Děti přispějí na důchod rodičům? Zapomeňte na to

Děti přispějí na důchod rodičům? Zapomeňte na to
Děti nedostanou možnost přispívat rodičům ze svého povinného důchodového pojištění na vyšší penzi. Šlo přitom – alespoň podle průzkumů a ohlasů čtenářů – o zřejmě nejatraktivnější část chystané důchodové reformy.

Na možnosti takzvané asignace se v únoru minulého roku shodli ekonomičtí ministři koaličních stran, počítal s ní i původní návrh reformy z dílny ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09).

Převod části povinných odvodů dětí přímo rodičům měl být určitou odměnou pro ty, kteří – řečeno slovy místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska – při výchově potomků mysleli nejen na kvantitu, ale také na kvalitu.

„Rodiče, kteří vychovají několik vzdělaných a pracovitých dětí, nebudou muset tolik spořit na důstojný důchod. Investice do dobré výchovy potomků se jim totiž vrátí tím, že v seniorském věku dostanou peníze navíc přímo z odvodů jejich dětí. Kdo přivede na svět pět líných pobíračů sociálních dávek, nedostane nic navíc,“ vysvětloval před dvěma lety Kalousek v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Zavedení principu mezigenerační solidarity požadovaly později zejména Věci veřejné, prosadily jej do dodatku ke koaliční smlouvě.

Novinka se měla doplnit do už schválených zákonů upravujících důchodovou reformu. Nakonec k tomu však nedojde. Koalice se na tom dohodla ještě před rozpadem Věcí veřejných.

Důvod? Mělo to být výhodné pro děti i rodiče, jen ne pro státní kasu.

Jsme pro, ale...

Ve prospěch svých rodičů v důchodovém věku by každý pracující mohl odvést jedno procento ze svého povinného důchodového pojištění (tedy z hrubého příjmu), aniž by tím jakkoli omezil výši svého čistého příjmu, případně výši budoucí penze. TOP 09 dokonce původně počítala se dvěma procenty.

Spočítejte si, jak vysoký by mohl být váš důchod

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

„Kdo má hrubou mzdu například 25 tisíc korun měsíčně, ročně tedy 300 tisíc, může svým rodičům přispět částkou až tři tisíce korun ročně. O stejnou částku se mu pak v rámci ročního zúčtování daně zvýší sleva na dani,“ vysvětloval plánovaný princip mezigenerační dohody v minulém roce hlavní analytik společnosti AWD Tomáš Rampula.

Anketa

Přispívali byste ze svého důchodového pojištění rodičům?

O jmenované peníze by ale přišel státní rozpočet, konkrétně státní pilíř důchodového systému. V nejnovější vlně svých úsporných plánů to tedy nemohla vláda nechat bez povšimnutí a oproti původní shodě plán na zavedení mezigenerační solidarity zatím nechala ležet mezi nerealizovanými návrhy.

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba princip mezigenerační solidarity vládou neprošel, protože priority v důchodové reformě jsou nyní v zavedení takzvaného druhého pilíře (nové spoření na individuální účty), reformě třetího pilíře (dosavadní penzijní připojištění) a zavedení předdůchodů.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2012 11:51, Petr

Jo to by se nasim zlodejum hodilo! Odvadime dane cely zivot a nokonec nas maji zivit nase dobre vychovane deti??? Kdyz nase zvrhla vlada prestane krast tak zbude na vsechny - i na zvysene duchody! Nejsme v zadne financni krizi! Jedina krize o ktere vim je na uctu moralky nasi bezpaterni vlady!

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 4. 2012 11:19, Michal Kára

Naopak, tohle byla jediná část reformy, která mířila správným směrem. Problémem současného systému je, že děti posunul čistě do pozice velmi nákladného koníčka - z toho pak vyplývají současné demografické problémy a problémy důchodového systému jako takového. Jediným opravdovým řešením je odměňovat lidi z dodávání _přisvěvatelů_ do systému. Samozřejmě, 2% nic nevytrhne, nicméně krok správným směrem to je.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services