Jak zvládnout přijímací pohovor

Jestliže jste byli pozvání k přijímacímu interview, znamená to, že jste svou žádostí o místo zaměstnavatele zaujali. Dá se předpokládat, že jste se dostali do užšího výběru a přicházíte v úvahu pro nabízené místo.

Posláním přijímacího pohovoru je zjistit, zda si firma i uchazeč navzájem vyhovují a jsou schopni budoucí spolupráce. Personalisté z tohoto důvodu chtějí uchazeče zhodnotit na základě svého osobního dojmu. Pro uchazeče je pohovor naopak příležitostí, aby se dozvěděl, co nejvíce o nabízené pozici a pracovním prostředí ve firmě. Interview je nejtěžší překážkou na vaší cestě za novým zaměstnáním.

TIP: Svou účast na přijímacím pohovoru byste měli potvrdit, přestože k tomu nejste ve zvacím dopise vyzváni. Znáte-li jméno pracovníka, který bude s vámi pohovor vést, obraťte se přímo na něj. Nevyhovuje-li vám nabízený termín pohovoru, omluvte se a požádejte o jiný termín.

Vaším cílem je přesvědčit personalistu, že jste tím nejlepším uchazečem pro nabízenou pozici. Abyste takto zapůsobili, je nutné se, co nejdůkladněji na přijímací pohovor připravit. Vedle odborné kvalifikace zajímá personalistu vaše osobnost a vystupování. Řada firem klade velký důraz na motivaci uchazečů a jejich sociální přizpůsobivost. V takovém případě jsou vysoce hodnoceni lidé aktivní, přátelští a schopni týmové práce.

Příprava na pohovor

  1. Snažte se zjistit, co nejvíce informací o firmě, u které byste měli pracovat. Pravděpodobnost, že personalista bude zjišťovat, co už o firmě víte, je velmi vysoká. Čím lépe budete informováni, tím silnější bude mít váš partner dojem, že o místo máte skutečný zájem. Zamyslete se nad tím, zda daná firma je pro vás opravdu tím pravým zaměstnavatelem. Připravte si otázky týkající se vašeho potencionálního zaměstnavatele.
  2. Velmi důležité je dostavit se na pohovor včas. Proto si pečlivě naplánujte příchod na pohovor tak, abyste byli na místě alespoň 10 minut před smluveným termínem. Najděte si sídlo podniku na mapě, zjistěte si předpokládanou délku cesty (počítejte s časovou zálohou na dopravní zácpy a nepředvídatelné události).
  3. Zevnějšek hraje pro hodnocení uchazeče významnou roli. Většinou celkový vzhled rozhoduje o prvním dojmu, který si personalista o vás utvoří. Své oblečení zvolte tak, aby se hodilo k vašemu budoucímu pracovnímu prostředí (např. pro pohovor v bance je vhodnější konzervativnější oděv, pro pohovor v reklamní agentuře se můžete obléci nápaditěji).

    Co si vzít na sebe?
    Muži Ženy
    Vezměte si oblek (nejlépe tmavší barvy), kravata by se měla hodit ke košili a saku. Vezměte si kostýmek nebo sukni a halenku. Pokud se ucházíte o důležitou pozici, nedoporučujeme dlouhé kalhoty. Vaše oblečení by mělo být konzervativní, svůdnými šaty možná vzbudíte pozornost, vaše šance však nevzrostou.
    Džíny, svetr a tričko lze doporučit jen v případě, že se ucházíte o méně důležitou pozici (manuální práce, brigáda). Dejte přednost botám s nízkým podpatkem.
    Zvolte tmavé vyleštěné boty a tmavé ponožky. Rozhodně se vyhnete sportovní obuvi a bílým ponožkám. Zvolte decentní nalíčení, nepoužívejte příliš pronikavý parfém. Vystříhejte se velkého množství šperků.
    Oholte se a upravte své vlasy.

