Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na zakoupení, opravu a zvláštní úpravu motorového vozidla

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na zakoupení, opravu a zvláštní úpravu motorového vozidla
Osoby se zdravotním postižením mohou využít ke zvýšení své mobility příspěvek na zakoupení, opravu a na zvláštní úpravu motorového vozidla. Přečtěte si, jak je třeba postupovat?

Někteří zdravotně postižení mohou využít příspěvek státuna zakoupení, opravu a zvláštní úpravu motorového vozidla. Získání této dávky má ovšem určitá pravidla.

Kde se dávka vyřizuje

o dávkách rozhodují na sociálních odborech městských úřadů s rozšířenou působností (tj. nástupci bývalých okresních úřadů tzv. obce III. typu).

Potřebné tiskopisy

potřebné tiskopisy lze obdržet přímo na těchto úřadech.

Podmínky nároku na dávku

Příspěvek na zakoupení a opravu motorového vozidlase poskytuje:

  • osobám s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí – blíže je specifikuje příloha č. 5 písm. a) až g) vyhlášky č. 182/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, které motorové vozidlo používají pro svou dopravu,
  • rodičům nezaopatřených dětí starších 3 let, které mají těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí (viz. předchozí bod), nebo jsou úplně, případně prakticky nevidomé nebo mentálně postižené. Podmínkou je, že rodič bude motorové vozidlo používat pro dopravu tohoto dítěte. Pokud je dítě umístěno v ústavu, jsou podmínkou k tomu, aby rodič získal uvedený příspěvek, pravidelné návštěvy dítěte. Příspěvek může být poskytnut jen jednomu z rodičů.

Příspěvek na zvláštní úpravu motorového vozidla se poskytuje pouze dospělým a podmínkou je, že jej žadatel sám řídí a pro své trvalé zdravotní postižení tuto úpravu vozidla nezbytně potřebuje.

Příspěvek na zakoupení a opravu motorového vozidla se poskytuje na období pěti let. Jednou v období deseti let lze výjimečně poskytnout příspěvek na zakoupení motorového vozidla před uplynutím této lhůty, dojde-li k poškození, zničení nebo odcizení auta, na které byl příspěvek poskytnut a žadatel toto poškození nezavinil.

Pokud dojde k odcizení vozidla, je podmínkou k získání příspěvku, že bylo ukradené motorové vozidlo pojištěno proti riziku odcizení.

Podmínkou pro poskytnutí příspěvkuje také písemný závazek, že žadatel poskytnutý příspěvek (nebo jeho část) vrátí, pokud:

  • motorové vozidlo ve lhůtě do 5 let přestane vlastnit,
  • motorové vozidlo přestane být ve lhůtě do 5 let používáno k jeho přepravě,
  • do 2 měsíců od zakoupení motorového vozidla nepřestane být vlastníkem původního motorového vozidla,
  • do 6 měsíců od vyplacení nepoužije příspěvek k zakoupení nebo opravě motorového vozidla.

Pokud občan do pěti let od vyplacení příspěvku zemře, nebo dítě přestane patřit mezi nezaopatřené, příspěvek na zakoupení a opravu motorového vozidla se nevymáhá zpět.

Výše dávky

Výše příspěvku na zakoupení motorového vozidla činí maximálně 100.000 Kč.

Výše příspěvku na opravu motorového vozidla činí maximálně 60.000 Kč.

Příspěvek na zvláštní úpravu motorového vozidla se poskytuje v plné výši této úpravy.

Při stanovení konkrétní výše dávky se přihlíží k majetkovým poměrům žadatele a jemu blízkých osob, které s ním žijí ve společné domácnosti.

Současně platí, že součet příspěvků na zakoupení motorového vozidlaa příspěvků na opravu a zvláštní úpravu motorového vozidla nesmí v období deseti let dohromady přesáhnout částku 200 000 korun.

Jak dlouho lze dávku pobírat

Dávka je poskytována jednorázově.

Některá úskalí spojená s dávkou

Některé situace, které mohou v praxi nastat, mohou být považovány za nejasné, proto je pro názornost uvádíme:

  • Mám starou matku, která velmi špatně chodí, je proto pro ni obtížné se kamkoliv dopravit. Já auto nevlastním, myslíte, že bych mohla požádat o příspěvek a auto „napsat“ na matku?
    Takto nelze posoudit, zda bude mít matka na příspěvek nárok. Obraťte se na sociální odbor městského úřadu s rozšířenou působností, podle trvalého bydliště matky, zde vám poskytnou podrobnější informace a předají potřebné tiskopisy, které bude muset matka vyplnit. V rámci řízení o dávce posudkoví lékaři posoudí zdravotní stav matky, zda odpovídá zdravotním kritériím pro přiznání příspěvku. Matka pak bude o výsledku řízení vyrozuměna rozhodnutím, proti kterému se je možné odvolat, pokud by s ním nesouhlasila.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2011 10:20, Streckerová Zdenka

Dobrý den. Mám syna kterému je 7.let. Má středně těžkou mentální retardaci a vlastní průkaz ZTP/P. Denně ho dopravuji do školy a zpět která je vzdálená od našeho bydliště 25 km. Musela jsem si vzít auto na leasing. Mám nárok na příspěvek na motorové vozidlo? Děkuji Streckerová

+30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na úpravu bezbariérového bytu

30. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 11 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na úpravu bezbariérového bytu

Osoby se zdravotním pojištěním mohou v případě potřeby čerpat příspěvek na úpravu bezbariérového bytu. Jak napovídá jeho název, je určen k úpravě bytu, v němž bydlí, na bezbariérový. celý článek

Peníze, které vám dá stát: Ošetřovné

23. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Ošetřovné

Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění, která je určena k zabezpečení osob, jež pečující o své nemocné děti, případně jiné blízké osoby.

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

16. 11. 2010 | Ludmila Řezníčková | 11 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je dávkou určenou ke kompenzaci snížení výdělku v případě převedení těhotné ženy na jinou práci.

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

26. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 44 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

K finančnímu zabezpečení po dobu porodu a mateřské dovolené je možné čerpat tzv. peněžitou pomoc v mateřství. Za určitých okolností se vztahuje i na muže. Přečtěte si, kdy a za jakých... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Nemocenské

19. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 15 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Nemocenské

Nemocenské je dávkou určenou pro finanční zabezpečení v případě nemoci či karantény. To ví nebo by měl vědět každý. Víte ale, kde a jak se tato dávka vyřizuje?

Partners Financial Services