Milionu dávek hrozí zpoždění, úřad musí změnit systém

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 5. 1. 2014 | 11 komentářů
Zhruba milion takzvaných sociálních dávek může lidem přijít se zpožděním, někteří je naopak mohou dostat dvakrát. Na úřadech práce se opakuje situace ze začátku roku 2012, kdy zkolaboval systém na výplatu dávek a úředníci museli strávit v práci celkem desítky tisíc hodin přesčas.
Milionu dávek hrozí zpoždění, úřad musí změnit systém

Úřady se totiž musí narychlo vrátit ke starému počítačovému systému od společnosti OKsystem, který využívaly předtím, než tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek prosadil nového dodavatele.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže týden před Vánoci potvrdil své rozhodnutí z konce února a s okamžitou platností zakázal další používání systému od společnosti Fujitsu Technology Solutions, respektive Vítkovice IT Solutions. Miliardovou zakázku zadali Drábek se svým bývalým prvním náměstkem Vladimírem Šiškou bez řádného výběrového řízení.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, do jehož resortu úřady práce spadají, je rozhodnutím antimonopolního úřadu zaskočeno. Zjednodušeně řečeno: Čekalo sice, že úřad své únorové rozhodnutí potvrdí a nový systém „zakáže“, nový ministr František Koníček však chtěl uzavřít novou smlouvu prakticky se stejným dodavatelem (Vítkovice IT Solutions). A to přesto, že s novým systémem byly v praxi problémy ještě rok a půl poté, co Drábek se Šiškou prosadili jeho spuštění bez dostatečné přípravy.

Jak uvedl server Lidovky.cz, dosavadní dodavatel, společnost Fujitsu, teď nový systém jednoduše „vypnul“ a odmítl předat ministerstvu potřebná data. Krizový štáb úřadu nyní řeší, jak výplatu dávek zajistit. Firma se na konci roku obrátila ke Krajskému soudu v Brně a chce po něm, aby zákaz používání jejích systémů odložil.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Návrat do starého systému

Do nového systému od společnosti Fujitsu, spuštěného v lednu 2012, postupně přešla výplata podpory v nezaměstnanosti a řady takzvaných nepojistných dávek (dávky v hmotné nouzi, dávky pro zdravotně postižené či příspěvek na péči). Měsíčně jde o zhruba milion dávek.

Aktuální data o jejich příjemcích nyní musí úřady práce převést zpátky do starého systému od společnosti OKsystem. Ten byl podle úředníků spolehlivější a uměl mnohem víc věcí než nový systém. Když se on-line deník Aktuálně.cz ptal v polovině loňského roku zhruba desítky vedoucích pracovníků úřadů práce v různých regionech, všichni doporučovali jako nejlepší řešení právě návrat ke starému systému.

Návrat ke starému systému sice přinese další přesčasové hodiny pro úředníky, hrozbu zpoždění nebo naopak duplicity dávek, nicméně bude relativně jednodušší díky tomu, že jej úřady po lednu 2012 zcela neopustily. OKsystem totiž i nadále zajišťoval výplatu dalších dávek, zejména rodičovského příspěvku, přídavku na dítě, příspěvku na bydlení a dávek pěstounské péče, v omezené míře byl používán i pro ostatní dávky přiznané do konce roku 2011.

„U některých nepojistných dávek zpoždění výplaty nehrozí (státní sociální podpora, pěstounské dávky), u některých dávek je riziko zpoždění malé, u jiných dávek je situace komplikovanější. Ve všech případech ve spolupráci se zaměstnanci úřadů práce uděláme maximum pro to, aby problémy spojené se zprovozňováním našich systémů byly vyřešeny rychle,“ řekl on-line deníku Aktuálně.cz Martin Procházka, generální ředitel OKsystem.

Nové žádosti se od 2. ledna zadávají už jen do aplikací OKsystem, ani tam by tedy zpoždění hrozit nemělo, stejně jako u jednorázových dávek. Situace se vůbec netýká důchodů či nemocenských dávek včetně peněžité podpory v mateřství, jejichž výplatu zajišťuje Česká správa sociálního zabezpečení.

Podle Procházky bude důležité, jak zodpovědně se ke spolupráci postaví společnost Fujitsu a její subdodavatelé – tedy zejména Vítkovice IT Solutions.

„Ukončili jsme všechny aktivity spojené s aplikacemi pro výplatu sociálních dávek a všechny kompetence jsme museli prakticky okamžitě a v plném rozsahu přenechat staronovému dodavateli, tedy společnosti OKsystem. Za jeho další kroky nemůžeme nést žádnou odpovědnost,“ zdůrazňuje však generální ředitel Vítkovice IT Solutions Vladimír Měkota.

 „Úřad práce ČR přijal veškerá možná opatření, aby byl schopen vyplácet všechny nepojistné sociální dávky i dávky z oblasti zaměstnanosti v nových podmínkách. I přes mimořádně náročný přechod na jiné dávkové systémy dělají jak zaměstnanci úřadu, tak i společnost OKsystem maximum pro to, aby klienti dostali peníze v řádném termínu,“ říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Připouští, že změna způsobu výplaty a zpracování dávek v tak krátké době je velmi komplikovaná z hlediska technického i organizačního. „Během několika málo dní se musí všichni zaměstnanci přeškolit na úplně jiný informační systém,“ upřesňuje Bílková.

Celý článek si přečtete na Akutálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2014 18:27, Milan

Ty problémy , které nastaly s vyplácením , by teď všem dotčeným lidem měl ze svého Drábek , ten jeho kumpán , se kterým to tak dobře zařídil a v neposlední řadě i pan exministr z Rusnokovy vlády , když věděl , že systém není prakticky od začátku funkční . A pokud by těm dvěma zlodějům něco zůstalo tak by to měli vrátit do státní pokladny . Jenom kvůli takovým šmejdům je prázdná .

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 1. 2014 7:39, lumpino

jen další úsměvná taškařice v tutom státě medem a korupcí oplývajícím a copak dr ábek asi stále vysmátej....

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sociální dávky v ohrožení? Systém na jejich výplatu se bude zase měnit

23. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Sociální dávky v ohrožení? Systém na jejich výplatu se bude zase měnit

Ministryně práce a sociálních věcí oznámila, že má strategii: vypíše tendr na nový systém výplaty dávek. Za jeden a půl miliardy. Měli jsme v redakci děsnou radost. Teda nejdřív. Pak... celý článek

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

4. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

V červenci Peníze.cz přinesly rozsáhlý dvojdílný rozhovor s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí Vladimírem Šiškou. Tehdy nikdo netušil, že je to jeden z posledních velkých... celý článek

Jak na sociální dávky: několik tipů

13. 8. 2012 | Barbora Buřínská | 17 komentářů

Jak na sociální dávky: několik tipů

Sociální systém v Česku není ani jasný, ani přehledný. Rozhodli jste se žádat o některou z dávek státní sociální podpory? Máme pro vás několik tipů.

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

9. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 60 komentářů

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

Politici nedají jinak. Vytrvale předvádějí psí kusy. A tak naše politická střelnice pokračuje. Minulý týden byl na odstřel ministr školství Josef Dobeš. Dnes je na mušce jeho vládní... celý článek

Partners Financial Services