Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete II

redakce Peníze.CZ | rubrika: Životní situace | 25. 7. 2003

Každý přijímací pohovor je jiný. Kromě standardních otázek na vás mohou čekat i nejrůznější překvapení. Na většinu otázek, jež budete muset zodpovědět, se ale můžete předem připravit a nachystat si vhodné a přesvědčivé odpovědi. Z reakcí našich čtenářů jsme sestavili seznam těch nejčastějších otázek, se kterými se při pohovoru s největší pravděpodobností setkáte. (2. díl)

Co víte o naší firmě?

Odpovědí na tuto otázku dokážete svou motivaci, neboť bez důkladné přípravy zkouškou neprojdete. Měli byste znát základní údaje, jako třeba počet zaměstnanců, sídlo a pobočky, obrat nebo oblasti, v nichž společnost podniká, portfolio výrobků, případně informace o konkurenci. Podstatné informace najdete většinou na firemních stránkách společnosti na internetu, případně v tisku. Cílem odpovědi je ukázat, že stojíte právě o toto místo, právě v této firmě.

Hledáte stálé místo nebo má být pro vás tato pozice pouze přestupní stanicí?

Za touto otázkou se skrývá obava, že kandidát využije dané místo pouze jako jistotu a bude si hledat něco lepšího. Vyjádřete tedy svůj zájem nalézt dlouhodobé uplatnění s dobrými podmínkami pro další rozvoj.

Pokud je ovšem volné místo nabízeno pouze jako práce na dobu určitou (ať už výpomoc nebo např. záskok za pracovnici na mateřské dovolené), chce se personalista ujistit, že je vám tato skutečnost známa a jste s ní srozuměni. Pak byste měli ve své odpovědi zmínit šanci získat praxi, kterou v této pozici vidíte.

V případě, že z inzerátu dané pozice ani z dosavadního rozhovoru není jasné, o jaké místo se jedná, pokuste se o diplomatickou odpověď ve smyslu toho, že sice hledáte stálé uplatnění, ovšem díky tomu, že se jedná o velmi zajímavou nabídku a atraktivního zaměstnavatele, jste ochotni akceptovat i pracovní smlouvu na dobu určitou.

Jak by měly probíhat první týdny vašeho uplatnění v naší společnosti?

Zdůrazněte připravenost a ochotu pracovat hned od prvního dne naplno, můžete zmínit i podobný případ z minulého zaměstnání. Zároveň ale vyjádřete přání, aby vám byl k dispozici zkušený pracovník, na nějž se budete moci kdykoliv obrátit se svými otázkami.

Jaké pracovní prostředí vám vyhovuje?

V odpovědi na tuto otázku byste měli sami sebe představit jako zaníceného týmové hráče, který výborně komunikuje se svými kolegy a rád v týmu řeší problémy. Měli byste klást důraz na dobré mezilidské vztahy a příjemnou atmosféru než na materiální stránku věci.

Čeho byste v následujících letech chtěl/a dosáhnout?

Nejprve si musíte ujasnit, jaké jsou vůbec ve vaší profesi šance na postup. Vyjádřete přání setrvat u jednoho zaměstnavatele i delší dobu, pokud vám nabídne přiměřené možnosti profesního rozvoje.


Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete
Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete III
Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete IV
Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete V

Obsah této stránky připravil Jobpilot.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Partners Financial Services