Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 17. 8. 2015 | 13 komentářů
Jak, kde a kdy žádat o starobní důchod? Co vzít s sebou, co zjišťovat předem? A jak rychle vám důchod přiznají? Poradíme: žádostí o starobní důchod vás provedeme krok za krokem.
Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

O tom, kdy můžete pomýšlet na odchod do penze, psaly Peníze.cz nedávno:

Jestli podmínky splňujete a chystáte se o starobní důchod žádat, je dnešní článek určen právě pro vás. Číst by ale měli i ti, kterým se penze teprve blíží – poradíme, jak se chystat, jak žádost načasovat, co předem zajistit a pohlídat.

Investovat a šetřit!

Jasně – dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Kdy a kde o důchod žádat

O důchod můžete žádat nejdřív čtyři měsíce před požadovaným přiznáním penze. Žádost je třeba sepsat a podat osobně na okresní správě sociálního zabezpečení. Jestli vám zdraví nedovolí, abyste žádost vyřídili sami, může s vaším souhlasem a na základě potvrzení od lékaře žádost podat někdo z vašich rodinných příslušníků.

Co ověřit předem

Zatím ale zůstaňte doma v křesle; dřív než se na sociálku vydáte, měli byste zkontrolovat, že všichni vaši zaměstnavatelé potvrdili doby důchodového pojištění a výdělky ve správné výši. Zkrátka a dobře: že mají úředníci ze sociálky pro výpočet penze správné vstupní údaje – abyste nakonec nedostali nižší důchod, než na jaký máte nárok. Možnosti, jak se informovat, jsou dvě. Ta pohodlnější je vyhrazena pro majitele datových schránek: své důchodové konto snadno zkontrolují on-line prostřednictvím ePortálu ČSSZ. Druhá alternativa: pošlete sociálce písemnou žádost o vystavení informativního osobního listu důchodového pojištění. Vyžádat si ho můžete vždycky jednou za kalendářní rok. Tiskopis žádosti o zaslání informativního osobního listu nabízí správa sociálního zabezpečení zde – dá se vytisknout a poslat poštou nebo podat elektronicky. K druhé variantě ovšem potřebujete funkční datovou schránku.

Mužům ročníku 1954 a ženám narozeným v roce 1957 letos v létě rozeslala sociálka informace o stavu důchodového konta automaticky.

Výpočet důchodového věku

Z informativního listu ovšem nevyčtete všechno – chybí v něm například některé náhradní doby pojištění (tedy období, kdy jste nepracovali a přesto se vám do nároku na důchod počítají). V přehledu kupříkladu není uvedena doba, kdy jste pečovali o dítě do čtyř let věku, zpravidla ani doba studií a vojny. „Je možné je do konta pojištění v předstihu doplnit, ale zcela postačí je doložit až při žádosti o důchod,“ říká mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Sociálka podle ní neeviduje ani doby zaměstnání v cizině – vyžaduje je od zahraničních nositelů pojištění (tedy institucí ekvivalentních české sociálce) až v rámci důchodového řízení, tedy až o důchod zažádáte.

Pokud zjistíte, že některý ze zaměstnavatelů sociálce nedoložil, co doložit měl, popožeňte ho k nápravě. Případně potíž řešte přímo s úředníky ze sociálky; poradí, jak postupovat – například, jak prokázat dobu zaměstnání u podniku, který už neexistuje. Posloužit může některý z následujících dokladů:

  • fotokopie zápočtového listu,
  • občanka, je-li v ní vyznačeno razítko organizace s uvedením doby trvání výdělečné činnosti,
  • legitimace ROH, pokud jsou v ní vylepeny známky o placení příspěvků v jednotlivých měsících,
  • výplatní pásky,
  • kopie potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků a o sražených zálohách na daň,
  • kopie přehledu o příjmech poživatele částečného invalidního důchodu

Anketa

Kolik měsíčně spoříte nebo investujete na důchod?

