Penzijní reforma: vrátí Bezděk politiky zpět do reality?

Penzijní reforma: vrátí Bezděk politiky zpět do reality?
Po nedávné prezentaci dalších výsledků vládního týmu pro penzijní reformu se začíná ukazovat, o kterých návrzích má smysl jednat dále a o kterých už nejspíš ne. Zároveň se vkrádá nepříjemná otázka: budou moci výstupy vládního týmu sehrát významnější roli při politickém rozhodování o reformě?

Pokud jde o český důchodový systém, všem začínají být jasné dvě věci: zcela určitě se bude postupně zvyšovat hranice věku pro odchod do penze a zároveň budou klesat důchody. Další průběžné výsledky pracovní skupiny pro přípravu podkladů pro rozhodnutí o důchodové reformě (tak zní její oficiální název) ovšem přinesly mnohem více informací.

Měl by jít někdo z kola ven?

V tuto chvíli se zdá, že nejméně "reálné" varianty jsou tři: KSČM, ČSSD a US-DEU.
Realizace komunistického návrhu, tedy parametrických změn, by sice znamenala relativně vysoký náhradový poměr (viz náš Slovník důchodových pojmů) v celém projektovaném období (do roku 2100). Ten by se pohyboval v rozpětí 38 - 41 %. Ovšem cena by byla příliš vysoká: dluh systému by na konci období dosáhl 130 % HDP. (Podrobnější informace o výsledcích jednotlivých variant najdete v druhém dnešním článku Důchody snad budou i za 100 let).

Ani sociální demokraté nejspíš z resumé Bezděkova týmu nadšeni nejsou. Potvrdily se totiž předpovědi některých odborníků, podle nichž je systém ČSSD navrhovaných virtuálních účtu (NDC - notionaly defined contribution) na rozdíl od Švédska pro Českou republiku nevhodný.
Systém by sice byl v poměrně výrazném přebytku, který by měl díky ukládání části pojistného do rezervního fondu dosáhnout až 140 % HDP v závěru století. Jenomže náhradový poměr by v průběhu příštích 100 let trvale klesal až na přibližně polovinu výchozí, tedy současné hodnoty. K významnému poklesu by zřejmě došlo také u invalidních důchodů, neboť i ty by byly postupně "přepnuty" na konstrukci NDC. To by mohlo v konečném důsledku znamenat nemalé sociální riziko. Jediná skupina obyvatel, která by přechodem na systém NDC podle představ našich sociálních demokratů získala, jsou paradoxně lidé s výrazně nadprůměrnými příjmy.

Politické strany a penzijní reforma

Chcete vědět, jak hlavní politické strany hodlají reformovat tuzemský penzijní systém a jak jejich plány zhodnotili námi oslovení analytici? Přečtěte si to na stránce reforma.penize.cz.

Co by přinesl kombinovaný systém Unie svobody? Náhradový poměr lidí, kteří by zvolili možnost dobrovolného přesměrování části odváděného pojistného do spořícího pilíře, by byl relativně vysoký. Po většinu století by se pohyboval nad 40 %. Problémem ovšem je, že tito lidé by k přesměrovaným 3 % museli přidat dalších 6 % ze svého. Jejich celková pojistná sazba by tedy vzrostla na 34 %. Vladimír Bezděk v rozhovoru pro Peníze.CZ přitom vyjádřil určité pochyby jednak o tom, zda by lidé peníze takto použít mohli a také zda by to vůbec udělat chtěli. Na semináři, kde pracovní skupina oznamovala výsledky, pak zazněl její expertní názor k této věci (ne tedy statisticky zjištěný údaj). Podle něj by přibližně 40 % lidí nebylo schopno oněch 6 % k pojistné sazbě přidat.
Lidem, kteří by možnost částečného vystoupení ze systému nevyužili, by náhradový poměr klesl až na 25 %. Bezděkův tým v této souvislosti upozorňuje na riziko chudoby, které by mohlo hrozit významné části obyvatel.

