud jsem v produktivním věku odváděl víc, mám v důchodovém věku nárok na vyšší důchod. Je to i výrok Ústavního soudu,“ uvedla pro Českou tiskovou kancelář Markéta Pekarová Adamová. TOP 09 proto návrh zákona nepodpoří. ODS a ČSSD chtějí o nastavení zásluhovosti debatovat, Piráti a komunisté s novelou souhlasí.

Zásluhovost znamená následující: pokud má člověk vyšší příjmy, na důchodové pojištění se mu ze mzdy strhávají vyšší částky, než lidem s nižším příjmem. V důchodu pak díky tomu může počítat s vyšší penzí. Tento rozdíl by se ale s plošným zvýšením základní výměry snížil. Za vyplácení důchodů podle zásluhovosti se v roce 2010 postavil i Ústavní soud. Malá důchodová reforma v roce 2011 proto zvýšila redukční hranice, pomocí kterých se dosažené výdělky přepočítávají.

Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že peníze na navýšení penzí získá změnou zákona o Fondu národního majetku. Podle jeho slov tak vláda vyšetří 21 miliard korun. Zároveň řekl, že do budoucna počítá s přípravou rozsáhlé důchodové reformy. Navrženou změnu zákona o důchodovém pojištění vnímá jako dílčí krok.

Důchodové účtování

Loni se poprvé po osmi letech vybralo na důchody víc, než kolik dělaly konečné výdaje. Díky vysoké zaměstnanosti a růstu mezd byl důchodový účet v plusu o 0,9 miliardy korun.

Rok

Příjmy z pojistného na důchodové pojištění (v mld. Kč)

Výdaje na důchody (v mld. Kč)

2017

405,3

404,4

2016

372,9

389,2

2015

352

385,5

2014

333

376,4

2013

323,8

373,4

2012

323,3

372,8

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2018 13:44, xenie

Nelíbí se mi popření zásluhovosti. Vychovala jsem sama 2 děti, pracovala opravdu hodně, abychom slušně vyžili a dnes budu v nevýhodě proti těm, co se váleli doma nebo na pracáku.
Podotýkám, že jsem žádne protekční místo neměla, vypracovala jsem se svou pílí.

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2018 13:13

Kdovíčím se zasloužili, že měli tak vysoký plat :))) To je tak prasečí mentalita, tak ubohá, zoufalá...

Zasloužili se tím, že ze svých vysokých platů (nebo obecně výdělků, mohli být taky podnikatelé, investoři...) platili víc peněz na důchody těch před nimi. Tím se zasloužili. To je celé. A ty si tu svoji optiku, která každýho preventivně vidí jako svini, zastrč mezi zapařený půlky, třeba potřebuješ dráždit řitní věnec, abys mohl mít aspoň trochu rád lidi.

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services