Jaké doklady vzít s sebou

Až půjdete na okresní správu sociálního zabezpečení vyřizovat žádost o důchod, určitě přibalte následující sadu dokladů:

  • občanský průkaz, u cizinců pas či povolení k pobytu,
  • doklady o studiu, popřípadě učení (i nedokončeném),
  • muži doklady o výkonu vojenské služby,
  • doklady prokazující výchovu dětí nebo péči o děti (rodné listy dětí nebo výpisy z matriky narození, popřípadě rozhodnutí osvojení, rozhodnutí o svěření do péče, době a rozsahu péče),
  • rozhodnutí o době a rozsahu péče o osobu závislou,
  • doklady o dobách pojištění nebo náhradních dobách, které nejsou uvedeny v informativním osobním listu důchodového pojištění

Jak doložit vojnu a studia

Když zjistíte, že sociálka nemá zaevidované údaje o době vaší vojny, bude třeba je doložit. Posloužit k tomu může vojenská knížka. Případně potvrzení o výkonu vojenské služby vydané příslušným vojenským velitelstvím. Obrátit se můžete také na Správní archiv Armády české republiky.

Dobu studia na střední, případně vyšší odborné škole, můžete zpětně prokázat vysvědčením vydaným v posledním roce studia, na vysoké škole diplomem nebo dokladem o absolvování státní závěrečné zkoušky. Když uvedené doklady nemáte, obraťte se s žádostí o potvrzení na příslušnou školu. Když nepomůžou ani tam, zkuste archiv – na ten správný vás nasměruje Ministerstvo školství.

V mimořádných případech je možné doložit doby pojištění i formou výpovědi svědků.

Jak dlouho budete čekat

„Ačkoliv má Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) na vydání rozhodnutí o přiznání důchodu zákonných 90 dní, rozhoduje v mnohem kratší lhůtě, a to za 40 dnů. Tolik činí průměrná doba řízení u všech druhů důchodů,“ uvádí mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Konkrétně u starobních důchodů je čekací doba ještě o něco kratší – pohybuje se průměrně kolem 36 dnů. Rozhodování o důchodech, kdy se zohledňují i doby pojištění získané v zahraničí, je náročnější a trvá déle – průměrně zhruba dva měsíce.

„Někdy i přes veškeré úsilí není možné vyřídit žádost v zákonné lhůtě, například proto, že se nepodařilo ukončit došetřování některých skutečností. Pokud tato situace nastane, pak v případě splnění podmínek pro nárok na důchod poskytne ČSSZ žadatelům zálohu, aby nezůstali bez finančních prostředků,“ uzavírá ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun.

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+146
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2015 9:33

Citace - Irena Navrátilová / 17.08.2015 10:21

Když požádám o starobní důchod - až mi jej přiznají - změní se mi nějak výše vdovského důchodu?

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

28. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

Prostý fakt, že pobíráte starobní důchod, ještě neznamená, že musíte přestat pracovat. Starobní důchodce, který je při síle a při chuti, může klidně vydělávat. Jaká pro něj platí pravidla... celý článek

Očima expertů: Je nás pořád míň a stárneme! Bude na důchody?

12. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Očima expertů: Je nás pořád míň a stárneme! Bude na důchody?

Demografický vývoj v Česku není příliš pozitivní. Máme se bát, že za pár desítek let nebude dost peněz na vyplácení důchodů? Zeptali jsme se šéfa důchodové komise Martina Potůčka, zástupce... celý článek

Dost bylo práce? Pět dobrých rad pro každého, kdo zvažuje předčasný důchod

12. 5. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dost bylo práce? Pět dobrých rad pro každého, kdo zvažuje předčasný důchod

Přemýšlíte o odchodu do předčasného důchodu? Váháte, jestli se vyplatí, jestli neukousne z penze příliš? Máme pro vás pět rad, které se můžou hodit.

Otakar Hampl: Důchodový systém trestá rodiče, že mají děti

18. 4. 2015 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Otakar Hampl: Důchodový systém trestá rodiče, že mají děti

Tým, který řídí, má v důchodové komisi na starost systémové analýzy, zásluhovost a převody peněz mezi státem a rodinami. S Otakarem Hamplem jsme mluvili především o tom, koho důchodový... celý článek

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

4. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Počítejte s námi! Kdy půjdete do penze a jaký budete brát důchod

Nabízíme sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2015. Vypočítají, kdy půjdete do důchodu a jak vysokou penzi budete brát – pokud vás čekají ještě léta práce, tak aspoň... celý článek

Partners Financial Services