Návrhy ODS a KDU-ČSL vypadají lépe

Něco podobného by mohlo nastat také při realizaci důchodové reformy podle ODS. Ta totiž předpokládá zavedení takzvaného rovného důchodu pro všechny, jeho výše by byla pouze 20 %. Jenže ODS zároveň plánuje výrazné snížení odvodů na pojistném, které by z dnešních 28 % kleslo až na 20,5 %. S ušetřenými penězi by lidé mohli naložit podle svého. Měli bychom si ale odpovědět na důležitou otázku: co se stane s lidmi, kteří tyto peníze jednoduše "prošustrují"? Nebo jsme všichni zodpovědní?

Varianta KDU-ČSL, stejně jako US-DEU, nabízí možnost částečného dobrovolného vyvázání. Lidé, kteří by této možnosti využili, by měli náhradový poměr ve výši 33,5 %. Výraznější pokles by postihl ty, kteří by zůstali v průběžném systému. Jejich náhradový poměr by dosáhl pouze 26,5 %. Podle předpokladu týmu pro důchodovou reformu se přitom ze státního systému dlouhodobě vyváže 50 % mužů a 10 % žen.

U obou naposled zmíněných variant, tedy ODS a KDU-ČSL, jsou zřejmé tři důležité nedostatky. Za prvé tyto návrhy diskriminují lidi nad 50 let. Lidovci by těmto lidem dobrovolné vyvázání neumožnili. ODS by je nechala zvolit si rovný důchod, museli by zůstat v původním průběžném systému.
Za druhé, obě varianty také generují poměrně vysoké deficity, v případě ODS 35 % HDP, lidovecká varianta pak dokonce 60 % HDP.
A třetí problém, který ani jedna z těchto variant neřeší, jsou invalidní důchody.

Který návrh je nejlepší?

Co bude dál? Členové expertního týmu budou diskutovat o výstupech s představiteli politických stran a čekat, zda někteří nebudou chtít "pod tíhou" výsledků pozměnit vstupní parametry. Co je vlastně z výsledků pracovní skupiny možné vyvodit? Závěry budou pochopitelně dělat politici. Jak budou postupovat, na základě čeho se budou rozhodovat? Kateřina Havlíčková z Institutu analytických studií si myslí, že je nezbytné spočítat efektivitu každého reformního návrhu. Za tímto účelem by měly být základní parametry každé varianty nastaveny stejně, aby bylo možné jednotlivé návrhy mezi sebou porovnat.
Šéf vládního týmu Vladimír Bezděk s tím nesouhlasí. Podle něj neplatí, že jeden systém bude vždy ve všem lepší a nelze se rozhodovat podle jediného kritéria. Na důchodový systém je prý nutné se vždy dívat naopak multikriteriálně. Jinak nastavená kritéria umožňují politickým stranám klást důraz na odlišné věci, říká Bezděk, a je to jejich legitimní volba. Podle šéfa vládního týmu je to podobné jako v případě daní. Tam také nelze říct, zda jsou lepší vyšší nebo nižší daně, na tuto věc existuje mnoho odlišných pohledů.
To ovšem po mnoha zkušenostech s našimi politickými představiteli, kteří jen málokdy dávají před stranickým přístupem přednost tomu státnickému, příliš optimismu nevyvolává. Co s tím? "Naše závěrečná zpráva bude obsahovat určitá doporučení, určité návrhy kroků, které by Česká republika měla udělat," slibuje Bezděk.

Informace o výsledcích jednotlivých variant najdete v článku Důchody snad budou i za 100 let.

Podrobnou zprávu včetně dalších infornací najdete na stránkách www.reformaduchodu.cz.

