Důchod: Stará kaskadérská kolena

Život je pohodlný jako nikdy. Díky elektronickým udělátkům nemusíme umět hledat v jízdním řádu, ba ani pozdravit prodavačku. A s výdobytky sociálního systému ztrácíme schopnost se o sebe postarat. I když nám vlastní smysly říkají, že nikdo jiný to nejspíš neudělá.
Důchod: Stará kaskadérská kolena

Něco takového se nevídá často ani v Praze, jejíž řidiči jsou jinak proslavení odvahou, se kterou se pouštějí do kousků, na které si vesničan netroufne. Od projíždění křižovatek na poslední chvíli až po ležérní parkování na místě pro dvě auta. Nyní je pořádně zahanbil kaskadér-amatér z Itálie, který vjel v Praze na Nuselské schody. Sjezd si sice po pár drncnutích rozmyslel, ale i tak borec zaslouží uznalé pokývání hlavou.

KDO SROVNÁVÁ, TEN JEDE. LEVNĚJI

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Příliš mnoho důvěry

Tedy… zasloužil by, kdyby se dalo říct, že věděl, do čeho se pouští. Nevěděl. Asi bychom o něm neřekli, že je frajer, kdyby se do svého kousku pouštěl totálně našrot, s většinou obvodů v hlavě mimo provoz. Tenhle chlapík sice neměl ani promile, ale obvody si dobrovolně taky odpojil. Věřil totiž víc navigaci, která mu říkala, že po schodech to půjde, než vlastním smyslům a vlastnímu úsudku.

Takových případů, kdy navigace někoho dostane tam, odkud se potom nedokáže dostat, prý nebývá v Praze příliš, jeden kousek do roka. Většinou jde o autobusy, které se vsoukají někam, kde se potom neotočí. Že je číslo tak malé, může mít tři příčiny:

  • navigace jsou dneska fakticky na úrovní,
  • lidi na ně slepě nespoléhají,
  • míst, kam se nacpete tak, že byste se z nich nedostali ven, není zas až tak moc. Pokud neřídíte autobus.

Největší podíl bych připsal třetí odrážce.

Před pár lety vzbudil jistý rozruch příběh madame Moreauové z Bruselu. Vyjela si na výlet za kamarádkou, měla to být cesta tak na dvě hodinky, sto padesát kilometrů. Za dva dny si dáma v Chorvatsku přiznala, že do své gépéesky vložila asi příliš důvěry. (A možná také špatné údaje?) Ujela patnáct set kilometrů.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

L. Josková, P. Pravda: Zákon o obchodních korporacích s komentářem

Plné znění zákona s úvodním komentářem, jehož cílem je usnadnit podnikatelům orientaci v řadě převratných změn a pomoci vypořádat se s nimi.

Kolektiv autorů: Nová společnost s ručením omezeným. Právo – účetnictví – daně

Seznamte se s „novou“ s.r.o.! Součástí jsou i možné formulace společenské smlouvy, příklady z oblasti účetnictví a daní a rovněž vzorová zakladatelská listina.

Mokře chodit v suše

Ta rychlost, s jakou jsme se vzdali odpovědnosti za výsledek své cesty, je úchvatná. A děsivá. I člověk, který zanedbává science fiction, si při hře na kdyby jistě dokáže představit pár výjevů, co by bylo, kdyby najednou systém satelitní navigace přestal fungovat: Lidé mžourají odvyklýma očima přes přední sklo na ukazatele a směrovky, po dlouhé době je čtou poctivě. Jeden v otřískané káře, která už je možná kvůli emisním limitům na silnici ilegálně, najde v přihrádce zapomenutý autoatlas a řeší dilema, jestli má turisty od moře domů odvést v čele kolony, nebo radši tu ohmataninu střelit za pořádný balík… Nakonec se rozhodne pro první variantu, protože vidí, že nikdo z turistů už v mapě nedokáže číst. A navíc v jednom voze mají fešnou dcerku, kvůli které se vyplatí dělat hodinu a půl na plátně šaška, než přijde happyend.

Těch situací, kdy se víc a víc spoléháme na technologická udělátka, je nespočítaně. Minulý týden vrcholilo čekání na déšť. Kluci porovnávali v telefonech aplikace s předpověďmi počasí. A pak jsme stáli na dvoře, střídavě koukali na displeje a na oblohu a nemohli pochopit, jak je možné, že jsme pořád tak dokonale suší a hlína vyprahlá, když podle telefonu stojíme už notnou chvíli v pořádném lijáku.

Kdo je rádce a kdo vládce

Virtuální déšť ovšem neosvěží. Na tolik jsme ještě vlastní smysly neodpojili, abychom víc dali na to, co nám říká automat. Přitom by byla chyba šmahem všechny tyhle aplikace vyhodit i s meteorology do koše. Kdo pamatuje předpovědi před dvacíti třicíti či více lety, musí uznat, že obor udělal neuvěřitelné pokroky a že ta práce může být dennodenně užitečná. Například zemědělcům. Jen nesmí nikdy odpojit vlastní úsudek…

Podobně by dneska byla blbost zahazovat navigaci, dokáže ušetřit spoustu času, spoustu kilometrů, dokáže dneska nahlásit výjimečnosti na trase, objížďky a bůhvíco ještě. Jen se nesmíte nechat tím hlasem ukolébat do klidu. Hlas vám sice říká, že po třech stech metrech máte odbočit vlevo, je to ale rádce, ne pán, radí, nerozkazuje, odpovědnost je vaše.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o dotacích na projekty proti suchu. A tvrdili jsme, že tyhle dotace jsou jistě fajn, ale mnohem důležitější by bylo začít se trochu rozumně chovat ke krajině. Jenže to by zemdělěství a spol. nesmělo být protkáno dotačními zájmy... Takže dotace ano, ale škrtat.