  4. Personalistu bude velmi zajímat vaše osobnost, cíle, motivace a důvody, proč se o místo ucházíte. Zkuste si provést menší analýzu vaší osobnosti, při které si zodpovíte následující otázky:
    • jak bych popsal sám sebe, v čem jsou moje přednosti, kde jsou mé slabiny
    • jaké jsou vaše odborné znalosti, schopnosti a zkušenosti
    • čeho byste chtěl v povolání dosáhnout
    • proč se ucházíte o dané místo, popřípadě proč měníte místo
    • proč si myslíte, že zaměstnavatel by měl vybrat právě vás
    • pokud máte nějaká slabá místa (špatné známky, mezery v životopise), připravte si vysvětlující odpovědi
  5. Před pohovorem si ještě jednou přečtěte svůj životopis. Na začátku pohovoru vás personalista vyzve, abyste popsal svou životní dráhu. Vaše odpověď by se měla shodovat s životopisem, někteří personalisté dokonce budou konfrontovat vaše slova s životopisem a hledat případné odlišnosti.

Průběh pohovoru

Personalista si utvoří svůj první dojem během prvních 3 sekund. Do přijímací místnosti byste měl vstoupit energicky a sebevědomě s mírným úsměvem na obličeji. Podání ruky by mělo být pevné, ale ne bolestivé. Během podání ruky se dívejte personalistovi do očí. Pozdravte a zřetelně vyslovte své jméno. Snažte se zachytit a zapamatovat si jméno vašeho partnera.

V některých podnicích budete muset čekat několik minut v předpokoji, než vás kompetentní pracovník pozve dál. Zkuste prohodit pár slov se sekretářkou, snažte se být sympatický. Často se stává, že šéf či personalista se sekretářky po vašem odchodu ptá, jak jste na ni zapůsobil. V menších podnicích provádí přijímací pohovor sám šéf, ve větších firmách je tato věc v kompetenci personalisty.

Pohovor zahajuje váš partner obvykle uvolňujícím dotazem či poznámkou (např. se vás zeptá, jakou jste měl cestu), aby nastolil přátelskou atmosféru. Všeobecně vám také sdělí důvody, které ho přiměly, že vás pozval k interview. Zpravidla vám partner nabídne i něco k pití, zvolte minerální vodu či kávu nebo čaj.

Po této úvodní fázi začne vlastní pohovor. Obvykle budete požádáni o vylíčení své profesní dráhy, poté vám budou pokládány otázky. V závěru by vám měly být sděleny informace o nabízené pozici a vyhrazen prostor vašim případným dotazům. Je možné, že postup bude i obrácený, nicméně otázky, kterým budete vystaven, budou vždy podobné.

Při popisu vaší profesní dráhy si personalista všímá, zda se objevilo něco nejasného a zjišťuje případné nesrovnalosti. Je velmi důležité, aby si vaše osobní prezentace v základních faktech neprotiřečila se zaslaným životopisem. Mladým adeptům personalisté kladou otázky týkající se jejich školního a odborného vzdělání (Proč jste se rozhodl studovat tento obor? Splnilo studium vaše očekávání? Kdybyste se měl dnes znovu rozhodnout, zvolil byste si stejný obor? Máte zájem se dále vzdělávat?).

Těžištěm rozhovoru jsou vaše odborné zkušenosti a praktické znalosti. Vaši způsobilost ucházet se o nabízené místo lze velmi dobře odvodit z vaší předchozí činnosti. Proto se personalista bude zajímat o to, jaké činnosti jste vykonával, jaké znalosti jste si osvojil, jakými úkoly jste byl pověřen (Jaké úkoly jste u firmy plnil? Jak jste spolupracoval se svými kolegy? Jak jste tam prokázal své řídící schopnosti? Proč chcete od firmy odejít?).

Vysokou cenu pro personalistu má také vaše motivace a zájem o firmu. Proto bude zjišťovat vaše povědomí o firmě, zda se o místo ucházíte cíleně a jaká očekávání s místem spojujete (Proč byste chtěl pracovat u nás? Co víte o našem podniku? Co očekáváte od zaměstnání v naší firmě? Jaký je váš dosavadní plat? Kolik byste chtěl vydělávat?).

Dále se personalista bude zajímat o vaše osobní vlastnosti a o to, jak si ceníte sebe sama. (Jak byste se charakterizoval? Jak vás hodnotí ostatní? Jaké jsou vaše přednosti a slabosti? Proč si myslíte, že bychom vás měli zaměstnat?).

