Na ošetřovné dosáhne víc lidí. Pravidla se zmírní

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 3. 8. 2021 | 4 komentáře
Podmínka společné domácnosti s největší pravděpodobností skončí. Pomůže to při krátkodobé péči o nemocného nebo zraněného člena širší rodiny.
Na ošetřovné dosáhne víc lidí. Pravidla se zmírní

Zdroj: Shutterstock

Nárok na ošetřovné bude mít od roku 2022 také člen rodiny, který s ošetřovaným člověkem nebydlí ve společné domácnosti. Počítá s tím novela, kterou v minulém týdnu schválili vládní i opoziční poslanci. Teď ji projednají senátoři, komplikace se nečekají.

Podle dosavadních pravidel může o ošetřovné může žádat jenom ten, kdo bydlí ve společné domácnosti. Výjimka platí pro rodiče dětí mladších 10 let: ti na něj dosáhnou i v případě, že bydlí jinde než dítě – typicky po rozvodu nebo rozchodu.

V čem takové zmírnění pravidel pomůže? Třeba když se jako rodič potřebujete starat o nemocné nebo zraněné dítě starší 10 let, ale nebydlíte spolu. Nebo když je výhodnější, aby se o dítě místo zaměstnání starali babička nebo děda. Nebo když potřebujete pečovat o vašeho sourozence, který žije sám. A hlavně: když se musíte krátkodobě ošetřovat staršího člena rodiny – vašeho rodiče nebo rodiče vašeho manžela.

Novela tedy výrazně rozšíří okruh lidí, kvůli nimž můžete o ošetřovné žádat. Bez ohledu na jejich bydliště a věk půjde o nemocné nebo zraněné:

  • příbuzné v linii přímé, tedy přímé předky nebo potomky: rodiče, prarodiče, děti, vnoučata a další,
  • sourozence, a to jak „plnorodého“ (s oběma shodnými rodiči), tak „polorodého“ (s jedním shodným rodičem),
  • manžela či manželku, registrovaného partnera či registrovanou partnerku,
  • rodiče manžela (manželky) či registrovaného partnera (registrované partnerky).

Řeč je o standardním ošetřovném, které můžou čerpat jenom zaměstnanci. Od letošního července se jeho pravidla vrátila k běžnému stavu: Trvá maximálně devět kalendářních dnů, u samoživitelů až šestnáct.  Dostáváte při něm 60 procent vyměřovacího základu, což je zjednodušeně řečeno hrubá mzda (čím víc člověk vydělával, tím víc se mu základ krátí takzvanými redukčními hranicemi). Při ošetřování se můžete vystřídat s někým dalším, ale jenom jednou.

Během koronavirové epidemie platila vylepšení – takzvané krizové ošetřovné. Na děti do 10 let jste ho mohli čerpat po celou dobu zavřené školy nebo karantény. Částka se zvýšila z 60 % na 70 % základu, minimem bylo 400 korun za den. A mohli ho využít i příbuzní dítěte mimo společnou domácnost. Na obdobu ošetřovného výjimečně dosáhli i podnikatelé. Ani jedna z těchto výjimek už neplatí – využít je šlo nejpozději do konce školního roku.

Od roku 2022 získají členové širší rodiny mimo domácnost nárok nejenom na ošetřovné, ale i na související volno v práci. Také u nich půjde o klasický „paragraf“ neboli OČR (ošetřování člena rodiny). Doteď si – při péči mimo společnou domácnost – museli brát dovolenou nebo neplacené volno, přičemž zaměstnavatel jim nemusel vždycky vyhovět.

Na ošetřovné dál dosáhne jenom zaměstnanec – jde o dávku z jeho nemocenského pojištění, která mu má aspoň částečně nahradit mzdu. Nedostane ho třeba nepracující důchodce nebo nezaměstnaný sourozenec. A bohužel ani podnikatel, přestože si dobrovolně platí nemocenské pojištění.

Nemění se ani další podmínky. Když pomineme mírnější pravidla pro děti mladší 10 let, tak musí jít o ošetřování člověka, „jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou“, případně ženy, jestliže „její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou osobou“.

Autoři novely předpokládají, že rozšíření nároku zvýší počet čerpání ošetřovného o zhruba 120 tisíc ročně, hlavně kvůli ošetřování lidí ve vyšším věku. Státní rozpočet by to mělo stát skoro miliardu ročně navíc oproti současným výdajům – vedle samotných dávek se počítá i s tím, že takoví zaměstnanci zaplatí méně na daních a pojistném.

Proč se pravidla vlastně zmírní? Poslanci v čele s Alenou Gajdůškovou (ČSSD) argumentují společenskými změnami v posledních desetiletích. Dospělé děti žijí čím dál častěji odděleně od svých rodičů – a to nejenom v jiném domě, ale mnohdy i v jiném městě. Zároveň se prodlužuje délka života a zlepšuje zdravotní péče, takže stoupá potřeba starat se o stárnoucí rodiče.

Novela vylepšuje také podmínky pro dlouhodobé ošetřovné, které může trvat až tři měsíce (a mají na něj nárok i podnikatelé s nemocenským pojištěním). Od roku 2022 se zkrátí podmínka hospitalizace ze sedmi na čtyři dny, u nevyléčitelně nemocných se úplně zruší. Na žádost o přiznání dávky dostanou zájemci delší dobu než doteď. Podrobnosti jsme přinesli v samostatném článku.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services