Vladimír Bezděk: Babyboom? Ani náhodou!

Vladimír Bezděk: Babyboom? Ani náhodou!
Některá média se radují, že Česká republika zažívá oproti přelomu tisíciletí výrazný „babyboom“. Sláva, někdo na naše důchody přece vydělá! Vladimír Bezděk vám však v následujícím videu ukáže, že důvodů k optimismu je málo. Demografická situace je ve skutečnosti spíš alarmující.

Předcházející videorozhovory s ekonomem Vladimírem Bezděkem, jejichž společným tématem jsou důchodové systémy, přinesly již řadu užitečných informací. Dozvěděli jsme se, jaké důchodové systémy vůbec existují, jaká jsou rizika zaměstnavatelských penzijních fondů, jak se dá hospodařit s přebytky, které mohou v důchodovém systému vzniknout, ukázali jsme si, jak se počítá penze, a taky jsme se dotkli demografie. Totiž toho, jakým tempem přibývá penzistů a jaké jsou prognózy do budoucna. Nyní se k tomuto tématu vrátíme a maličko je rozvineme.

Alarmující statistiky

Počet důchodců roste, obyvatel v produktivním věku naopak ubývá. Po roce 2050 bude v České republice více důchodců než lidí, kteří budou do důchodového systému aktivně přispívat. Porodnost je velmi slabá a státní podpora rodin nedostatečná. To jsou holá fakta, která způsobují mnoha odborníkům hluboké vrásky na čele. Český důchodový systém se totiž blíží do pořádné šlamastiky.

Jedním z důvodů, proč dochází ke stárnutí populace, je pokles porodnosti pod hranici prosté reprodukce. Ta je na pomezí 2,1 dítěte na jednu ženu. Nově narozené děti tak v podstatě jen nahrazují své rodiče v čase. Česká republika je ve srovnání s ostatními zeměmi od konce 90. let minulého století v této statistice velmi nízko. Když se navíc podíváme na údaje za posledních 230 let, zjistíme, že dnešní porodnost je historicky nejslabší za celé toto období. O babyboomu, který by měl zachránit důchodový systém v ČR, tedy rozhodně nemůže být řeč.

Úmrtnost, porodnost: posledních 235 let

Zdroj: ČSÚ; další data o dlouhodobém demografickém vývoji hledejte na webu Českého statistického úřadu

Předchozí díly videorozhovoru

Proč až teď? Bližší volby než reforma

Lukáš Kovanda

Stárnutí populace představuje při stávajícím důchodovém systému vážnou hrozbu pro stát a jeho hospodaření. Však se také politikové snaží reformu penzí prosadit co nejrychleji. Neměli jsme ji ale vlastně mít dávno za sebou? Zajímavý pohled nabízí Lukáš Kovanda, ekonom a ředitel nadace Prague Twenty: „Už v roce 1995 měli čeští demografové na parlamentní půdě přednášku na téma nevyhnutelného stárnutí populace a důsledků, jež to bude mít. Politici o tom vědí velmi dlouho. Na druhou stranu, kolik z těch, kteří tehdy té přednášce naslouchali, je dnes stále ve významných funkcích? To ilustruje, že životnost průměrného politika je krátká, a proto je krátký i jeho výhled. Když už tedy politici nějaké problémy řeší, pak ty krátkodobé, které jsou na stole během jednoho či dvou funkčních období.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2011 9:24, Pavel

Podpora rodin? A to jako prosím jaká? Dnes mít dítě znamená dobrovolně se odsoudit k doživotní chudobě. A více dětí to je už na provaz. A tonemyslím na nějaký hogo-fogo život, ale obyčejný, kdy člověk musí zabezpečit jídlo, bydlení, školu, lékaře a tak podobně. Stát by chtěl daňové poplatníky, ale nic pro to nedělá. Naopak snahu množit se dost tvrdě trestá (tedy u majority). A co třeba společné zdanění manželů, větší daňové slevy na dítě, zvýšení daní pro bezdětné, mateřskou na úrovni předchozího platu po dobu tří let. Ač bezdětný a starý, tohle bych podpořil a klidně bych i platil větší daně třeba na nějakého prcka. Takhle mě Kalousek sebere poslední prachy na PAndury a ani neřekne děkuju. A zvýší daně, zdraží léky, knihy, jídlo, teplo a vůbec...che tu někdo děti? A vůbec, chce tu někdo vůbec lidi? Z denních zpráv mě jasně vychází že ne.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vladimír Bezděk: Deficit důchodového systému může být ve stovkách miliard

1. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Vladimír Bezděk: Deficit důchodového systému může být ve stovkách miliard

Dnešním dílem se přehoupneme do druhé poloviny série videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem. Tentokrát se budeme zabývat deficitem českého důchodového systému. Po roce 2055 by... celý článek

Vladimír Bezděk: Jak se budou od října vypočítávat důchody

25. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Vladimír Bezděk: Jak se budou od října vypočítávat důchody

Od října se budou starobní penze vypočítávat podle nových pravidel. Ta jsou stanovena takzvanou malou důchodovou reformou, která zajistí vyšší důchody těm, kteří platili vyšší sociální... celý článek

Prvý, druhý, třetí... Každý čtvrtý Čech je důchodce. Videorozhovor s Vladimírem Bezděkem

11. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Prvý, druhý, třetí... Každý čtvrtý Čech je důchodce. Videorozhovor s Vladimírem Bezděkem

Čtvrté pokračování videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem vás seznámí se současnou důchodovou situací v České republice. Důchodců výrazně přibývá, zatímco počet lidí, kteří do... celý článek

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

4. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Vladimír Bezděk: S přebytky důchodového systému se v ČR nehospodařilo dobře!

Ve třetím pokračování videorozhovorů s ekonomem Vladimírem Bezděkem, jejichž ústředním tématem jsou důchodové systémy, se budeme zabývat tím, jak se dají využít vytvořené přebytky.

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

Přinášíme sérii videorozhovorů s Vladimírem Bezděkem, ekonomem, členem NERVu, předním odborníkem na důchodové systémy. Stále se říká, že k penzijní reformě se nevede dostatečná veřejná... celý článek

Partners Financial Services