Vdovské a vdovecké důchody: už tři čtvrtě roku na nich stát šetří

Ztráta životního partnera zasáhne člověka nejen citově, ale také finančně. Musí najednou vyžít jen s jedním příjmem či důchodem a stará se, zda splňuje podmínky pro pozůstalostní penzi. Bohužel od počátku roku stát vůči ovdovělým přitvrdil. Rozhodl se na vdovských i vdoveckých důchodech ušetřit.
Vdovské a vdovecké důchody: už tři čtvrtě roku na nich stát šetří

Jaké musí člověk splnit podmínky, aby mu stát vdovský nebo vdovecký důchod poskytl? A po jak dlouhou dobu ho vůbec může pobírat? Dozvíte se na následujících řádcích. Jak vysoký vlastně vdovský (respektive vdovecký) důchod je? Nejlíp vám to poví naše kalkulačka, která následuje ještě za následujícími řádky.

Nárok na vdovský či vdovecký důchod

Vdova i vdovec si jsou, co se týče nároku na penzi po zemřelém partnerovi, rovni. Aby jim byl vdovský či vdovecký důchod přiznán, musí splnit tytéž podmínky.

Automaticky vám vznikne nárok na vdovský (vdovecký) důchod, když váš manžel (manželka) zemřel na následky pracovního úrazu. Dále pokud pobíral starobní nebo invalidní důchod a také jestliže ke dni smrti splnil podmínky nároku na starobní důchod, nebo podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod.

Nově od ledna 2012 máte nárok na vdovský důchod i tehdy, pokud zemřelý partner měl nárok i na předčasný důchod.

Pokud je splněna alespoň jedna z podmínek, vdovský (vdovecký) důchod je vám přiznán na dobu jednoho roku od smrti manžela (manželky).

Nárok na trvalý pozůstalostní důchod

Po uplynutí jednoho roku bude pozůstalý partner důchod pobírat i nadále, pokud splní některou z následujících podmínek: pokud pečuje o nezaopatřené dítě, je sám invalidní či pečuje o invalidní dítě nebo se ve společné domácnosti stará o svého invalidního rodiče či rodiče partnera.

Pokud není splněna některá z podmínek pro přiznání důchodu po dobu delší než jeden rok, nárok jeho pobírání zaniká. Nicméně vdově či vdovci může být opět přiznán, pokud během následujících dvou let splní některou z daných podmínek.

Ještě v loňském roce měl pozůstalý partner na splnění některé podmínky celých pět let. Lhůta je teď tedy o tři roky kratší. Ovšem neplatí to zpětně, dva roky se počítají pouze u nároků na důchody vzniklé v roce 2012. U nároků starších nadále platí lhůta pětiletá. Pokud nárok na obnovu důchodu máte, musíte o ni požádat na příslušné správě sociálního zabezpečení.

Kdy máte nárok na vdovský či vdovecký důchod

1. Dočasný důchod (1 rok)
Vdova (vdovec) má nárok na vdovský (vdovecký) důchod po manželovi (manželce), jestliže zemřelý (zemřelá):

  • pobíral starobní důchod, nebo 
  • pobíral invalidní důchod, nebo 
  • ke dni smrti splnil podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod, nebo 
  • ke dni smrti splnil podmínky nároku na starobní důchod, nebo 
  • zemřel následkem pracovního úrazu (nemoci z povolání).

2. Trvalý důchod (déle než rok)

Nárok na vdovský (vdovecký) důchod i po jednom roce od smrti manžela (manželky) má vdova (vdovec) tehdy, pokud:

  • pečuje o nezaopatřené dítě, 
  • pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost), 
  • pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost), 
  • je invalidní ve třetím stupni, nebo 
  • dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk pro muže stejného data narození, nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Novým sňatkem nárok na vdovský důchod končí

Pokud vdova či vdovec pobírající vdovský či vdovecký důchod po svém zemřelém manželovi uzavře nový sňatek, nárok na důchod tím končí. To ostatně platilo i před rokem 2012. Co je však od ledna nové – skončila výplata i takzvaného odbytného.

To představovalo jednorázově dvanáct měsíčních splátek vdovského (vdoveckého) důchodu.

Druh či družka nebo registrovaní partneři bez nároku

Anketa

Je fér, že vdovský a vdovecký důchod není taky pro nesezdané páry nebo pro páry registrované?

Ne všechny dvojice žijící v dlouhodobém svazku mají po smrti svého partnera nárok na pozůstalostní penzi. Tuto výsadu mají pouze manželé. Pokud tedy už dlouhá léta žijete s druhem či družkou, vychováváte třeba i společné děti, po smrti jednoho z vás druhému nárok na vdovský (vdovecký) důchod nevznikne.

V naprosto stejné situaci jsou i registrovaní partneři. Ani oni po smrti svého druha nemají nárok na pozůstalostní penzi.

Jak se vypočítá vdovský (vdovecký) důchod

Vdovský (vdovecký) důchod se skládá ze dvou složek – základní a procentní výměry. Základní je pro všechny důchody stejná a v roce 2012 činí 2270 korun měsíčně. Výše procentní výměry je 50 procent procentní výměry starobního nebo invalidního důchodu pro invaliditu 3. stupně, na který měl nebo by měl zemřelý nárok v době smrti.

Příklad: Paní Novákové zemřel v květnu 2012 manžel. Byl již v penzi a pobíral důchod ve výši 11 700 korun. Základní výměra jeho důchodu byla 2 270 korun, procentní výměra 9430 korun.

Paní Nováková důchodového věku nedosáhla a dosud pracuje. Splnila podmínku pro nárok na vdovský důchod. Vdovský důchod bude pobírat ve výši 6985 korun (2270 + 50 % z 9430).