Knížku za obzvlášť pěkný komentář posíláme Radce, která ví, že za osm miliard se dá udělat spousta pěkných věcí.

Sjíždět schody v důchodu

Tohle všechno je člověk ochotný tak nějak přijmout. Ostatně i ten už zmíněný chronický zanedbávač žánru sci-fi má pod kůží zaryté základy příběhů o selhání technologií, na které člověk příliš spoléhal, případně dokonce o jejich vzpouře. Jenže pak je tu ještě spousta dalších věcí, kde jsme se vzdali odpovědnosti a jedeme si jen tak na autopilota. Žádná technologie v nich v zásadě roli nehraje, takže se hůř představuje jak selhání, tak i ono uvědomění si, kdo je pán a kdo je pomocník.

Asi nejtypičtějším příkladem letu na autopilota je důchodový systém. Spoléháme na to, že bezpečně dojedeme na místo určení a nekoukáme na výstražné značky, i když zdravý rozum říká, že tahle cesta možná nikam nevede.

Až zatáhneme ruční brzdu někde na schodech, možná se hasičů nedočkáme. A i kdyby, asi nebudeme takoví frajeři jako ten Ital, který si jen nechal zkontrolovat papíry, fouknul si, poděkoval a odfrčel kamsi do dáli.

Co si myslíte vy? Vzdáváme se příliš snadno odpovědnosti za řízení svých životů? Z pohodlnosti, ze strachu? Pokud ano, existuje obrana?


À propos: Ještě jedna historická maličkost k zamyšlení. „Mapa! K čemu ti dnešní změkčilci potřebujou mapu, jen jim to kazí úsudek. My se vždycky řídili podle hvězd a taky jsme došli.“ 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

20. 8. 2015 14:01 | Gabriel Pleska

Cheche, ze Vzpoury mozků znám dobře citovat a při psaní jsem na ni samozřejmě vzpomněl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 8. 2015 13:37 | HonzaV

Pěkně napsáno.
Ono vzdávat se odpovědnosti za sebe sama je strašně pohodlné, vždycky je příjemnější pak z neúspěchu obvinit někoho jiného než sebe. Dneska tomu napomáhá i reklama, která tlačí do závislostí: Všechno za vás zařídíme, budete jak v bavlnce. - Kudy z toho ven? "Vystupování z komfortní zóny" je spíš takový salónní trénink, musel by se kompletně změnit styl života a na to má málokdo z nás odvahu: tlak okolí a snaha o konformitu jsou silné brzdy.
Takže když už se nakousla ta scifi: pěkně je to ve Vzpouře mozků, co vycházela v Abíčku, lidi jsou prostě líní a vyměnili odolnost za pohodlí. Nakonec to dopadne nějakým průšvihem, ale nebojte se, zase se přizpůsobíme! Jen to bude trochu bolet. A možná to nedáme všichni.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 8. 2015 10:00 | Petr Síla

Výborná úvaha!

Jen podle těch hvězd se špatně řídí ve dne.
Ale jinak ne neznalost navigace dle hvězd a spoléhání se na přístroje doplatili už němečtí piloti za druhé světové války. Britové jejich přístroj rušili a bomby padaly převážně na pole.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 3 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Oblíbená témata

důchody, odpovědnost

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzijní reforma? Nečekejte na ni, postavte si vlastní penzijní systém

19. 6. 2014 | Pavel Kohout | 35 komentářů

Penzijní reforma? Nečekejte na ni, postavte si vlastní penzijní systém

Nespoléhejte se na vládu a první, druhý či třetí pilíř penzijního systému. Vláda vám spolehlivě zaručí jediné: v penzi budete třít bídu s nouzí.

Spotřebitel není dost opatrný. Někdy bych řekl, že je i líný

23. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Spotřebitel není dost opatrný. Někdy bych řekl, že je i líný

S právníkem Petrem Chmelíčkem jsme rozmlouvali nejen o spotřebitelském právu a o boji o bankovní poplatky, ale také o tom, jak jsou Češi ochotni domáhat se svých práv a peněz u soudu.... celý článek

Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD

5. 5. 2013 | Jiří Hovorka | 29 komentářů

Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD

Takzvaná souhrnná daňová kvóta by měla stoupnout ze současné úrovně kolem 34 procent až ke 40 procentům. Navrhuje to Martin Potůček, profesor Karlovy univerzity, vedoucí Centra pro... celý článek

Kam spořit na důchod (II. díl): Přehled slepic

27. 3. 2012 | Jan Traxler | 17 komentářů

Kam spořit na důchod (II. díl): Přehled slepic

Většina lidí pro dlouhodobé spoření volí produkty, v rámci kterých slouží kapitál jako půjčka s pevným úrokem ve výši maximálně 3–4 procenta. Produkty, kde slepice snáší malá vajíčka... celý článek

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

21. 3. 2012 | Jan Traxler | 18 komentářů

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

Současný penzijní systém je neudržitelný. Mladí lidé tudíž hledají, jak se na stáří zabezpečit vlastními prostředky. Jak na to? „Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka.“

Partners Financial Services