Posledním okruhem jsou otázky týkající se vaší osobní a rodinné situace. Váš partner se bude zajímat o vaše rodinné vztahy, zdravotní stav, koníčky a zájmy. Ačkoliv některé otázky mohou být citlivé, v zásadě byste měl reagovat upřímně a otevřeně. Bude-li se vám otázka zdát indiskrétní, zdvořile vysvětete, proč na ni nebudete odpovídat. (Jste ženatý (vdaná)? Máte děti? Jaké máte koníčky? Co děláte ve svém volném čase?).

Možné nadtarifní složky mzdy:
  • příplatek na stravování (stravenky)
  • prémie
  • firemní vozidlo s možností soukromého využití
  • zaměstnanecké akcie
  • podíly na zisku
  • příspěvek na penzijní připojištění a životní pojištění
  • příplatky na dovolenou
  • bezúročné půjčky
  • pracovní volno na vzdělání

V závěru pohovoru vás personalista seznámí s nabízenou pozicí a zodpoví vaše otázky. Zeptejte se, jak bude přesně vaše práce a pracoviště vypadat, jak probíhá zapracování, jaké jsou možnosti dalšího zvyšování kvalifikace a dalšího rozvoje, zda připadají v úvahu přesčasy a služební cesty. V této části pohovoru se také obvykle projednávají platové otázky. Informujte se na možné nadtarifní složky mzdy. Jestliže jste se dostali do užšího výběru, kompetentní pracovník s vámi probere i detaily pozdější pracovní smlouvy.

Před odchodem se nezapomeňte informovat o průběhu výběrového řízení, jak vypadá vaše situace. Pokuste se dohodnout termín, dokdy byste měli dostat odpověď. Před odchodem nezapomeňte svému partnerovi poděkovat.


Jak se chovat při pohovoru

  1. Vedení pohovoru přenechte svému protějšku. Buďte aktivní, ptejte se, svými otázkami můžete ovlivnit směr pohovoru.
  2. Když bude mluvit váš partner, pozorně jej poslouchejte a dívejte se mu přátelsky do očí. Nepřerušujte svého partnera, nechte ho vždy domluvit.
  3. Snažte se působit co nejpřesvědčivěji. Pokuste se vystupovat sebevědomě. Mluvte jasně a zřetelně. Chvílemi se odmlčte, abyste získali čas k rozmyšlení.
  4. Na otázky odpovídejte pravdivě. Zkušení personalisté kladou kontrolní otázky s cílem odhalit případné nesrovnalosti. Odpovídejte krátce a stručně. V případě, že vám není něco jasné, raději se zeptejte, než otázku začnete odpovídat.
  5. O svém předchozím zaměstnavateli se nevyjadřujte špatně. Snažte se podat svůj odchod pozitivně.
  6. Snažte se být uvolnění a klidní. Seďte zpříma, nemějte nohy roztažené příliš od sebe. Vyhněte se gestům, která signalizují rozpačitost (drbání na hlavě, mnutí nosu). Složte ruce uvolněně do klína nebo na stůl.
  7. Snažte se oddálit řeč na téma "výše platu", až se dozvíte co nejvíce informací o nabízené pracovní pozici. Obvykle se vás personalista na vaší představu zeptá v závěru pohovoru. Neomezujte se jen na velikost platu, ale uveďte svou představu platu po skončení zkušební doby. Pokud se ucházíte o vedoucí pozici, věnujte velkou pozornost nadtarifním složkám mzdy. Zkuste vyvolat dojem, že více než výše mzdy, vás zajímají budoucí pracovní úkoly.

Po pohovoru

Po skončení interview si sepište své poznatky a postřehy. Poznamenejte si jména všech osob, se kterými jste se setkali. Pokud máte i nadále zájem o místo, napište nejpozději následující den děkovný dopis. Struktura děkovného dopisu by měla být následující:

  • poděkujte za čas, který Vám byl věnován, a vyjádřete potěšení ze setkání
  • podotkněte, že nabízená pozice úzce souvisí s Vaší dosavadní profesionální praxí a Vašimi plány do budoucna
  • potvrďte svůj zájem o nabízené místo
  • v závěru dopisu opětovně poděkujte s tím, že se těšíte na brzké jejich vyjádření

V případě, že o nabízenou pozici již nemáte zájem, je vhodné děkovný dopis zaslat také (poděkujte za pozvání na interview a napište, že o nabízenou pozici nemáte zájem).

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1663
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services