Kombinace pozůstalostního důchodu s jinými důchody

Pokud vdova či vdovec také pobírá starobní nebo invalidní důchod a splní nárok na výplatu vdovského (vdoveckého) důchodu, je třeba přihlédnout k takzvanému souběhu důchodů. Vždy se vyplácí nejvyšší důchod v plné výši včetně základní výměry, z ostatních důchodů se vyplácí polovina procentní výměry.

Starobní důchod je vyšší než vdovský (vdovecký) důchod

Panu Novotnému zemřela v červnu 2012 manželka. Pan Novotný pobírá starobní důchod ve výši 10 270 korun, starobní důchod jeho manželky byl 8270 korun. Základní výměra jejího důchodu byla 2270 korun, procentní výměra 6000 korun. Základní výměra důchodu pana Novotného je také 2270 korun, procentní pak 8000 korun.

Při porovnání důchodů se sledují procentní výměry důchodů, přičemž na základní výměru 2270 korun má vdovec (vdova) nárok jen jednou.

Panu Novotnému vznikl nárok na vdovecký důchod ve výši 3000 korun (50 % z 6000). Pan Novotný bude svůj starobní důchod pobírat v plné výši a vdovský důchod v poloviční výši (1500 korun).

Celkový důchod pana Novotného tedy bude 11 770 korun (2270 + 8000 + 1500).

Vdovský (vdovecký) důchod je vyšší než starobní

Paní Mokré letos zemřel manžel. Jeho starobní důchod byl 13 270 korun, starobní důchod paní Mokré je 7270 korun. Základní výměra důchodu paní Mokré je 2270 korun, procentní výměra 5000 korun. Základní výměra důchodu pana Mokrého je také 2270 korun, procentní pak 10 000 korun.

Paní Mokré vznikl nárok na vdovský důchod. Ten by byl 7770 korun (2270 + 50 % z 11 000). Procentní výměra (5000 korun) starobního důchodu paní Mokré je nižší než procentní výměra vdovského důchodu (5500 korun).

Celkový důchod paní Mokré tedy bude 10 270 korun (2270 + 5500 + 2500). 

S kalkulačkou od Peníze.cz je ovšem výpočet vdovského či vdoveckého důchodu hračka

Výpočet vdovského důchodu

Další kalkulačky

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 10. 2012 13:53, Světlana

...nevím...v květnu mi zemřel nečekaně manžel, táta 10-ti letého kluka...ópravdu nevím, jak by sme žili, nebýt vdovského a sirotčího důchodu...notabene který jsme začali dostávat až někdy koncem srpna...nechápu, proč bych měla lítat po úřadech a doprošovala se nějakých dávek, když manžel za celý život odvedl spoustu peněz do důchodového a sociálního systému...a on sám si nevybral ani korunu...nikdy jsme nepobírali žádné dávky, tak mi přijde jen samozřejmé, že stát nám peníze, které manžel a táta do systému vrazil beze slova vrátí...

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 9. 2012 9:16, JML

Vůbec nechápu smysl vdovských, invalidních, výsluhových a sirotčích důchodů.

Výsluhové důchody pro policajty a vojáky mi přijdou zcela nemorální. Raději bych jim přidal na mzdě.

Sirotčí - u dětí, u kterých je to opravdu nutné, o které se nemohou postarat příbuzní - pomohou sociální dávky.

Vdovské - snad má každý životní pojištění, nebo si naspořil, ne?

Invalidní - platí výše, každý má mít životní pojištění. Výjimkou jsou lidé, kteří se s handicapem narodili, tam má invalidní důchod nebo sociální dávky smysl a souhlasím s tím.

Za ušetřené peníze lze mírně navýšit klasické starobní důchody.

-91
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Svatba, nebo život na psí knížku? Co se víc vyplatí?

30. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Svatba, nebo život na psí knížku? Co se víc vyplatí?

Život v manželství, nebo na psí knížku? Pojďme si propočítat, přepočítat a prověřit, jaké finanční výhody a úskalí cesta životem v jednom či druhém provedení skýtá.

Očima expertů: Evropa vymýšlí nesmysly. Zdražili/y ženám pojištění

29. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Evropa vymýšlí nesmysly. Zdražili/y ženám pojištění

Ženy budou ve jménu rovnoprávnosti platit vyšší pojištění, než by bylo třeba. Co si o rozhodnutí Evropského soudního dvora myslí Markéta Šichtařová, Tomáš Prouza, Lukáš Kovanda a další... celý článek

Umřít? Při dnešních cenách? Kolik stojí poslední cesta

26. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Umřít? Při dnešních cenách? Kolik stojí poslední cesta

Na poslední cestu se jednou vydáme každý. Někdo balí kufry dlouho dopředu, někdo nemá na lístek a cestuje na státní útraty. Tak jako tak platí, že i smrt dnes přijde draho.

Peníze, které vám dá stát: vdovský a vdovecký důchod

16. 6. 2011 | Ludmila Řezníčková | 45 komentářů

Peníze, které vám dá stát: vdovský a vdovecký důchod

Vdovský a vdovecký důchod jsou dávky důchodového pojištění určené k zabezpečení pozůstalých – vdov a vdovců. To ovšem neznamená, že na něj má automaticky nárok každá vdova či každý... celý článek

Je půjčka na svatbu investice do budoucnosti?

14. 4. 2011 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Je půjčka na svatbu investice do budoucnosti?

Přestože se v České republice rozvádí každé druhé manželství, pokládá více než polovina lidí půjčku na svatbu za investici do budoucnosti. Na svatbu vlastní nebo svých dětí by si půjčila... celý článek

Partners Financial Services