Odvedla podle vás zatím expertní skupina dobrou práci? Návrhu které politické strany byste dali přednost vy? Co očekáváte od reformy penzí?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-117
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2005 11:57, KarelM

Obavam se, ze premyslite pouze malo kroku dopredu. :) Jedna vec je, jstli se mi nejaky navrh libi nebo ne, druha vec je jeho realizovatelnost. Napriklad navrh ODS by se mi celkem libil - posiluje odpovednost jedince, snizuje odpovednost statu. Nicmene je tady jeden problem. Pokud bude v budoucnu nezodpovednych jedencu, kterym "staci duchod jen na chleba a rum", dostatecny pocet, budou mit dostatecnou silu zmenit pravidla hry. Co vam pak bude platne, ze jste cely zivot investoval do sve budoucnosti, kdyz budouci vetsina nezodpovednych vam vase uspory proste sebere? To je problem. Myslite si, ze je problem "demokraticky" si odhlasovat, ze penzijni fondy se znarodni? Tak to muze jednoduse dopadnout s kazdou investici. Staci se trochu ohlednout do historie.

Jinak preji hezky den z klidne stari ;-)

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 4. 2005 16:03, Jarmila

To by se ale s vybranými penězi nesmělo kouzlit. Nezapomeňte, že penzijní účet byl v přebytku dobře 40 let. Rozumně hospodařící stát přebytky investoval do infrastruktury a přirozených monopolů (vodárenská a elektrárenská soustava) apod. My jsme tu všechno zprivatizovali, především do rukou zahraničních vlastníků. Jaký myslíte že mají zájem? Blaho českého národa? Ha, ha, ha! Doma mají také voliče, takže veškeré, ale opravdu veškeré zisky odplývají z této kotliny a obrozenci se obracejí v hrobech, protože oni bojovali za národ samostatný nejenom ve sféře duchovní, ale především ve sféře ekonomické, což nám kdysi v hodinách dějepisu poněkud uniklo. Teď už nám tu kromě Pražského hradu nepatří téměř nic. Polistopadové vlády nasazují genocidní politiku. Za pár let bude tedy možné ještě vyměnit zdejší obyvatelstvo za jiné, pracovitější a nekecající na internetu jakési bludy o demokracii, pravdě, lásce a svobodě.
Vážený, jakýpak důchod? Budeme pracovat hezky až do smrti!

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchody snad budou i za 100 let. Ale jaké?

20. 4. 2005 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Důchody snad budou i za 100 let. Ale jaké?

První výsledky pracovní skupiny pro přípravu podkladů pro rozhodnutí o důchodové reformě ČR jsou k mání. Přinášíme přehled toho nejdůležitějšího, co nám podle propočtů nabízejí parlamentní... celý článek

Penzijní připojištění: záludné a podivně novelizované

19. 4. 2005 | Petr Šafránek | 5 komentářů

Penzijní připojištění: záludné a podivně novelizované

Penzijní připojištění je oblíbený produkt, i ten má ale své záludnosti. Víte, že fond teoreticky může svými výdaji zcela vynulovat výnos portfolia? Že účastníci se stejným stavem účtu... celý článek

Jak funguje investiční životní pojištění I.

18. 4. 2005 | Martin Podávka

Jak funguje investiční životní pojištění I.

Některé odhady říkají, že investičnímu pojištění rozumí maximálně pětina prodejců. Většina klientů prý ani netuší, jaký produkt si vlastně sjednali a co nabízí trh. Připravili jsme... celý článek

Vyplatí se vám pravidelné investování?

12. 4. 2005 | Lev Dvorok | 1 komentář

Vyplatí se vám pravidelné investování?

Nemáte velký vlastní kapitál, přesto byste chtěli investovat? Můžete vyzkoušet pravidelné ukládání menších částek. Podívejte se, jak taková pravidelná investice vypadá a kolik vám vynese.... celý článek

Český systém penzijního připojištění je divný II.

30. 3. 2005 | Martin Zika

Český systém penzijního připojištění je divný II.

Co si Vladimír Bezděk myslí o garancích výnosu, které obsahují některé penzijní systémy ve světě? Co je podle něj "shnilého" v tuzemském systému penzijního připojištění? A proč mají... celý článek

Partners Financial Services